Et besøk over fylkesgrensa

Løsetlåna og Bjørnåsstuggu.

Kan en tur til Rindal lære oss noe om folk og slekt fra Meldal?


05.08.2018 - Helga Romundstad
Kategori: Reisebrev, Kultur, Kulturhistorie, Industrihistorie

Det er sommer og ferietid. Dette gir rom for å utvide horisonten og besøke nye steder. Undertegnede tok derfor en tur til nabokommunen Rindal. Rindal ligger per i dag i Møre og Romsdal fylke. Kommunen har lenge ønsket å overføres til Trøndelag fylke og dette realiseres fra 2020. Da kan rindalingene kalle seg for trøndere.

Selv om Meldal byr på to flotte museum, som absolutt er verd å besøke, kan en visitt til museet i nabokommunen også gi kunnskap om folk og slekt i Meldal. 

Museumstunet i Rindal har totalt 15 historiske bygninger, blant annet trønderlån, smie, trøskarlåve, husmannsplass og kvern. Ved lesing av informasjonstavler plassert rundt i de gamle bygningene, ser vi at det er mange slektsnavn i Rindals historie som også finnes i vår egen. Det kan nevnes Bolme, Bjørnås, Brønstad, Dalsegg, Furuhaug, Heggem, Løfald, Løseth, Rindalsholt, Romundstad, Røen, Skjølsvold, Storholt med flere. Dette henger naturlig nok sammen med at folk har flyttet på seg for å skaffe føde og bosted til seg selv og familien, men først og fremst ved at flere rindalinger flyttet til Løkken for å arbeide i gruven da den var aktiv.

Les også:

Slekters gang i Rindal og på Løkken

Rindal museum 6

Rindal museum er et levende museum. Her er vinduene pyntet med levende blomster og markblomster er plukket inn og plassert i vaser som pynter bordene inne i de gamle bygningene. På tunet ser vi at klesvasken henger til tørk og under låvebroen på Heggemsfjøset henger det bunter med lin. Museet har også en egen kjøkkenhage som er et samarbeidsprosjekt mellom Rindal skole og skimuseets venneforening. Venneforeninga og sommeransatte tar seg av stellet av den frodige hagen i sommerferien. Rindal skole som ligger rett ved museet. 

 -Vi har også hatt en egen linåker her tidligere, forteller meldalingen Ann Elin Hess Brønstad som er leder i venneforeninga. I tillegg til å være aktiv i venneforeningen, jobber hun også litt ved museet. Da undertegnede møtte henne, serverte hun kafe og vafler fra museets trivelige kafeteria.

Ann Elin Hess Bronstad

Arkivbilde: Her besøkte Ann Elin Hess Brønstad bygdemuseet i hjembygda si under arrangementet "Liv og røre" i 2013.

Museet er åpent tirsdag til søndag i sommersesongen.  - Heldigvis har vi en aktiv venneforening som bidrar med god hjelp til å holde museet levende og aktivt, spesielt nå gjennom sommeren, forteller Brønstad. Museet er ellers åpent på bestilling hele året. 

Rindal skimuseum 2

Rindal skimuseum ble i 2015 nominert til Statens byggeskikkpris for sin utforming og 2017 ble museet nominert til EMYA-prisen.

Rindal skimuseum er godt integrert i tunet sammen med de gamle bygningene. Det ligger i et nytt tilbygg til Heggemsfjøset. Her kan du lære mer om skimakertradisjonene som Rindal er kjent for, fra lokal håndverkstradisjon til industriproduksjon av ski. Historien om Landsem-eventyret står i sentrum for utstillingen. Museet har en stor samling av forskjellige typer ski, skiutstyr, bekledning med mer. Og til de som har vokst opp på 60-80 tallet; Hvem har vel ikke hatt et par Landsemski på beina i barndommen?

 

Kilde: Rindal skimuseum

 

Tekst og foto: Helga Romundstad

Annonser


Medlemmer