Fra København til Kvamsgjerdet – og drømmejobben rett rundt svingen

Eva Dørdal, Berit Kvam, John Arnt Holmen og Ulf Gustafsson i den nye administrasjonsavdelingen ved Orkla Industrimuseum.

Etter 13 år i tjukkeste København er Berit Kvam tilbake til røttene på Kvamsgjerdet.


12.01.2022 - Anne Mari Svinsaas
Kategori: Kulturhistorie, Industrihistorie

- Ja, tenk at det ble sånn, smiler Berit Kvam (34) mens hun stolt viser fram de nye administrasjonslokalene på Orkla Industrimuseum. For nettopp museet på Løkken er den nye arbeidsplassen hennes. – Og ikke bare får jeg arbeide her i det splitter nye museet på Løkken. Jeg skal også jobbe 50 prosent i det fantastiske Rindal Skimuseum, begge steder som museumspedagog. Arbeidsområdet mitt er formidling av museenes innhold og ikke minst formidling av lokal historie til alle aldergrupper, men med spesiell vekt på barn og unge, sier Berit Kvam.

OI 4

- Å ta over gården lå ikke i kortene …

Jordtausa på Storstuggu Kvam hadde ingen tanker om å ta over gården heime da hun reiste ut. Nesten halve livet har hun vært borte og ute. Sammen med mannen Steffen Kvåle, som er billedkunstner, har hun bodd i ei 70 kvadratmeter stor leilighet midt i storbyen København. Hun har jobbet som lærer i grunnskolen og som museumspedagog ved Thorvaldsens Museum.

- Og jeg trivdes veldig godt – i et pulserende byliv på alle måter. Så fikk vi Alfred, som er seks år nå. Da Olav kom for tre år sia, merket vi etter hvert at dette ble litt trangt. Vi kom også til et stadium da Steffen ikke kunne jobbe hjemme lenger på grunn av plassmangel. Og å leie atelier i København koster enormt. Men den utløsende faktoren ble korona. Å sitte i ei leilighet i København å lengte etter familien «heime», å savne heimen sin – det ble til at vi snakket mer og mer om å flytte heimover. Så fant Steffen denne stillingsannonsen, og da kjente jeg at brikkene begynte å falle på plass. Jeg bestemte meg for å satse alt for å få denne jobben. Og her er jeg altså. Heime i Meldal, og med drømmejobben rett rundt svingen, liksom, stråler Berit Kvam.

Travel høst

OI 2

 

Foreløpig bor familien Kvåle Kvam i kår-enden i den store låna på heimgården.
Hvordan boforholdene skal løses på sikt har de ikke diskutert ennå. - Seinsommeren og høsten har vært travel nok; flytting, ny jobb, Alfred på skole, Olav i barnehage – jo, det har vært mye å holde på med. Men jeg er glad vi endelig tok dette spranget. Det passet så godt nå når Alfred skulle begynne på skolen, sier Berit Kvam.

Hun gleder seg til å jobbe både med den nye faste utstillingen i industrimuseet og til å planlegge opplegg for gjester fra skoler og barnehager i regionen. – Vi må prøve å finne løsninger som gjør transport rimeligere for skoler og barnehager. Busstransporten gjør kraftige innhogg i trange budsjetter, og dette tenker vi en del på. Det er så viktig at formidlingen av den rike historien vår blir en del av barnas opplevelser og læring, derfor prøver vi virkelig å finne løsninger på de hindringene som dukker opp.

- Godt å komme i gang

Stillingen i Rindal og på Løkken er en nyopprettet stilling. Mandatet som Berit skal arbeide innenfor, er å skape aktiviteter og opplevelser som gir publikum innblikk i og forståelse for den historien de to museene forvalter. Hun føler et spesielt ansvar for at barn og unge får gode opplevelser med de aktivitetene som museene kan tilby. En viktig tanke er at barn og unge skal være medskapere i ulike aktiviteter. Museene skal by på levende historieformidling med lokale aktører.

- Jeg er veldig glad for å komme i gang. Det er også artig å følge guttenes helt nye hverdag. Alfred snakker dansk, enn så lenge, mens Olav allerede «har blitt me’daling». Og jeg klør i fingrene etter å sette sammen den nye utstillingen og aktivitetsprogrammet for det nye museet her, sammen med alle gode medarbeidere. I sommer en gang bli det stor åpning, smiler Berit Kvam fra sitt splitter nye kontor på Løkken.

Annonser


Medlemmer