En stor kveld for historielaget

Ola Jerpstad, Mille Bjørkøy, Odd Myrmæl, Oddbjørg Bjørnaas, Jenny Snoen, Aud Skjevdal, Gerd Grut, Johan Stokkli, Nils Snoen og Arnt Rikstad

Meldal historielag slo på stortromma og inviterte hele bøgda på en gratis helaften med både soddsup, underholdning og trivelige selskap.


10.02.2018 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Kultur, historie

180 gjester møtte opp i Å samfunnshus, fredag kveld.

Den nyvalgte lederen for Meldal historielag, Joar Lyngen skal ha mye av æren for at denne kvelden ble en strålende og svært vellykket aften.

Som “Nye Sigridfallets far”, har han gått i bresjen for, og med stor entusiasme samlet sammen en dugnadsgjeng som har jobbet iherdig, og fått til at fremvisningen av Sigridfallet kunne skje i forbindelse med det 60. årsmøtet i Meldal historielag. Sammen med Karl Inge Jensen har han fått laget en digital utgave av de gamle filmrullene fra 1956.

 

IMG 8360

 Her står Joar Lyngen og Karl Inge Jensen og forteller om prosessen med å restaurere Sigridfallet 

 

Joar Lyngen sier at han tar på seg oppgaven som leder for historielaget med stor ydmykhet. Han har ingen planer om å gjøre store forandringer i måten å jobbe på, men tror noen nye idéer kan dukke opp.

- Jeg drømmer om å kunne sette opp en helt ny og moderne utgave av Sigridfallet!

Det var et spent publikum som hadde benket seg rundt langbordene med stolene vendt mot det hvite lerretet på scenen.

Som Jensen hadde fortalt på forhånd, var lyd og bilde ikke helt synkronisert siden utgangspunktet var én time og elleve minutter med lyd, og bare elleve minutter med film. Dette hadde de løst ved å legge inn noen stillbilder for å fylle inn der det var dialog. Det fungerte helt fint, siden innspillingen kun ble gjort utendørs på et avgrenset område i Vålåskaret.

For min del er jeg litt overrasket over hvor raskt jeg ble dratt inn i selve handlingen i filmen. Man må anstrenge seg litt for å høre hva som blir sagt, men får med seg det meste selv om det er på skikkelig gammel Å-dialekt. Det var jo en sørgelig og dramatisk film, men likevel noen humoristiske scener hvor publikum fikk seg en latter. 

Skuespillet Sigrifallet ble vist to ganger på Stokkan i 1956 og da kom det 3-4000 tilskuere begge gangene. Like mange kom da det ble vist på Meldal bygdemuseum i 1958. Det var fotograf Berg som tok opp filmen på Vålåskaret.

Det er bare å ta av seg hatten og gratulere Meldal historielag og alle involverte med et flott arrangement som ivaretok hver gjest med stor omtanke.

IMG 8383

Mille Bjørkøy, Oddbjørg Bjørnaas, Jenny Snoen og Odd Myrmæl fikk blomster for sine fremtredende roller i Sigridfallet

 

Blant gjestene satt flere av skuespillerne og så på filmen. Jenny Snoen som spilte hovedpersonen Sigrid, syns det var morsomt å se filmen igjen. - Jeg husker jo mange av scenene, men selve replikkene sitter ikke lengere, det er jo så lenge siden. Men det er mange minner som kommer frem. Jeg husker at det var et veldig godt miljø. Veldig trivelig og koselig selv om det var mye arbeid hele sommeren. Så hadde vi jo så mange hester, og det var ikke bare enkelt. Mange av dem måtte byttes ut, da de ble redde for alle lydene.  



IMG 8347

 Anne Grut viser frem kostymer som ble brukt under innspillingen

 

Anne Grut er medlem av historielaget og sto for den flotte utstillingen av gamle klær. Noen av klærne har blitt brukt i innspillingen av Sigridfallet, noen har hun fått lånt fra Meldal bygdemuseum og noen er hennes egne, eller andre privatpersoner’s.

-Brudekrona er den samme som ble brukt i innspillingen av Sigridfallet og er i dag i privat eie. Jeg vet bare om at det finnes to slike, sier Grut.

 

IMG 8351

Per Inge Ree  

Per Inge Ree kan fortelle at han så Sigridfallet live som syvåring da den ble fremført i Vålåskaret og på Stokkan. -Jeg husker det godt og det gjorde jo spesielt inntrykk når de kom att med brura som hadde kasta seg i avgrunn.

Avtroppende leder for Meldal historielag, Erik Steigen ønsket velkommen. Han fortalte at restaureringa og det å få fredet setergrenda Vålåskaret, er noe de, sammen med lokalbefolkningen har lagt mye arbeide ned i. I 1967 ble Vålåskaret, som den første setergrenda i Norge, fredet. Dette var en svært populær møteplass for meldalinger og rindalinger før i tiden. -Husmannsplassen Uleberg, er noe av det viktigste vi har å ta vare på, sa Steien blant annet. Han avsluttet med å si at han ser lyst på fremtiden for historielaget som har hele 1000 medlemmer. - Jeg tror historielaget har noe for seg!

 IMG 8369

 Mange friere kommer fra nær og fjern, men Sigrid avviser dem alle.

 

“Sigridfallet” - ikke bare en gammel film

 

Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug

Annonser


Medlemmer