Flott markering av Geologiens Dag

 

Et godt forarbeid av arrangørene gjorde dette til en uforglemmelig dag for årets 6.-, 7.- og 8.-klassinger.


08.09.2018 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Skole og utdanning, samfunn

Orkla Industrimuseum hadde i samarbeid med Direktoratet for mineralforvaltning laget et skreddersydd program hvor god logistikk sørget for en vellykket gjennomføring av arrangementet som varte hele skoledagen.

Elevene fikk undervisning på muséet, i Gammelgruva, og i Fagerli hvor de fikk komme inn til Wallenberg sjakt. De fikk også se på nøytraliseringsanlegget som ble innviet tidligere i år.

 

På muséet

 IMG 1547

John Arnt Holmen har stor kunnskap og engasjement for temaene han omtaler. Det fenger de unge tilskuerne.

I muséets lokaler på Løkken holdt John Arnt Holmen foredrag for lydhøre skoleelever om temaet geologi og industrihistorie. Her fikk de vite om gruvedrifta og hvorfor den ble nedlagt i 1987 etter 330 års drift. De fikk også høre om hvorfor Thamshavnbanen ble bygd som den første elektriske jernbanen i Norge. Gruveselskapene drev med mer enn bare gruvedrift: De bygget vannkraftverk for å produsere strøm til gruvedrifta.

 

Fagerli

 IMG 1598

Ulf Haupfleisch er ekspert på gruveforurensning. Han har jobbet mye med dette i Tyskland og Østerrike. Selv om Løkken er ett av områdene i Norge med de største utfordringene, er utfordringene små i forhold til det han har sett i de to landene hvor de har flere lignende anlegg som her. 

Inne i selve nøytraliseringsanlegget fikk elevene selv teste vannkvaliteten på vannet som ble pumpet inn for å bli nøytralisert.  Deretter målte de kvaliteten på vannet som hadde gått gjennom systemet. Ulf Hauptfleisch kan fornøyd konstatere at ph-verdien er tilfredsstillende på vannet som havner til deponi i Fagerlivannet. Ulf forklarte at vannkvalitet ikke kan sees med det blotte øyet, da det ser helt klart og rent ut når det kommer fra gruva og inn til nøytralisering. Etter behandling har det skjedd en kjemisk reaksjon som gjør vannet grumset. Derfor er det grumset farge på Fagerlivannet. 

 IMG 1590

Fra kalkanlegget går turen inn i selve gruva hvor vannet pumpes opp.

Elevene fikk vite at til nøytralisering av gruvevannet er det brukt kalk for én million kroner og strøm for 24.000 per måned. Dette er av skattebetalernes penger.

 

IMG 1567

Inne i Wallenberg gruve forklarer Jan Atle Lund hva som skjer under og over jorda.

-Under oss er det 350 meter rett ned i gruva som er fylt med vann, forklarte han. Da gruva var i drift, gikk det heis ned i Wallenberg sjakt.

Pumpa som frakter vannet til rommet de står i og videre til kalkanlegget, er 144 meter ned. 

 

 fullsizeoutput 4a1f

Jan Atle Lund, Gunn Haukdal, Lise Risstad og Ulf Hauptfleisch deler ut flotte steiner til alle elevene som besøker dem i anlegget.

Denne trivelige gjengen fra Direktoratet for mineralforvaltning, tok vel imot busslass på busslass med elever fra Meldal. De sa at de syns det er artig å formidle av sin kunnskap til de unge i nærmiljøet. Det er viktig å vite hva som skjer i etterkant av gruvedrifta.

Dette er første gang anlegget vises fram for elever, og det må sies at elevene var heldige som fikk grundig informasjon fra de som selv har utviklet anlegget og har ansvaret for den daglige driften. Lund har hatt hovedansvaret for planlegging og bygging av hele anlegget, og alle fire er eksperter på gruveforurensning.

 

IMG 1577

En av gruppene utenfor Wallenberg hvor de fikk se hvor, og hvordan man pumper opp det forurensede vannet fra gruva. Lærer Jon Drugli og Jan Atle Lund er trygge ledere å ha med inn i gruvestollen

 

Gammelgruva

 IMG 1607

Her kommer Bjørn Krokdal ut etter dagens andre pulje i Gammelgruva. 

 IMG 1611

Eva Dørdal, Bjørn Krokdal og Karen Unni Knudsen 

Guidene i Gammelgruva Eva Dørdal, Bjørn Krokdal og Karen Unni Knudsen, var fornøyd med dagen. Tre grupper med elever hadde de guidet og kunne fortelle at elevene hadde vært helt eksemplariske og svært nysgjerrige turister. Mange av elevene var i gruva for første gang og det er veldig fint at de får lære lokalhistorie med fokus på gruvedrift og geologi.

 

Elevene hadde fått utdelt ark med spørsmål om miljø, gruvedrift og industrihistorie. Har kan du bryne deg på noen av spørsmålene de fikk:

fullsizeoutput 4a25

 … nei, vi har ingen fasit :-)

 

Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug

Annonser


Medlemmer