Forfatter og programleder Petter Schjerven har egne meninger om språket og kommunikasjon mellom mennesker

 

Aller helst ville han laget et helt nytt system på den norske grammatikken som han syns er svært mangelfull og ikke dekker alle språklige situasjoner man gjerne havner opp i.


27.10.2017 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Næringsnytt

-Språket endrer seg mer eller mindre i takt med virkeligheten, og språket kan ofte komme i veien for kommunikasjon sier han i innledningen av det forrykende showet som etterhvert ble villere og villere, mens publikum fikk seg mang en god latter underveis. Men oppi hele galskapen var det fullt mulig å kjenne seg igjen i hans beskrivelse av kommunikasjon mellom mennesker.

Schjerven hadde funnet mange rare ord og lurte på om innfordring er det motsatte av utfordring.  -Kjøpsutløsning? -Bunnlinja er den dårligste linja, handelslekkasje er næringslivets urinveisinfeksjon og saksflyt er rotete frisørsalonger.

Negerhaug - brukes det? Enn homoblanding?

Han fant et utall situasjoner og språklige utfordringer som ikke eksisterer i grammatikken - man må bruke en kommunikasjonsmodell som fungerer:

-Jungeltelegrafen

-Stråmannkommunikasjon

 

IMG 7460

 

-Øverst: Hviskeleken

-Midterst: åpne landskap

-Nederst: forsvarsmodellen

 

IMG 7463

 

Julebordsmodellen er innholdsrik med alt fra gruppekommunikasjon til kommunikasjon som har dødd ut.

Rørmodell er den moderne modellen som baserer på fordommer - man vet på forhånd hva som skal formidles på grunn av kroppsspråket og mimikk, og taler som ender opp med et tåketeppe som skaper forvirring.

Petter Schjerven lekte med ordene, men som de andre foredragsholderne ønsker han også å vise at det er mennesker som er viktige når det kommer til stykket.

 

IMG 7454

 "Meningsløse ord"

 

 

IMG 7468

 

Leder i Orkladal Næringsforening, Ove Jørgen Snuruås lo godt av vittighetene til Petter Schjerven. Han var svært fornøyd med konferansen som hadde et variert innhold med forskjellige innfallsvinkler til konferansens tema som treffer godt i tiden. -Jeg håper man skal gå hjem med følelsen av at dette var verd å bruke tiden på. Nå skal vi evaluere Thamskonferansen, så får vi se om det blir til neste år også, sier han.

 

Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug

 

Annonser


Medlemmer