Da er historielagets årbok her igjen!

John Anders Moe, stolt bokredaktør med årets utgave av årboka.

Meldal Historielags årbok, den 56. i rekka, er nå på vei ut til folket. Interessen rundt årboka er alltid stor, og årets utgave er absolutt ikke egnet til å skuffe historie-interesserte meldalinger i og utenfor Meldal.


23.11.2015 - Jan Are Melgård
Kategori: Lag og foreninger, Kultur

Årets utgave deles ut 23. november. Da har historielaget årets høstmøte, og her møter de trofast opp, alle grendekontaktene som hvert år har jobben med å dele ut årboka til medlemmene her i bygda, sier årbok-redaktør John Anders Moe.

Han er svært fornøyd med å kunne tilby lagets første årbok med fargebilder. Årboka har alltid vær trykt i svart-hvitt, men nå har også foto i firefargetrykk gjort sitt inntog her.

– Det tvinger seg i grunnen fram, sier Moe.

– Denne gangen var det en av artikkelforfatterne som syntes at de illustrasjonene han ønsket å bruke nok ville bli mest informative i farger, og da måtte vi benytte anledningen til å lansere fargebilder i andre deler av årboka, også, forteller John Anders Moe.

Årets årbok er innholdsrik. Her er det artikler fra alle kanter av bygda, fra mange tidsepoker og med mange slags tema.

Historikeren Hein B. Bjerck har skrevet en artikkel som handler om riktig gammel tid, kanskje så langt tilbake som mellom cirka 500 år f. Kr. til cirka 600 år e. Kr., altså det vi kaller eldre jernalder. Bjerck skriver om en jernalder-befestning , en bygdeborg, nemlig Gråhåmmåren i Resdalen, ikke langt fra Gravurda.

En interessant artikkel om bergverksdrift/smeltehyttedrift, «Af Werchets Folch», er skrevet av Håvard Moe og dreier seg om bergfolk og bergmannsliv på 1600- og 1700-tallet. Blant annet er rangordningene i dette rigide arbeidssamfunnet skissert i artikkelen.

Erik Svinsås-Loe har skrevet om Meldal Spellmannslag og lagets lange historie, og ett av historielagets æresmedlemmer, Knut Svinsås-Loe, skriver om gamle husmannsplasser i Losgrenda. Eivind Hasle gjør greie for en 150 år gammel skolestrid i Meldal, og Leif Wold forteller om farens beordring til Finnmark på veiarbeid.

To artikler som nok vil favne breiere er Morten Singsaas sitt morsomme tilbakeblikk på vennskapet med Meldals tidligere sogneprest, Olav Olsen. «Pastor» Olsen var en markant skikkelse i Meldal, og artikkelen «Min god venn Olav Olsen» byr på mange artige anekdoter om denne særpregede mannen som ble en folkekjær prest.

Tilbakeblikket på Løkken Kinos historie, ved kinoens siste styreformann Per Eriksen, er vel også egnet til å fange «allmuens» interesse. Mange av oss godt voksne har nok minner fra denne kulturinstitusjonen som for mange ble det første møtet med filmen og filmstjernene.

Ivar Berg behandler temaet stadnamn og litt Meldals-dialekt. Meldal Herredsstyre 1915, skrevet av Knut Snoen Resell, finner vi også. Klipp fra årets utgaver av

Avisa Sør-Trøndelag er en populær spalte. Dessuten er også en del nye begivenheter omtalt. Som vanlig er det mangt og mye å lese i Meldal Historielags årbok, som altså er den 56. i rekken.

Boka blir som sagt bragt ut til medlemmene, men den kan også kjøpes i Meldal Sparebank, presiserer John Anders Moe.

Tekst og foto: Anne Mari Svinsaas

Red: JAM

Annonser


Medlemmer