Fysisk og psykisk helse tråkkes i form

Ut på sykkeltur i fem iskalde plussgrader og øsregn, men like blid! Frisklivssentralens aktivitetsgruppe, her representert ved Marte Einum Syrstad, Edel Tungen Kjønli, Sol Monica Kulbrandstad Skjølset, May Elin Ratøyen og Håvard Stiklestad.

 

At fysisk aktivitet hjelper både på fysisk og psykisk form, er noe vi hører mye om. Frisklivssentralen setter teorien ut i praksis.


05.06.2015 -
Kategori: Helse

I fjor vår kom Håvard Stiklestad fra hjelpetjenesten for psykisk helse til fysioterapitjenestens Marte Einum Syrstad med en idé. - Hva om vi starter ei aktivitetsgruppe med medlemmer som har ulike utfordringer - både psykiske og fysiske - og ser hva vi kan klare med fysisk trening, var Håvard Stiklestad sitt forslag. Marte Einum Syrstad tente på idéen, og de fant ut at et slik prosjekt ville gå rett inn i det en frisklivssentral skal drive med. De søkte om prosjektmidler, satte sammen ei gruppe med fem håndplukkede medlemmer og la opp et program.

- Vi ville satse på en aktivitet som vi kunne holde på med utendørs, men innså at vi måtte starte med trening inne på svarteste høsten og vinteren. I fjor høst kom vi i gang med to spinning-økter i uka, og nå, etter at det ble snø- og isfritt, er vi ute og sykler to ganger i uka. Meldal kommune kjøpte sykler slik at alle i gruppa disponerer sin egen tohjuling mens de er med på prosjektet, sier Marte Einum Syrstad.

I tillegg sponset Meldal Treningssenter spinningtimene og tilgang til treningssenteret i prosjektperioden. - Vi har fått veldig god hjelp hos Unni Møkkelgård Resell og Ann-Lisbeth Tøndel. De var ivrige fra første stund og har hjulpet oss med søknader om støtte, blant annet til sanitetsforeningene. Og de bidro, som alltid! 

At deltakerne ble håndplukket og at gruppa ble begrenset til fem deltakere, var helt bevisst. Marte forklarer: - Vi ønsket å ansvarliggjøre hvert enkelt medlem slik at de skulle ta ansvar for å møte opp på trening sjøl, men også for å oppmuntre de andre. Hadde gruppa vært større, ville kanskje ikke "gruppepresset" fungerer så godt. Som det er nå, føler alle forplitelsen til å møte opp og heie på hverandre. Har noen en tung dag, backer de andre opp den som sliter litt med motivasjon eller andre ting denne dagen.

- Hjelper treningen?

- Ja, deltakerne erfarer at de er i mye bedre form nå enn da de startet. Utfordringen i gruppa er som sagt ulike, men både fysisk og psykisk form er bedre hos alle. Alle kjenner på mestringsfølelsen når de kan sykle lenger opp i motbakkene. I starten var det veldig pusting og pesing når gjengen måtte stå av sykkelen i motene, men nå traver de kjapt videre til fots når sykkelmusklene ikke klarer mer. I tillegg er framskrittene en motivasjon til å trene på egen hånd, også, og én av deltakeren har klart å stumpe røyken med masse heiing fra de andre, sier Marte med et fornøyd smil.

- Prosjektet er ikke avsluttet ennå, men en konklusjon går det kanskje an å trekke allerede?

- Dette prosjektet viser at felles mål, forpliktelser og oppbacking i ei aktivitetsgruppe er gull verdt for folk med forskjellige helsemessige utfordringer. Finn noen å trene sammen med og kjenn at dette fellesskapet forplikter. Når fysisk form øker, blir også andre utfordringer litt lettere å hanskes med, mener Marte Einum Syrstad.

 

Anne Mari Svinsaas

Annonser


Medlemmer