- Et fantastisk syn

Ornitolog Otto Frengen (til venstre) og reisefølget fulgte ivrig med på de rundt 200 tranene som spiste seg gode og mette ute på ekra.

Sigrun Sæther og Kjell Olav Berg var onsdag vertskap for et busslass med trane-entusiaster ved hjemgården på Ree. 


31.08.2017 - Jan Are Melgård
Kategori: Nyheter

Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab har gjennom formidlingsprosjektet «Kunnskapsbyen» fraktet busser full av turister til Meldal i en årrekke for å oppleve tranene på Ree.

I år var intet unntak. Med ornitolog Otto Frengen som guide, ble 22 fugleinteresserte personer med bussen fra Trondheim til Sigrun Sæther og Kjell Olav Berg på Ree.

Og turen skuffet ikke. På en åker et par hundre meter fra gården, sto de majestetiske fuglene og feita seg opp til de skal trekke sørover.

Ornitolog Frengen regnet seg fram til at det var «minst 196» traner på åkeren der og da.

Frengen fortalte engasjert om fuglene han brenner for og svarte på alt som skulle komme av spørsmål. Turdeltakerne både fotograferte og titta på fuglene med kikkert – følget måtte stå på ganske lang avstand for ikke å skremme fuglene vekk.

- Vi har tatt imot busser med fugleelskere fra Vitenskapsselskapet årlig i 17-18 år nå. Broren min (Bjørn Sæther) er turleder, det er derfor de kommer akkurat hit, sier Sigrun Sæther.

Kjell Olav Berg forteller at fuglene holder til på Ree i cirka en måned hver sommer:

- De fleste kommer halvveis ut i august. Så har du de som ikke lykkes med klekkinga, de kommer som regel litt tidligere - i begynnelsen av måneden. Så reiser de videre når de ikke finner mat, eller når det blir for kaldt.

Berg tilføyer at det bare har kommet flere og flere traner til Ree med årene.

Årets «turistkull» besto av 22 personer. Det er færre enn normalt.

- Det spørs om fugleinteressen har passert toppen, sier Sigrun.

Men blant de 22 som tok turen, var det ingenting som tydet på akkurat det. Ingen viste tegn på at de hadde fått nok, etter å ha kikket på fuglene i en times tid.

På tur tilbake til gården, var tiden inne for å slå en prat med turdeltakerne. Bjørn Roten har vært fugleinteressert siden han samla på egg som ung gutt. En av søstrene hans knuste eggene, noe han forteller at var svært sørgelig, men interessen for fugler har aldri forsvunnet.

- Vi ser et par traner ved hjemplassen på Fosen også, men jeg har aldri sett i nærheten av så mange som dette før. I starten frykta jeg at det ville bli bomtur, da det tok litt tid å finne tranene, men det ble rett og slett en kjempetur.

Roten er medlem i norsk ornitologisk forening og får medlemsblad som han leser med stor interesse. Han har også satt opp fuglebur med kamera inni på hjemplassen.

- I år fikk vi fugler i buret for første gang (blåmeis). De la ti egg, der ni ble klekt. Jeg snakket med Otto (Frengen) og han sa at det er helt normalt at ni av ti egg klekkes. Alle ni av ungene kom seg trygt ut av buret.

Kameraet har direkteoverføring til tv-en hjemme hos Roten, så han har fått fulgt oppveksten til de små blåmeisene så mye han har ønsket.

Også Randi Sagberg var svært fornøyd med traneopplevelsen.

- Jeg har aldri sett så mange på en gang før. I tillegg er jeg glad for at vi er så heldige med været, sier hun.

Sagberg er interessert i all slags natur, enten det er blomster, fugler eller dyr.

- Naturens fantastiske mangfold gir meg så mye. Ingenting gir meg fred og ro, som den jeg finner ute i naturen.

Randi og ektemannen er ofte ute på tur i fjell og mark. Hun har også tilknytning til Meldal, gjennom at hun har hytte ved Malisætertjønna mellom Storås og Laksøybygda.

- Vi har bra fugleliv ved hytta også. Der ser vi både traner, svaner og kanadagjess. 

Annonser


Medlemmer