Fesk og stapp

 

Denne retten hørest vel forholdsvis uforståelig ut for den som ikke er god på dialekta vår.


22.08.2013 -
Kategori: Furkunnjmat

Men for den innvidde så er det rett og slett noe så godt og enkelt som kokt lettsalta torsk og potetstappe.

Jeg tror jeg har hørt noe om at vi ikke skal spise torsk i måneder uten R, men her i huset tar vi stadig utfordringer i matveien og diska opp med akkurat fesk og stapp i august uten R.(Til en opplysning så sier vi fesk og ståpp på mi dialekt).

Fesk og stapp.

Begynn med å skrelle poteter, jeg beregner minst 2 poteter pr. person når jeg lager potetstappe. Del potetene i biter og kok dem møre. Renn av vatnet.

Bruk en potetstapper og stapp potetene til du får en fin stappe.

Tilsett litt melk og meierismør til passende konsistens, smak til med litt salt og pepper.

Til 4 personer bruker jeg 8-10 poteter, ca 2 dl melk, 1 ss meierismør, ca 1/4 ts salt og ca 1/4 ts hvit pepper.

Beregn ca. 250 g fisk pr. person. Jeg bruka som sagt torsk denne gangen, men det er ikke noe i veien for å bruke annen fisk som f.eks. uer.

Kok opp et par liter vann i en kjele med en ts salt. (Torsken min var lettsalta og da behøves ikke så mye salt i kokvannet).

Tilsett torsken i passende biter og la den stå å dampe uten å koke i ca. 5 minutter. Du ser når den begynner å bli ferdig ved at fisken på et vis deler seg når du tar den opp.

Så er det bare å servere med flatbrød og jeg bruker litt ekstra med meierismør på tallerkenen. Lag "båttå" eller "bætta" med å legge potetstappe, torsk og en smørklatt på en bit flatbrød.  ...furkunnjmat...

tekst/foto

Britt G.Moen

 

Annonser


Medlemmer