Et besøk i Logtun kirke

Altertavlen i Logtun kirke.

Har altertavlen i Logtun kirke og Meldal kirke samme opphav? 


23.07.2018 - Helga Romundstad
Kategori: Reisebrev, Kirke og menighet, Kulturhistorie

I forbindelse med et besøk på Frosta i helga, stakk undertegnede innom Logtun kirke. Steinkirken fra 1400-tallet er åpen for besøkende om sommeren og den ligger like ved stedet hvor Frostatinget ble holdt. Frostatingets segl og lovbok – Frostatingsloven – har vært oppbevart i en kiste i kirken. Storklokka i Logtun kirke markerte daglig starten på Frostatinget. 

Logtun 11

Logtun kirke har fire innganger og hovedinngangen i vest er en gotisk portal. Vinduene ble utvidet på 1600-tallet.

 

Inne i det ærverdige kirkerommet oppdaget jeg raskt at altertavlen var veldig lik vår egen i Meldal kirke. Dette vekket min nysgjerrighet. Ved søk på internett fant jeg raskt ut at dette stemte. Den gamle valgkirken og tidligere Meldal kirke hadde benyttet samme kirkekunstner.

Logtun 9 3

Altertavlen har romantisk byggestil. Denne og prekestolen ble laget av Johan Bildthugger og malt av kirkekunstner Johan Contrafeier.

Logtun sin altertavle ble utskåret Johan Bildthugger i 1652, og malt av Johan Contrafeier i 1655. Disse to arbeidet ofte sammen.

Logtun 12

Prekestolen i Logtun kirke.

Interiøret i den tidligere kirkebygningen i Meldal før brannen i 1981, var fra samme tidsperiode som Logtun. Det er nærliggende å tro at også Meldal benyttet samme treskjærer da utformingen av altertavle og prekestol er veldig like.  Nettstedet Norske kirker skriver i midlertid at det var Jens Snedicher og Laurids Snedicher som laget altertavle, prekestol og korskille til kirken ved Orklas bredd. Malerarbeidet ble derimot utført av samme kirkekunstner, nemlig Johan Contrafeier. Det samme gjelder for apostelbilder på galleribrystningen og døpefonten.

Johan Contrafeier var en norsk maler som også var virksom i hele Trøndelag og nabodistriktene i årene fra 1629 til 1670-årene. Contrafeier sine arbeidsoppgaver i kirkene omfattet både motivmalerier på altertavle og prekestol, og mer håndverksmessige malerarbeider på kirkefløyer. De av hans arbeider som er bevart er altertavler, annen kirkekunst, epitafer og portretter, særlig gruppeportretter av prester med familie. Kjente kirkearbeider kan ses i 11 kirker rundt omkring i Trøndelag.

Selv om arkitektur og byggematerialer i de to kirkebyggene er veldig ulik, så har altså Logtun kirke og Meldal kirke samme opphav når det gjelder kunstmaling av altertavle, prekestol og annen kirkekunst. 

Dersom noen av våre lesere kjenner mer til historien rundt utformingen av kirkekunsten opprinnelse i Meldal kirke, så send oss gjerne informasjon om dette til redaksjon@medalsnett.no 

Dagens kirke i Meldal er som de fleste kjenner en kopi av den gamle. Den er reist etter tegninger av arkitekt John Mosand og altertavlen og prekestolen er laget av Johan Rokkones.

Meldal kirke

Interiør og kirkekunst inne i dagens kirke i Meldal. Arkivfoto av Hilde Stina Elshaug.

 

Tekst og foto: Helga Romundstad 

Kilde: Wikipedia, Norske kirker og oppslagstavle ved Logtun gård.

Annonser


Medlemmer