-Det er nesten for bratt!

Aune henter tømmer i den nederste delen av hogstfeltet. Ennå fins det mye oppover i bakkene

Å ta ut tømmer ved foten av Grefstadfjellet krever sin mann. Man må holde hodet kaldt.


15.07.2017 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Næringsnytt

Daglig leder Einar Aune i Aune skogtjenester A/S fra Melhus sier at han jobber i Meldal på oppdrag fra Nortømmer som driver hogst for flere grunneiere. Opplysningsvesenets fond eier all skog som drives av prestegården som tar ut tømmer her. Han har noen førere som jobber her i uka, men må trå til selv i helga nå været er godt.

-Det er nesten for bratt, sier Einar Aune når jeg kommenterer terrenget han jobber i.

-Er du noen ganger redd når du kjører her? -Ja, eller - man må jo hele tiden være svært påpasselig og forsiktig. Været har vært en stor utfordring for oss i sommer, da veien vi kjører opp og ned kan bli ustabil ved mye nedbør, man må prøve å lede vannet så det ikke tar med seg veimassene. Vi har fraktet mesteparten av tømmeret bort til Holstad, og kjørt det ned derfra for å slippe den siste bratte bakken.

-Blir det oppholdsvær, så tenker vi å ta ut skog enda lenger opp, og bortover. Vi regner med å bli ferdig med oppdraget i år, sier Aune.

Og for å synliggjøre hvor bratt terrenget er ved foten av Grefstadfjellet, tok undertegnede med kompass og gps som viste at det øverste treet som er felt er på 350 meters høyde, mens veien hvor tømmeret lagres er på 150 meters høyde over havet. Strekningen ble målt til 0,66 kilometer (se kartutsnitt på bilde).

 

 

ResizedImage600450 IMG 6762

Hunden Frost passer alltid på at Einar ikke drar på jobb uten ham. Han har sin egen sitteplass i førerhuset, med god utsikt. Pausene er dagens høydepunkt, men når det er veldig gjørmete, må han pent holde seg inne.

 

Lastebæreren fylles med tømmer før de kjøres ned til veien for henting (klikk på bildet for video) 

 

Både hogstmaskinen og lastebæreren er fylt med avansert datateknologi. Tømmeret blir sortert i fargekoder som hogstmaskinen er programmert til å påføre - det sprøytes på enden ved hogst. Hogstmaskinen regner ut hvordan det er gunstigst å dele opp treet. Det tømmeret som er for råttent til å bruke til avispapir må maskinføreren selv sortere ut for å sende andre steder, for eksempel Kråkhaugen flisterminal.

 

 

Fullastet med tømmer i bratte bakker ned fra fjellet (klikk på bildet for video)

 

 

Einar og Frost på tur opp til hogstfeltet for å hente mer tømmer. Lastebæreren veier over 20 tonn uten last. (klikk på bildet for video)

 

 

Tekst og foto/video: Hilde Stina Elshaug

Annonser


Medlemmer