For en spellmann! Og for et korps!

Sturla Eide og Løkken musikkorps med dirigent Stian Rødskjær: For en spellmann! Og for et korps!

 

Sturla Eide, fela hans, Løkken Musikkorps og dirigent Stian Rødskjær, altså... Jeg sier det bare: Dette var det nasjonal klasse over. NRK bør kjenne sin besøkelsestid og dokumentere en unik musikkopplevelse!


22.03.2014 -
Kategori: Kultur

Maken til konsert har vi knapt nok opplevd på våre trakter. Så variert, så kulturelt og historisk interessant, så gjennomført spennende og bra! Jeg er støl i ansiktet ennå etter å ha smilt begeistret i to timer.

Utgangspunktet er jo sært nok; her skal en spellmann gjøre spennende musikk av folkemusikk - sammen med et musikkorps. Men Sturla Eides idé om hvordan folkemusikken ble med soldater ut i verden, og hvordan de samme soldatene tok med seg nye instrumenter og melodier tilbake til folkemusikken - den idéen funker. Og det er ei interessant historie med både morsomme og triste anekdoter som brettes ut og flettes inn i dette egenartede programmet.

Som historien om Elling Holstad; sin tids musikalske geni i Meldal og på langan lei, men hvis skjebne og ettermæle ble bestemt av bygda og datidas bygdedyr som med hard hand avgjorde hva som passet seg... Så spilte Sturla Eide "Stor-Hollingen" som ikke kan handle om andre enn han Ellend frå Hollstom. I hvert fall føler vi det sånn denne kvelden.

Og fortellingen om hvordan reinlenderen "Farvel til Meldal" ble til da Lars Nordvoll (som levde fra andre halvdel av 1800-tallet til relativt tidlig 1900-tall) ble stanget av en okse og dødelig skadet. Mens han lå og visste at døden nærmet seg, skapte han dette vakre musikkstykket som spellmann Eide framfører akkurat så gripende sorgtungt som det nok var ment av komponisten.

Og slik fortsetter konserten. Først spiller Løkken musikkorps - som for øvrig er i en forrykende form for tida - en funky og oppjazzet "Seterslått" av Jan Magne Førde, "Norrlandsfärger" av Victor Widquist og til sist  en herlig tsjekkisk arbeidermarsj som i sin tid ble laget til ære for jentene på tekstilfabrikken, og inne i musikken hører vi den monotone klapringen av maskinene...

Sturla Eides avdeling handler mye om historie: Hans egen spellmannshistorie fra han som sju-årig Ragnvald Bolme-elev dro på Landskappleik og ikke forsto hvorfor folkemusikk skulle være så gammel - til han kom i kontakt med "skribleriene" etter Elling Holstad som inneholdt musikk fra 1700- og 1800-tallet, et møte som på sett og vis la premissene for Eides forhold til og arbeid med folkemusikk generelt og folkemusikk fra Meldal spesielt.

Etter pause kommer selve samarbeidsprosjektet: Først bryllupsfølge med tromme og klarinett i sentrum, og presten Parelius kontante aksjon mot trommen, dette djevelens instrument.

Så: Europas krigerske herskeres rolle i spredningen av folkemusikk over landgrensene. Hvordan musikk kom "heim" med soldatene, og hvordan spellemenn forandret gode melodier til egne rytmer og med ny "sound" i takt med tidenes skiftende dansemoter. Soldatmarsjer ble til reinlender, galopp, vals, og på begynnelsen av 1900-tallet var grupper av blåsere fra musikkorps dansemusikere gode som noen. 

En forrykende konsert med et fantastisk historisk og kulturelt bakteppe, med en begavet spellmann og et korps i sitt livs form, så å si. Dette måtte bare bli bra. Og det ble det; mye bedre og større enn jeg hadde forestilt meg.

Takk igjen, til kveldens maestro Stian Rødskjær, til Løkken musikkorps, til Sturla Eide og ikke minst; til hardingfela og Meldals folkemusikk!

Sturla Eide og LMK 4 redNår gode krefter slår seg sammen, kan vidunderlige ting skje. Som med Sturla Eide, fela og hornet.

Sturla Eide og LMK 3 redMye folk i Meldal samfunnshus på en lørdagskveld. Og alle var nok glade for at de lot TV være TV denne kvelden.

Sturla Eide og LMK 6 redGjesteopptreden av Jørn Bjørnaas i bryllupsfølget sammen med Stian Rødskjær med tromme. Bak kommer brura Hilde Staveli Solli.

Sturla Eide og LMK 7 redMange flotte gjester i bryllupsfølget, her Åse Lo og Ivar Røttereng.

Sturla Eide og LMK 5 redPresten Parelius (Sverre Lo) har med seg lensmann Einum for å sette makt bak kravet om destruksjon av djevelens instrument, trommen.

Sturla Eide og LMK 8 redTidlig 1900-talls dansemusikk; en blåsekvintett. Hoppvals, polka og galopp sto på repertoaret. Fra venstre Torhild Romundstad, Sverre Lo, Audhild Hoel Svartbekk, Solfrid Gulla og Bjarne Aspaas.

Sturla Eide og LMK 2 redMannen med idéen til det spesielle samarbeidet mellom en spellmann og et korps. 

 

Tekstog bilder: Anne Mari Svinsaas

Annonser


Medlemmer