Erik, en ekte entertainer som fremdeles holder koken

R.S

I snart 50 år har han reist land og strand i nesten hele Norge for å underholde og spille til dans


03.01.2018 - Rita Smedplass
Kategori: Sang, dans og musikk, Kultur, Bli kjent med...

Det er altså Erik Hoel på 66 vi snakker om og de fleste som leser dette har vel på en eller annen måte stiftet bekjentskap med "Holinj" i forbindelse med en fest, festival eller andre arenaer med sang og musikk . Å spille til dans eller underholde har vært en stor del av Erik`s liv.

Han vokste opp i Rennebu og ble tidlig interessert i musikk, men det var først i 18 års alderen at han ble med i "band" for første gang (1969).

IMG 0718 nr 2

Da ble han vokalist i "Fjellgutta" fra Kvikne (her med tamburin) og dette vekket også hans interesse for gitar, noe han fikk god bruk for senere. Dette bandet ble for øvrig nedlagt allerede på høsten et par år etterpå da det var hele fire av seks i besetningen som skulle inn i militæret, og den godeste Erik hadde på den tiden funnet sin store kjærlighet. 

Det må nevnes en episode fra den tiden, som Erik husker veldig godt. Det var under ski-NM på Å i 1970, og på festen om kvelden spilte bandet "Gluntan", som var veldig populære. Det var solgt 1100 billetter, og med det "skremmende" store antall tilhørere fikk "guttungen" fra Rennebu komme opp på scenen å synge "La oss leve" og "Langs hver en veg" sammen med de "store gutta". -Da va æ nærvøs da, humrer Erik.

Kjæresten Åse var fra Løkken og sånn ble det til at rennbyggen i en alder av 19 år begynte som gruvearbeider ved Løkken Gruber sommeren 1971. De bosatte seg på Bjørnli og samme året giftet de seg og i -72 fikk de sin første datter, Gro og i -73 ble de foreldre til nummer to, Hege. Dette var en periode da det ikke var tid tid å tenke på sang og musikk annet en på hjemmebane.   

Men i 1979 starta han opp "Erik`s" med Roald Nicolaisen (svoger), Kjell Olav Hoel (bror) og etterhvert Kjell Asbøll som var med et par år før Oddvar Myrmo tok over i -84. De deltok på veldig mange festivaler i de årene "Erik`s" eksisterte, blant annet I Tydal, Selbu og Titanofestivalen, og i løpet av denne perioden kom også "attpåklatten " June til verden, i -82.                                                                                                              Alle de tre jentene var bestandig med på Titanofestival og June hadde allerede som niåring fått med seg hele åtte. 

166509 4176009844036 844690758 nHer spilles det til dans "langt uti skauen" på Bjørnli og det er kjørt på plass batterier for strøm, og traktorhenger som scene. Denne besetningen spilte sammen helt til -94 og de valgte da å legge ned og avsluttet med en avskjedskonsert/fest. De siste fire årene ble en ganske trasig tid da Åse i -90 fikk diagnosen brystkreft, men det så etterhvert ut til at dette skulle gå veldig bra.

Fra -95 var Erik hyret inn i dansebandet "Dalagutan" fra Surnadal hvor han bidro med gitar og vokal et par år.

I 1997 starta imidlertid Erik opp på nytt eget band på hjemmebane. "Nye Erik`s", og denne gangen besto besetningen av, i tillegg til ham selv, Ronny Kjøsen, Terje Øyum og Bjarne Aspås. Ronny ble etter hvert erstattet med Knut Olav Storøyen.  I denne bandperioden som varte til 2005 var også Svein Erik Vaslag med en tid, før Morten Brattås tok over hans rolle. Da de "la ned" var Bjarne erstattet av Roar Feragen før det nok en gang var klart for avskjedsfest med "Erik`s". 

381948 1658070269273 1937449723 n

I 2006 var Erik og kona som vanlig på dansefestival i Sel, men like etter at de kom hjem fikk Åse den vonde beskjeden om at kreften hadde kommet tilbake. Det ble igjen satt igang behandling og alt så ut til å gå bra, så året etter dro de tradisjonen tro på festival til Sel.  Åse var i utgangspunktet i "grei" form selv om hun var under behandling og medisinert. Hun ble imidlertid ganske dårlig på tur nedover, men insisterte på at de skulle gjøre som planlagt. Etter et par dager ble de allikevel nødt til å dra hjem og Erik forteller at det var som om sykdommen "eksploderte". Det ble en tung tid for familien og bare et par måneder senere ble Erik enkemann og tre døtre morløse.

Etterhvert kom lysten på å spille til dans og underholde tilbake og neste prosjekt ble "Gammelerik`s". Med sin bror Kjell Olav, svoger Roald Nicolaisen og Oddvar Myrmo, alle fra den opprinnelig besetningen, var det klart for en ny epoke i livet og denne gangen holdt de det gående til 2008.  Å ja.....,  det ble selvfølgelig avskjedskonsert da også.

Nå ble det til at Erik tok en god del spilleoppdrag på egenhånd. Han hadde heldigvis kjøpt ut både høytalere og miksebord fra bandet, men i 2012 bestemte han seg for å kutte ut og solgte utstyret. Han hadde da hatt en god del plager med stemmen i et par år og var nesten ikke i stand til å synge - Jeg tror det var på en lørdag jeg la ut utstyret for salg, og kjøper meldte seg fort så det var ikke noe problem forteller Erik. Torsdagen etterpå dro han til Trondheim og kjøpte nytt anlegg, - "bare for å ha i kjellerstua til eget bruk". Trodde han da.

Mistanken om at påvirkningen av stemmen hadde med årelang glassfibersprøyting på jobben og gjøre ble etter hvert vekket, og etter en grundig legesjekk ble Erik beordret til å kutte ut jobben på dagen. Dette var i 2012 og fra den dagen ble han uførepensjonist. Det var ingen tvil om at han hadde pådratt seg problemene på grunn av arbeidsforholdene, men Erik bebreider ingen. - "Det va itj nånn som vesst ber dein gongen". 

Fra da kom stemmen etterhvert tilbake og Erik ble "sitt gamle jeg" og etter det har han investert i nymotens utstyr så han kan benytte seg av midifiler og singback og med litt hjelp fra barnebarn legges dette på en minnebrikke som han bare putter inn i en maskin. Vips, så har han bakgrunnsmusikk til 115 danselåter og 40 gammeldansmelodier og farter rundt og synger og spiller gitar både på dag- og kveldstid.

Til og med på Gran Canaria i Puerto Rico har han spilleoppdrag, noe "Erik`s" også drev med i sin tid. Første gang var i 1991 så i -92, et opplegg med Star Tour, og rundt 60 personer fra både Meldal, Rindal, Namsos og Rennebu med mere deltok på turene. Nå for tiden opptrer Erik alene et par ganger i uka når han er der på ferie, og er han på festival, bobiltreff eller lignende her i hjemlandet eller til og med i Sverige, hender det ofte at han synger og spiller sammen med andre band. 

Han har blant annet sunget sammen med Ane Nørsti, Contrast, Ingemars og Bjørns Orkester. Og spilleplassene har blitt mange oppgjennom årene. Fra Mjøndalen i sør, Brønnøysund i nord, Sogndal i vest og oppgjennom hele Østerdalen.

Da Erik og hans nye livsledsager var på dansefestival Seljord i sommer fikk han møte sitt store idol. Tilfeldigvis ble det akkurat den dagen Margit fylte 60 år, noe som selvsagt ble feiret i samme anledning.

-Vi traff Christer. Du vet, Vikingarna, å det var stort altså. Vi satt og snakka med han i et kvarter, forteller Erik. 

1 IMG 1094

På Storås hvor han nå er bosatt sammen med sin kjære, engasjerer han seg også i andre ting enn spilling, som styret i Gammeldansklubben, noen småjobber hos Syrstadeng Bil og vaktmester i Storås Samfunnshus. 

1 IMG 1825

Erik syns han har et veldig bra liv, og så lenge helsa og sangstemmen holder vil nok mange få gleden av å høre ham i en årrekke fremover. Festivaler og bobiltreff har han og Margit også tenkt å fortsette med så lenge de er "farbare". 

Og om det skulle være noen som ikke har fått det med seg kan vi fortelle at trubaduren har spilt inn cd på sine eldre dager. "Mimrestund" er tittelen og er å få kjøpt i diverse lokale butikker.

Vi ønsker lykke til videre.

 

Red:RS

 

 

 

 

 

Annonser


Medlemmer