Å-bøgg fullt på høyde med bønder i resten av Europa

Jon Arne Dragset mater den 15 timer gamle kalven med fersk melk fra moren

En gruppe bønder fra Å reiste på en to-dagers tur til Nederland på gårdsbesøk for å se på et utstillingsfjøs i regi av Fjøssystemer Midt-Norge.


14.11.2016 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Næringsliv, Landbruk

De fikk også bli med på visning i Lely-fabrikken som har levert teknologien til fjøsene deres og også leverer teknologisk utstyr til fjøs verden over.

Bonde og Å-bøgg Jon Arne Dragset kan fortelle at det var en interessant omvisning de fikk. Han og resten av følget fikk bekreftet at det bøndene på Å driver med er helt på linje med det bønder ellers i Europa gjør.

-Selvsagt vil det finnes forskjellige utfordringer avhengig av hvor man befinner seg, men målene og metodene er stort sett lik, sier Dragset. Den største forskjellen på norske gårder og større europeiske gårder, er at de i stor grad leier inn entreprenører som gjør mesteparten av “utearbeidet”. I Norge kan en bonde bruke nesten et helt årsverk på denne biten når han/hun tar hånd om dette selv med egne traktorer og landbruksmaskiner.

Gården de besøkte i Nederland hadde omtrent det samme tekniske utstyret som hans egen gård og mange andre norske gårder etterhvert er utstyrt med. Vi snakker om datastyrte maskiner som frigjør mye tid for bonden som får bedre tid til å se til dyrenes velferd. Blant annet er foringa styrt på tidsintervall. Foring av kalver er i tillegg innstilt etter den enkelte kalvs behov. 

Selv om Dragset har en datastyrt gjødseltrekk som går på tidsintervall og drar med seg møkka til en oppsamler i enden, må han nok selv inn i båsene for å rengjøre regelmessig.

 

Kyrne klør seg på børsten og Dragset ordner med fóret: 

 

Dragset hadde en kun timer gammel kalv i fjøset sitt da meldal.no var på besøk, og det var facinerende for en utenfra å se en nyfødt kalv,  hvor stor og stødig den er allerede etter få timer. Bonden tar personlig hånd om den nyfødte og sørger for å mate den regelmessig fra flaske med fersk melk fra mora som får hvile på enerom før hun slippes inn til de andre kyrne.

60 melkekyr har Dragset på robot. Han driver kun med melkeproduksjon, leverer ca. 600 tonn melk per år og har totalt mellom 240 og 250 dyr i fjøsene sine. Han leverer 100 dyr til slakt per år og oksene blir sendt til slakteriet når de er omtrent 18 måneder gammel. 

 

 Kyrne tilpasser seg lett nye installasjoner i fjøset. Gjødseltrekken hopper de elegant over:

 

Jon Arne Dragset forteller at han elsker livet som bonde og ville valgt det igjen om han fikk muligheten.

-Dette er jo en livsstil, arbeidsdagen min kan fort bli på 12 timer og nattevaktene er mange. Det gir en god følelse å ha full kontroll på alt som angår driften, men kan til tider også gi bekymringer om fremtiden når man er alene med hele ansvaret. Jeg hadde likt å ha en medeier å diskutere beslutninger med.

Likevel skryter Dragset av Vibeke Mehlum, som er ansatt i 40% stilling på gården. Hun har satt seg inn i mye av driften og gjør en stor innsats for å lære seg hvordan den avansert teknologien virker. Hun tok hånd om fjøset da han var i Nederland.

-Håpet er jo at eldste sønn vil ta litt del i arbeidet på gården når han er ferdig med utdannelsen.

 

 

Tekst: Hilde Stina Elshaug

Foto: Arnt Stene (fra Nederland) og Hilde Stina Elshaug (fra fjøset på Å)

Annonser


Medlemmer