God guide i Gammelgruva

 

Gårsdagens gruppe som var på omvisning i Gammelgruva må sies å være godt over gjennomsnittlig interessert i selve historien som guide John Arnt Holmen formidlet.


09.05.2018 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Kulturhistorie

Dette var folk fra Direktoratet for Mineralforvaltning, med statssekretæren i Nærings- og fiskeridepartementet, samt politikere og administrasjon i kommunen og andre som jobber i bransjen.

 

fullsizeoutput 3da0

John Arnt Holmen informerer om dimensjonene på gruva før han guider oss inn til Fagelisalen.

 

Mange stilte spørsmål underveis, og Holmen viste at han hadde svært inngående kunnskap om den flere hundre år gamle historien rund gruvene på Løkken Verk. Flere kommenterte også etterpå at dette var en svært dyktig guide som evnet å dra fram flere aspekter ved jobben og livet til gruvearbeiderne.

 

 IMG 0174

John Arnt Holmen demonstrerer hvordan kisen ble hugget ut av berget og løftet ut på bårer

 

Guiden gav oss et godt innblikk i hvordan arbeidet i gruva foregikk. Hvordan kisen ble skilt ut fra berget og at det som var ubrukbart ble dumpet utenfor. Dette er veltene vi ser i området.

På spørsmål fra publikum om hvordan man kunne skille det ut den brukbare kisen, fikk vi vite at kobberkisen er ca. dobbelt så tung som vanlig gråberg.

Noen lurte også på om det var kvinnene som hadde i oppgave å sortere massen som ble båret ut på bårer. Det var nok ikke det, for det var stort sett ungkarer som jobbet i gruva fra starten, da det ikke var etablert et samfunn for familier her på den tiden. Mange var bare 15 år, men ble ansett som voksne, da konfirmasjonen markerte skillet fra barn til voksen. I dag ville vi kalt det barnearbeid, som er forbudt ved lov.

Det harde arbeidet og den dårlige lufta inne i gruva, gjorde at disse arbeiderne hadde en svært lav levealder på bare gjennomsnittlig 35 år.

-Hvordan fikk de tak i ved til produksjonen i gruva?

-Alle som bodde innen en radius på 34 kilometer var pliktig til å levere ved til gruva. De kunne ta ut skog til eget forbruk, men resten måtte de avse til gruvedrifta.

-Du kan si at hele området fra kysten og til svenskegrensa var helt rensket for skog på 1700-tallet på grunn av dette.

 

fullsizeoutput 3d92

 Informasjonstavle ved Gammelsjakta på vei inn til Fagerlisalen.

 

Vi fikk også forklart at det her i gammelsjakta ble installert verdens første underjordiske kraftverk. Så i gruveområdet på Løkken Verk hadde man som de første i Norge elektrisitet å hjelpe seg med.

Vanligvis går guidede turer ut i andre enden av Fagerlisalen, men akkurat nå holder de på med bergrensk for å hindre eventuelle løse stener å falle ukontrollert.

  

 

Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug

Annonser


Medlemmer