Fem partier stilte til paneldebatt i Meldal samfunnshus, mandag kveld.

 

Paneldebatten fikk tydelig frem forskjeller mellom partiene.


06.09.2017 - Hilde Stina Elshaug

Debattantene fikk tre minutter hver til å snakke om egen politikk. Deretter fikk de stille hverandre spørsmål før man gikk over til å snakke om blant annet arbeid, skole og barnefattigdom. Debattantene var alle vel forberedt og hadde en god tone seg imellom. Men det ble ikke åpnet for spørsmål, eller kommentarer fra publikum, slik som vi hadde håpet på.

 

IMG 6652

Jorodd Asphjell

 

Jorodd Asphjell, Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og 3. plass på stortingslista for Sør-Trøndelag sa at om man er i arbeid eller ikke, utgjør de store forskjellene i Norge. Han poengterte viktigheten av å få muligheten til å komme i arbeid etter fylte 60 år. Arbeiderpartiet ønsker også å bruke mer penger på offentlige tjenester.

Han sa videre at aktiv næringspolitikk skapes i lokalsamfunnene; -man må ha gode rammebetingelser. Asphjell vil verne om arbeidsmiljøloven, og han stiller seg kritisk til regjeringens “Pakkeløp for helse”, som de selv mener har gitt gode resultater.

-Deltidsstillinger er en uting, vi må  sikre at folk har rett til en 100 % stilling, så folk har en lønn å leve av ta opp lån. AP er imot søndagsåpne butikker.

Vil ikke ha internasjonale selskap som henter ut profitt i velferdssektoren, men ønsker samspill med det offentlige og ideelle organisasjoner.

Vi ønsker ikke å avvikle fraværsgrensen, men vi vil se resultatet først.  Må sette inn innsatsen tidlig for å hindre frafall i skolen . Må framsnakke og motivere lærerne, selv  de som ikke har den kompetansen som trengs. Foreldre må også motivere ungdommene til å fullføre skolegangen.

Ønsker maxpris i barnehagene. 

 

IMG 6653

Geir Arild Espens

 

Geir Arild Espens fra Oppdal. 2. kandidat for Sør-Trøndelag Senterparti sier at dette handler om et verdivalg og er redd for billig arbeidskraft utenfra. Han ønsker å ta vare på den norske arbeidsmodellen og er kritisk til at absolutt alt skal kunne settes ut på anbud. -Vi må ha et godt offentlig tilbud, og ha et godt samspill med private aktører. Senterpartiet vil reversere endringene som er gjort i arbeidsmiljøloven siden 2013.

-Vi skal ha fraværsregelen, sier han.

Helse er viktigst, vi må ha større satsing og flere helsesøstre i skolen.

Forebyggende helsearbeid må prioriteres.

Får stadig flere unge (15-20 %) som sliter psykisk. Han snakker om “Generasjon prestasjon” hvor de får høre:  "-Du kan bli hva du vil bare du arbeider hardt". -Vi voksne må lære de unge at "nån daga er ikke bare artig. Nån daga e bare dritt!" Han mener også at skolen har blitt for teoretisk. Han ønsker mer praktisk utdanning. -Ikke alle er glad i å analysere dikt som meg, sier han. Vi må heve statusen på de praktiske yrkene.

 

IMG 6654

 Karin B. Bjørkhaug

 

Karin Bjørkhaug, leder samferdselskomitéen i fylkesutvalget for Kristelig Folkeparti vil bidra til raust samfunn med plass for alle, og kampen mot barnefattigdom er en hovedsak.

De vil hindre at folk faller utenfor arbeidslivet og sørge for at folk får noe å leve av og for.

De vil stimulere til innovasjon, få på plass bredbånd og få til et løft for fylkesveiene.

KRF ønsker familievennlige samfunn som setter barna først.

-Vi vil ha en fleksibilitet i arbeidslivet som barnefamiliene kan gjøre seg nytte av.

Ønsker å fokusere på barns psykiske helse fra starten i livet og ønsker en oppfølgningsplan for hele barndommen.  -Det nytter ikke hvilken master du har hvis du har for stor gruppe med elever. De ønsker en grense på maksimum 15 elever per lærer i grunnskolen, og vil løfte den kristne kulturarven for å møte andre religioner på en trygg måte.

Midlertidige ansettelser skal vare i maksimum tre år. Må har en forutsigbarhet som gjør at du får lån og kan planlegge livet.

Vil ha en aktiv korrigerende stat som skal sørge for at tjenestene finnes men ikke nødvendigvis yte tjenestene selv.

Velferdsprofitører er et utrolig negativt ord.

Vi må ha et inkluderende arbeidsliv hvor mennesker er den viktigste ressursen. Må lønne seg å arbeide, og de som ikke kan det, må sikres et verdig liv.

Arbeid er nøkkelen til å redusere barnefattigdom.  

 

IMG 6656

 Ingvill Dalsegg 

 

Ingvill Dalsegg varaordfører i Oppdal kommune og 5.plass på stortingslista for Sør-Trøndelag Høyre sier at det går bra i landet og fylket vårt og kommunene.

Regjeringen har fått til et gedigent samferdselsløft for jernbane og fylkesveier.

Hun påpeker at sykehussystemet er for pasient og brukere, og ikke sykehusdirektørene. -Vi har innført pakkeforløp for kreft som har vært en suksess. Det jobbes med “Pakkeforløp hjem” som skal gjelde gjennom hele livet for kreftpasienter, og vil etterhvert innføre systemet for enda flere sykdommer.

Fast ansettelse har vært hovedregelen for regjeringen.

-For 40 år siden var det ikke så mange skilsmissefamilier.  Endringer i arbeidsmiljøloven er tilpasset alle de forskjellige familiene vi har i dagens samfunn. Dagens familier får større fleksibilitet med endringene.

-De som gjør det godt i skolen nå er barn av innvandrere, uavhengig av om foreldrene kan norsk, eller har arbeid. På det området har vi lykkes med integreringen.

-Høyre er et parti som tør å stille krav fordi vi bryr oss. Vi har nulltoleranse for mobbing.  

Tidlig innsats i skolen er viktig. Vi vil fortsette med å hjelpe de som startet på skolen i høst i høst videre i skolen. Det er viktig med lærere som er eksperter;  spesialister på skrive- og lesevansker. Det skal være minst én lærer på hver skole som kan motivere og ta fatt i de som faller utenfor.

 

 

IMG 6657

 Anita Gilde

 

 Anita Gilde, Gruppeleder i Fylkestinget Fremskrittspartiet: Norge er på rett vei, og pakkeforløp for kreftpasienter er det beste vi har fått til i regjering.

FrP vil redusere formueskatten som gjør det vanskelig å skape arbeidsplasser

Privat og offentlig må jobbe hand i hand sier Gilde.

-Har dere tenkt å gjøre flere endringer i arbeidsmiljøloven?

-Ja, vi vil endre til det bedre, så må evaluere endringene som er gjort. Arbeidslivet er forandret på 40 år, og mange syns det var kjærkomment å få en fleksibilitet i arbeidslivet. Dette er noe som både folk og næringsliv ønsker.

Innvandring gjør at forskjellene har økt, derfor har regjeringen satt inn tiltak som rimeligere barnehageplasser, inntekstgradert barnehage- og sfobetaling. Stipendene er er også justert.

Hovedregelen er at folk skal ha fast stilling. Men det handler om å få det til å gå rundt når du er selvstendig næringsdrivende. Det er ikke så trivelig å ansette noen for å si dem opp etter kort tid fordi oppdragene uteblir.

Det er trist at de som starter private tjenestetilbud blir snakka ned og kalt velferdsprofitører. De fleste som driver med omsorgstjenester tar ikke ut profitt av selskapet, men utvikler det. Men alle ønsker jo å tjene penger når man jobber. Hvis det viser seg at bedriftene tyner arbeiderne, kan man si opp avtalen.

 

 

 

IMG 6660

 Liv Marit Hage Vinje fulgte debatten nøye, men fikk ingen overraskelser, og ingen av debattantene fikk henne til å vurdere å stemme annerledes. I hennes familie stemmer de forskjellig, så der har de ikke de store politiske debattene, men er enige om at de er uenige. 

 

 

 Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug

 

 

 

Annonser


Medlemmer