En spank energibunt som er professor ved Institutt for maskinteknikk og produksjon, NTNU.

 

Når vi har et godt universitet kommer også flinke folk sa Marvin Wiseth da han takket Nuria Espallargas for innlegget.


17.04.2018 - Aud Inger Kalseth
Kategori: Næringsnytt

Nuria Espallargas er forsker. Hennes primære forskningsfelt er overflatekjemi og -teknologi og tribologi. Hun har klart noe ingen trodde var mulig: Å omdanne silisiumkarbid (som blir produsert ved Washington Mills) til flytende form. Hun har startet selskapet Seram Coatings for å få produktet ut på markedet. Hun ble kåret til årets kvinnelige gründer av Innovasjon Norge og Næringsdepartementet i 2017.

Hun kalte foredraget sitt for "ThermaSic, en smart revolusjon ...... eller...."

For å lage belegg på plater har det vært brukt sprøytepistol siden 1920-årene. Pistolene har selvsagt utviklet seg en god del, men mye av prinsippet er det samme. For å kunne sprøyte på et belegg, må belegget helst være flytende, og det prosjektet som Espallargas har jobbet med, har vært å lage flytende silisiumkarbid. Det var det ingen som trodde var mulig, men hun har klart det!  Et belegg av silisiumkarbid har mange fordeler og vil kanskje være en revolusjon på området når hun får overbevist markedet om beleggets kvaliteter. Selv har hun ståltro på knallhard oppfinnelse.

Bakgrunnen for prosjektet var en erkjennelse av at de beleggene som finnes egentlig ikke er bra nok. De slites ned for fort og i tillegg utsatt for korrosjon.

Silisiumkarbid er et lett materiale som dermed gir mindre vekt. Det fører igjen til mindre drivstoff og mindre CO2. På grunn av at det er så hardt, er slitasjen mindre. Prosjektet er på god vei fra å være på et laboratorium til å være et pilotprosjekt. Det neste steget er å få det inn i industriell skala (produksjon). Mens det er et pilotprosjekt skal det forskes videre, for forskning er fortsatt viktig for at produktet skal Bli/være det beste. For spesielt interesserte er det bare å klikke seg inn på www.seramocoatings.com. 

Det neste prosjektet hun har tenkt å ta fatt i er 3D-printing. Det er allerede tatt i bruk, men har både et utviklingspotensiale og uante muligheter.

 

Tekst og foto: Aud Inger Kalseth

Annonser


Medlemmer