«Carpe Diem» har premiere i august

Bergmannsteateret jobber med nytt spel. Her er Gustav Stokkli og John Drugli fra premieren til «Den gylne regel».

Bergmannsteateret jobber for fullt med sitt nye spel.


12.04.2016 - Jan Are Melgård
Kategori: Kultur

En helt unik teatergruppe med en helt enestående mentor. Bergmannsteateret på Løkken er en unik teatergruppe. Knapt nok noe sted finnes en trupp som arbeider på denne måten med en profesjonell dramatiker/regissør som skriver nye stykker med utgangspunkt i stedets historie.

Spel har vi mange steder i Norge, men Bergmannsteateret har skapt en ny "speltradisjon" der alt - manuset, tematikken, tidsrammen, handlingens fokus og ikke minst skuespillere og regi - er splitter nytt for hver ny produksjon.

- Dette er nok helt enestående, i alle fall i Norge og Sverige. Kanskje finnes det ikke lignende arbeidsform i noen andre amatørteatergrupper noe sted, mener Bergmannsteaterets leder Harald Garberg og teatergruppens faste dramatiker og regissør Ulrik Svalsten.

 For to år siden startet dramatiker Svalsten på en teatersyklus som tar mål av seg til å speile Løkkens historie fra ca 1910 og framover. «Den gylne regel», som stykket het, fikk svært gode kritikker. Nå er det fortsettelsen med glimt inn i 1920-åras Løkken Verk som kommer, og kulissene er så unike og karakteristiske som en kan få dem; nemlig den gamle vaskeritomta med alle de grå, grove murbygningene omkring.

 - Det er faktisk folk som har levd her på Løkken jeg skriver om, forteller Ulrik Svalsten.

- Jeg bruker navnene deres, og i enkelte tilfeller kan det være foreldre av nålevende mennesker her som blir dramatikkens «talspersoner», så å si. Jeg har gått på kirkegården på Bjørnli og sett på de gamle støttene, og plutselig dukker det opp et navn som jeg faktisk bruker i stykket. Det er veldig sterkt, men gir meg samtidig visshet om at vår måte å formidle historie på er ekte og virkelighetsnær, mener han.

 Selve «hovedfamilien» i Brakkan har han diktet opp. Familien Kristoffersen består av den revolusjonære Eilert, den stille husmoren Eivor, barna deres Anna og Alfred. Denne familien blir vinduet mot arbeiderbevegelse, kvinneforening, klassekamp og klassereise, svik, sorg, angst, glede og stolthet.

- Og: Dette stykket har nok en god del mer humor enn «Den gylne regel» hadde, selv om 20-tallets samfunnskonjunkturer er dystre og mørke, sier Ulrik Svalsten.

Åse Syrstad lager kostymene til produksjonen, og Synnøve Nordsteien Rigstad koreograferer blant annet charleston! Ronny Kjøsen lager ny musikk til stykket.

Ulrik Svalsten er på Løkken denne uka, der han er i ferd med å instruere og regissere en trupp på cirka 20 skuespillere, med smått og stort.

Premiere på «Carpe Diem» er 5. august. 

Tekst: Anne Mari Svinsaas

Annonser


Medlemmer