Bedehushistorie

 

Bedehusa var et viktig innslag i bygdelivet også i bygda vår.


17.10.2020 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: historie

Det har vært sju bedehus. Nå er det bare ett igjen. det er delvis lite igjen av skriftlig materiale, men noe har vi fått sammen til en lite oversikt.

 

Bedehuset på Grut

Hovedveiene fra Meldalskirka og til kirka i Rennebu gikk på østsida med skysstasjon på grut, - og med det den berømte "Grauten på Grut".

Der var det også den unge gutten fra Dombuhaugen bygde butikken sin i 1889. I Meldal Bygdebok er han karakterisert som "en hjertevarm, stille mann - og en av de bærende krefter i indremisjonen", og dette var sikkert bakgrunnen da han noen år senere startet bygging av bedehus i området i samarbeid med sin gode nabo, Anders O. Grut.

Men da huset var ferdig som forsamlingshus i 1903, hadde bedehuset på Grut blitt mindre sentralt. Hovedveien ble flyttet over på vestsida fra 1896-97. I 1906 ble det bygd bru over Orkla ved Å.Skolene på Stene og Øverøien ble lagt ned, og en ny skole ble bygd på Å, og i 1906 ble også butikken "Maubua" ved den nye riksveien åpnet. Da var det naturlig at det også var ønskelig med et forsamlingshus i det nye sentrum. Dette var under den store vekkelsen først på hundreåret med stor møteaktivitet. Dette gjorde også behovet for et forsamlingslokale større, og det var arbeid i gang i flere år for å få bygd et nytt hus på Å.

 

Å bedehus

Fra møteboka fra 1909:

Aar 1909 blev Aa Bedehus opført af frivillige Gaver, (tegnet Bidrag, Arbeide og Træmaterialer) av en del Oppsiddere paa begge Sider af Elven i den nuværende Aa Skolekreds. Tomt til Huset blev indkjøpt af Rasmus O. Aa med hvem skriftlig Kontrakt er oprettet.

Kjøpekontrakt som er tatt med i møteboka:

1. Jordstykket skal uden Udgift for Gaardens Eier være indhengnet med Stakitverk.

2. Det kan ikke indtages Logifolk i Bedehuset uden Innvilgelse fra Gaardens Eier.

3. Saalenge Tomten ikke er skyldsat betaler Bedehuset til Gaardens Eier 1,- Krone aarlig.

4. For saavidt Jordstykket ikke kommer til at blive benyttet som Bedehustomt, skal det falde tilbake til Gaardens Eier uden godtgjørelse.

 

År 1909 den 19. mars ble det holdt møte i bedehuset for å vedta lover for huset og velge styre.

Love for Aa Bedehus:

§1 Huset skal benyttes til alt som antager at tjene til Guds Riges Sak direkte og indirekte, som Opbyggelser, Bibellesninger, religiøse Foredrag i tilslutning til den evangeliske lutherske Lære, Basarer til kristelige og velgjørende Formål, Kvindeforeningsmøter, Avholdsforedrag m.v.

§2. Huset overlades ikke til Emissærer eller Talere som ansees at virke i Strid med den gamle Bekjendelse og den Aand og Opfatning som for tiden er raadende inden Missionsforeningen. Videre er det bestemmelser om stemmerett, valg og funksjonstid m.v. I dette møte ble det valgt styre:

1. Rasmus O. Aa, 2. Morten Qvam, 3. R. M. Hoel, 4. Mikkel Rigstad og Nils A. Stene. Til formann ble valgt Rasmus O. Aa.

 

Langfredag 1910, den 25. mars, ble huset høytidelig innviet til sitt formål av Sokneprest Brandt. Samtidig ble det holdt en fest til inntekt for huset, som fortsatt hadde en gjeld på 100 kroner.

 

I møteboka ble det da innført:

Blandt andet som har vært nedskrevet angaaende Bedehuset skal vi ikke undlate at bemerke at Morten Kvam og Arnt C. Øverøien er de Mend som har arbeidet mest for at faa Huset i stand og omkostningene dekket. Huset ble nå brukt etter forutsetninger og regelverk.

I et styremøte 10. juli 1927 ble det bestemt at man ikke skulle la forbundstalere få benytte bedehuset.

 

 

Av Johan Syrstad

Årbok 59, 2018. Meldal Historielag

Red: HSE

Annonser


Medlemmer