En “bry seg om kultur” der alle bryr seg om alle

 

Et slikt samfunn ønsker paneldaltager, Dag Olav Løseth seg.


04.10.2018 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Siste fra kommunen, Helse, Lag og foreninger

Kommunalsjef oppvekst og kultur, Gro Magnhild Brønstad ønsket velkommen til temamøte "Best i lag" i Meldal samfunnshus, onsdag kveld. Arrangørene var MOT, Sanitetsforeningene og “Trygge barn” (Nettverk for alle som jobber med barn i kommunen). 

“Meldal skal ha det beste oppvekstmiljø, for en god barndom varer livet ut", sa Brønstad blant annet før Marvin Wiseth tok over som konferansier og bidro til at det ble en munter stemning i forsamlingen, til tross for et alvorlig tema.

-Dette er kanskje et av de viktigste møtene dere kommer til å delta på, sa Marvin Wiseth. Han påpekte at utenforskap har det vært i alle tider og veldig mange har fått livet sitt ødelagt på grunn av dette.

Det fineste ordet vi har er raushet, men i samfunnet blir vi satt i bås og alle skal være innafor normen - det blir et veldig kjedelig samfunn, sa Wiseth som nok kunne fortalt flere eksempler på dette om nødvendig.

 

IMG 1718

Randi Fagerholt fra politiet, Marit Ness fra Bergmannsteateret og Olga Erlandsen som er innflytter i Meldal.

Randi Fagerholt fra politiet mener det er viktig med møteplasser for unge. Hun sier det er et greit samarbeid med blant andre kommune og idrettslag.

-Vi har ingen problematiske ungdomsmiljøer i Meldal. Meldal er en fin og trygg plass å vokse opp, men vi ønsker at folk skal melde i fra om de vet om noe, og ser kriminelle miljøer vokse frem. Vi har eksempler innen politidistriktet hvor dialog og samarbeid med ungdommer og deres foreldre har løst problemer.

 

Marit Ness fra Bergmannsteateret: 

-Vi trenger ikke å være flink til alt. men finne områder hvor vi kan blomstre. Som eksempel nevner hun at det å være gutt som er interessert i fotball og er flink i dette er et garantert vinnerlodd.

-Det å integrere grupper går som regel bra, men så kan det være en og to som ikke kommer helt med. Og det er ikke lett å få med siste. Vi må finne en måte å snu en ond sirkel, unngå stigmatisering og gi alle en sjanse.

Husk å være tett på - gi et smil, si navnet, si at du ønsker de skal bli med.

Det må være en troverdighet i det vi sier! 

-Ungene kjenner helt tydelig om de er med eller ikke, Det er ikke nok å være inkludert bare når voksne er til stede, sier den engasjerte skuespilleren som også har jobbet med barn og unge hele sin yrkeskarriere.

Marit forteller hvordan Bergmannsteateret jobber med unge skuespillere:

Å være skuespiller i Bergmannsteateret er krevende for barn og unge da vi setter opp lange forestillinger.

Vi er strenge og krever mye av deltagerne i teateret. De må sitte musestille, og være punktlig på øving. Derfor jobber vi veldig hardt for å sikre at de lykkes. Vi har opplevd at unge har grudd seg i starten, men blitt modigere og vokst underveis. Det var ei som utviklet seg mer og mer under øvingene og jeg så at hun trivdes med utfordringene. Jeg spurte: -hvorfor trives du så godt her? Jenta svarte: ”jeg trives fordi jeg er inkludert”.

-Jeg tror det er krevende å vokse opp i dag, sier Marit.  

 

Olga Erlandsen: Skole og barnehage gjør en god jobb for barn og unge. På annen side handler det om fritid. Jeg kulle ønske at det hadde vært like selvsagt å informere om tilbudene i nærmiljøet, som å informere om lus.

Jeg har vært heldig med folk jeg har truffet. I det gamle gruvesammfunnet på Løkken har jeg blitt inkludert på en god måte. Nordmenn er veldig snille, men svært vanskelig å komme inn på. Dere vil helst ikke forstyrre andres privatliv, men stiller gjerne opp når det trengs. 

-Jeg ønsker ar det ikke handle om flaks, men om systematisk arbeid  når det gjeldet inkluderingsarbeid. 

Å lære språk med nesa i en bok, er umulig. Det handler om å være sammen med andre hvis man skal kunne lære et nytt språk.

 

IMG 1713

Ane Marie Dahlen fra Kløvertuppene, Ida Rikstad representerte idretten og ordfører Are Hilstad.

Kløvertuppene gir støtte til blant andre speidern, idretten og skolefri i Meldal.

-Mange er ikke klar over at vi i tillegg til økonomisk støtte kan brukes til dugnadsarbeid. Kløvertuppene er nyoppstartet, og hittil har vi gitt støtte til alle som har søkt om det, sa Ane Marie Dahlen fra Kløvertuppene. Man må søke innen en viss frist, og si hva de driver med. Vi gir ikke støtte til drift, men til spesifikke formål.

Ida Rikstad sier på vegne av idretten: - vi kan nok bli enda flinkere til å nå ut til alle for å informere om tilbudet vi har. Vi må prøve å nå ut til foreldrene - det er de som tar med ungene på aktiviteter. I dag informeres mye gjennom facebook og det kan være en jungel å finne frem.

-Man kunne gått sammen og laget en felles informasjonskanal. NIF har gode informasjonsbrosjyrer og nettside på forskjellige språk.

-Er det idretter vi mangler organisering rundt? spurte Marvin Wiseth.

-Nei, ikke som jeg vet, svarte Ida, og ramset opp alle tilbudene som er veldig mange. Hun sa også at det er fullt mulig å starte opp nye aktiviteter hvis man vil. -Det koster mindre å drive barneidrett i Meldal, enn mange andre steder, sa hun. Idrettslagene er flinke til å samarbeide og utøverne betaler til laget og får dermed flere tilbud.

 

Ordfører Are Hilstad sier at man ikke har noe system for å informere nye innbyggere, men jobber med saken. -Det er bred enighet om at det er bra tilbud i Meldal. Derfor er opplevelsen enda verre for de som opplever å ikke være en del av fellesskapet. Det er opp til oss alle å ha bevisstheten om å ha en offensiv holdning, og få med alle. Det å drive lag og organisasjoner bidrar også til inkludering av de voksne. 

 

IMG 1715

Knut Håkon Fritzon fra Meldal Ungdomsråd, Lene Kvålsvoll Møkkelgård (MOT) og fra Orkla Sparebank, Dag Olav Løseth

 

Knut Håkon Fritzon fra Meldal Ungdomsråd, snakket varmt om hvordan det er å vokse opp i Meldal. Vi i ungdomsrådet er svært fornøyd med tilbudene og mener det er et tilbud for alle. Men det er viktig at alle unge får informasjon om tilbudene.

 

Lene Kvålsvoll Møkkelgård representerer MOT: - Første gangen jeg møtte MOT ble et vendepunkt. Motbesøkene gjorde meg mer trygg på meg selv. Jeg har vært på flere kurs og samlinger, og har lært mye. 

Marvin Wiseth: Har man lyktes med inkludering? 

-Ja, da jeg var med syns jeg det fungerte bra og det tror jeg det gjør fortsatt. Inkludering er det største ordet som betyr mye for barn og unge. Det er viktig at vi beholder alle tilbudene i nærmiljøet ved sammenslåing til ny kommune, sier Lene.

 

Fra Orkla Sparebank møtte Dag Olav Løseth. -Banken bidrar med penger via et gavefond som er rettet mot barn og unge. Men det er jo frivillige som sørger for aktiviteten i lag og foreninger, sier Dag Olav.

-Det er viktig for oss at det er et levende og aktivt lokalmiljø, sier han videre. -Og det er ikke bare idretten, men også andre arenaer som er viktig for de unge. Andre aktiviteter som kor, korps, teater, korps med mer er også noe vi kan støtte.

Vi ønsker en “brysegomkultur” der alle bryr seg om alle. Håpet er at inngangsprisen skal være lav for å delta. I Norge har vi over 100 000 som lever under barnefattigdom. Der har vi som voksne et ansvar for å bidra til utenforskapet.

 

IMG 1706

Svein Frisvoll fra Ruralis viste forskningsresultater og kom med gode råd for å skape inkluderende samfunn

Svein Frisvoll fra Ruralis viste forskningsresultater om blant annet forskjeller mellom rurale liv og urbane liv.

40 år med forskning viser mulighetene som ligger i tidlig innsats i skolen. Det må skapes muligheter for at alle barn kan inkluderes så tidlig som mulig i et fellesskap. Han sa også at inkluderende samfunn med rom for annerledeshet gir rom for kultur og nyskaping.

 

IMG 1708

John Tore Vik representerte Trøndelag fylkeskommune

Jahn Tore Vik fra fylkeskommunen snakket blant annet om vitenskapen om hvordan vi har det.

Han sa at det trengs tre ingredienser for å kunne si man har det bra: samhørighet, mestring og autonomi (oppleve valgfrihet - bli tatt på alvor)

 

Les om bakgrunn for arrangementet: 

En temakveld - Best i lag.

 

fullsizeoutput 4b68

Knut Håkon Fritzon fra Meldal ungdomsråd, Lene Kvålsvoll Møkkelgård fra MOT, Dag Olav Løseth fra Orkla sparebank, Randi Fagerholt fra politiet, Marit Ness fra Bergmannsteateret, Olga Edvardsen er innflytter til Meldal, Ane Marie Dahlen fra Kløvertuppene, Ida Rikstad representerte idretten, og ordfører Are Hilstad

Det skal ikke stå på denne gjengen i inkluderingsarbeidet i Meldal fremover. Både viljen og kunnskapen er til stede i aller høyeste grad. Olga Erlandsen kom dog med et hjertesukk i et at sine innlegg: - …men de er jo ikke her de som jeg vil si det til!

 

Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug

Annonser


Medlemmer