Bli aktivitetsvenn - noen i ditt nærmiljø vil ønske deg hjertelig velkommen

Kine Tiset, Tone Kristin Søbstad Sæther, Anne Grete Helgeton og Marius Rønning ønsker aktivitetsvenner velkommen

-Målet med aktivitetsvenn er at mennesker ikke skal bli isolert, men få fortsette å gjøre ting de liker på tross av at de har fått påvist diagnosen demens.


22.03.2018 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Helse, Meldal Frivilligsentral

Arbeidsgruppa “Aktivitetsvenn  - Meldal kommune” har nå startet arbeidet med å rekruttere frivillige som ønsker å tilbringe tid sammen med et medmenneske som har fått påvist demens.

-Hvis mange nok melder seg, vil vi holde kurs allerede før sommerferien sier medlemmene i arbeidsgruppa. De forteller videre at de gjennom sitt arbeid har fått vite om mange i Meldal som ønsker et slikt tilbud.  

Om du melder seg som aktivitetsvenn vil du få opplæring av fagpersonell. Tilbudet er gratis for innbyggere med demens.

Siden arbeidet med å få i gang tjenesten foreløpig er i startgropa, ser de i første omgang for seg et tilbud rettet mot de som bor hjemme, men håper etterhvert å få så mange aktivitetsvenner at også de som bor i institusjon får tilbudet.

Ingen forpliktelser

  • Ingen aldersgrense, men arbeidsgruppa vil anstrenge seg for å prøve å finne en aktivitetsvenn med omtrent samme interesser som bruker. Dette er også årsaken til at man ønsker at du skal melde deg på forhånd. Erfaringer fra andre kommuner viser at den største oppgaven til arbeidsgruppene er å finne folk som passer sammen.

  • Eksempler på aktiviteter kan være å gå tur, stable ved, kinobesøk, ja hva som helst egentlig.

  • Mange demente vil også sette pris på å møte både barn og dyr av og til.

  • Det er fullt mulig å gå som aktivitetsvenn i grupper om man føler for det.

  • Om du melder deg på kurs, så har du ikke forpliktet deg på noe vis, og trenger heller ikke oppgi hvor ofte du kan stille, eller hva du ønsker å gjøre. Og skulle du finne ut at dette ikke passer for deg, trenger du ikke å forklare men bare la være å melde deg. 

 

I tillegg til å øke livskvaliteten til den demente, tror man at dette også kan være forebyggende helsearbeid for begge parter; vinn-vinn-situasjon.

 

IMG 0031

Marius Rønning med informasjonsbrosjyre om Aktivitetsvenn. Han ser frem til at mange melder seg slik at de kan holde kurs ganske snart.

 

Arbeidsgruppa for "Aktivitetsvenn - Meldal kommune", består av ansatte i helsesektoren:

Kine Tiset - Solhagen AD, demensteam

Anne Sande -  Solhagen AD, demensteam

Anne Grete Helgeton - Hjemmetjenesten, demensteam

Marius Rønning - Hjemmetjenesten

Tone Kristin Søbstad Sæther - Frivillig, sykepleier. Tone er kontaktperson og kan treffes på Meldal frivilligsentral.

 

Fakta 

I Norge har over 70.000 personer diagnosen demens.

TV-aksjonen 2013 samlet inn 229 millioner kroner til Nasjonalforeningen for folkehelse. De startet prosjektet “Aktivitetsvenn” med en visjon om å bidra til økt livskvalitet for personer med demens i samarbeid med frivillige. Målet er at dette skal bli et permanent tilbud.

Ca. 500 lokale lag har startet arbeidet med å tilby aktivitetsvenn. I Meldal er dette et samarbeid mellom kommunen og frivillige, og skal være et supplement til det offentlige tilbudet.

 

Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug 

Annonser


Medlemmer