Felles løft for flere læreplasser

Ved Midtnorsk Opplæringskontor (MNO). Daglig leder Vidar Harsvik og medarbeider Kjersti S. Haugen sammen med Torhild Aarbergsbotten og Stein Elshaug fra Høyre. Børge Midtsand og Monica Brandås fra MNO var ikke tilstede.

MNO og Høyre ønsker en felles dugnad der næringsliv og det offentlige jobber sammen for å få en best mulig tilpasset opplæring slik at næringslivet og samfunnet får den arbeidskraften de trenger.


11.09.2015 -
Kategori: Leserinnlegg

Rundt 400 lærlinger sto uten læreplass da skoleåret startet nå i høst. Nedgangstider i olje- og gassnæringen nevnes som årsak til færre læreplasser innen anlegg- og tekniske fag.

I Orkdalsregionen er det mange bedrifter innenfor disse bransjene. Da var det naturlig for fylkesordførerkandidat Torhild Aarbergsbotten å dra til opplæringskontoret på Løkken sammen med ordførerkandidat Stein Elshaug fra Meldal Høyre for å høre om hvordan de opplever situasjonen.

Midtnorsk Opplæring er ett flerfaglig opplæringskontor som har rundt 180 bedrifter som medlemmer. Daglig leder Vidar Harsvik forteller at det er vanskelig å finne plasser til lærlinger innenfor helse- og omsorgsfagene og salgsfag.

«I mange år har private bedrifter trukket lasset og tilbudt lærlingplasser. Nå må det offentlige gjøre sitt.»

Stein Elshaug sier at Meldal kommune kan bli mye flinkere til å ta inn lærlinger, og vil foreslå at det settes av penger til flere lærlinger for neste års budsjett. Det handler om å få rekruttert viktig arbeidskraft til regionen. Kommunene må også stille krav til at bedrifter som vinner anbud for kommunen, ikke bare skal være godkjente lærebedrifter, men skal også bruke lærlinger aktivt som en del av arbeidsoppdraget. Skal politikerne oppfordre privat næringsliv til å ta inn lærlinger, må også politikerne gå foran med et godt eksempel og bidra til større bruk av lærlinger innenfor det offentlige og i offentlige oppdrag.

Opplæringskontoret roser bedriftene for at de strekker seg langt for at lokal ungdom skal få sin fagutdanning i nærmiljøet. Nå må vi få bedrifter innenfor nye områder, f. eks salg, til å ta inn lærlinger. Opplæringskontoret tar seg av papirarbeidet, følger opp lærlingene og arrangerer kurs og teoriundervisning om det er nødvendig.
– Vi må skape en kultur for å ta inn lærlinger og alle må bidra til rekruttering av nødvendig arbeidskraft, sier Torhild Aarbergsbotten.

Fra regjeringens side har det vært en storstilt satsing på å få ungdom ut i arbeid og få redusert frafallet i videregående skole. Lærlingetilskuddet har blitt økt med 10.000 kroner de siste to årene, og vil øke med ytterligere 2.500 kroner i 2016. I tillegg bevilges det 6 mill. kroner til lærlinger som trenger ekstra oppfølging. Tilskuddet til nye lærebedrifter er også økt. Dette som tiltak for at bedriftene skal finne det økonomisk lønnsomt å ta inn lærlinger.

Opplæringskontoret forteller at det i dag er rimelig gode ordninger for elever som trenger litt ekstra tid og tilrettelegging for å få gjennomført fagutdanningen sin. Men ordninger må gjøres mer fleksible slik at lærlnger kan holdes i arbeid uten at søknadsfrister skal være til hinder.

Aarbergsbotten fortsetter – det er vår oppgave som politikere å legge til rette for at byråkratiet ikke hinder gode løsninger. Jeg er imponert over alt det gode arbeidet som gjøres for at ungdom skal få fagutdanning, og at bedriftene får arbeidskraften som de trenger. Vi trenger nå en felles dugnad der næringsliv og det offentlige jobber i sammen for å best mulig tilpasse opplæringen slik at næringslivet og samfunnet får den arbeidskraften de trenger, og at den enkelte får utnyttet sine evner og muligheter.

På den måten bygger vi det beste samfunnet, avsluttet hun.

 

Red.: HR

Annonser


Medlemmer