Hurra for nok en helsefagarbeider, og denne gangen en gutt!

Ole Johan Dragseth blir løftet på gullstol av Vibeke Åsløkk Myklegard og Ingrid Otnes Voldøien

Ole Johan Dragseth og Ingrid Otnes Voldøien er radarparet som førte fram til at Ole Johan nå er en dyktig fagarbeider i helsearbeiderfaget. 


22.08.2020 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Skole og utdanning

Ole Johan Dragseth starta som lærling for 2 år siden i Meldal kommune, han fikk læreplass etter jobbintervju med leder og tillitsvalgt i kommunen.

Ole Johan har i løpet av læretida vært i sykehjemsavdeling, dementbolig og i hjemmetjeneste. Han legger ikke skjul på at i løpet av læretiden har det vært noen humper og skjær i sjøen. Takket være god veiledning av «strenge Ingrid» men også stødige Vibeke som er en av mange gode kollegaer underveis, er målet endelig nådd. Ingrid er selv sensor i helsearbeiderfaget, og vet hva som kreves og er veldig påpasselig med at mål i læreplanen nås. Læreplanen er det gode redskap som er nødvendig, og som viser om du har god kunnskap og forståelse for faget.

Underveis i læretiden ble det også nødvendig med noen små endringer i løpet som var staket ut, noe som ga gode resultater for Ole Johan. Det kan være små marginer og justeringer underveis, som kan gjøre en stor forskjell. Ole Johan hadde underveis i læretiden noen uheldige opplevelser utenfor arbeidstid, noe som ga han store utfordringer på det psykiske plan. Takket være god hjelp av både psykisk helse, veileder og familie gikk dette bra. Ole Johan er i dag veldig takknemlig for læreplass i kommunen, og muligheten han fikk. Lærling og veileder er ikke tvil om at de endringer som ble gjort underveis i læretiden, har spilt en stor rolle for sluttresultatet.

Ole Johan fikk i dag karakteren meget bestått som er karakter på høyeste nivå som i gjennomsnitt gis til om lag 10 % av alle som meldes opp til fagprøve i helsearbeiderfaget. Han er i dag en stolt fagarbeider som vil takker kommunen for sjansen han fikk, og ikke minst vil han takke sine veiledere og kolleger som har vært med han på denne reisen.

Her er også et intervju som ble gjort av både lærling Ole Johan og veileder Ingrid:

 

Intervju med Ole Johan

 

· Hva har vært det beste med det å være lærling?

-Det beste må være å lære nye ting, og føle at du mestrer noe. Å komme i en arbeidssituasjon hvor man føler seg nyttig. Det å være lærling er jo mer praktisk rettet enn skolegangen, som kan gjøre det lettere å se sammenheng imellom teori og praksis.

· Har det vært utfordringer som du synes har vært vanskelig med det å være lærling?

-Det kan være litt usikkerhet i forhold til hvor mye arbeidsplassen forventer av deg i starten. Du kan tenke; «Skal jeg spørre om dette nå, eller synes de jeg bør kunne dette fra skolen». Hos oss så bytter vi plass hver 6. måned, det kan bli vanskelig hvis du trivdes kjempebra på den plassen du ble flyttet fra.

· Hvilket forhold har du til læreplanen i faget?

-Vi har arbeidet aktivt med læreplanen og jeg har fått 1-3 mål og skrive om hver 14. dag, dette gjør at jeg får repetert og tenkt igjennom det jeg gjør til daglig i jobb.

· Hva har vært mest lærerikt lærlingetida?

-Det å ha jobbet med mange forskjellige og lært forskjellige måter og jobbe på, samt og utvikle deg selv til å være mer sikker på dine egne avgjørelser. At vi lærer at alle pasienter/brukere er forskjellige, og har forskjellige behov ut ifra deres situasjon.

· Hvorfor tror du det er lite gutter som velger helsearbeiderfaget?

-Tradisjonelt er jo dette et kvinnedominert yrke, dette henger nok veldig igjen enda dessverre. Heldigvis ser vi nå at det er flere gutter som velger denne yrkesveien. Mange tenker jo at yrket bare er å vaske gamle folk, men yrke er jo mye mer enn bare det. Det burde absolutt ha vært enda flere gutter, jeg ser at mange mannlige pasienter/brukere setter pris på å få hjelp av en mannlig ansatt.

· Vil du anbefale flere gutter å søke læreplass i helsearbeiderfaget?

-Ja jeg vil anbefale gutter å gå helsearbeiderfaget. Det er en utrolig givende jobb, og det trengs flere av oss.

· Hva skal du gjøre til høsten når du nå er ferdig med læretida og du har fagbrevet i hånda?

-Først har jeg søkt meg på Fredly Folkehøgskole, det tror jeg også blir lærerikt, mens i feriene skal jeg nok jobbe innen helse i kommunen jeg bor i. Senere er jeg litt usikker på om jeg skal jobbe eller ta mer utdanning, det må tenkes litt mer på.

· Hvor er Ole Johan om 5 år?

-Vanskelig å si, men jeg regner med at jeg jobber innen helse og omsorg på en eller annen måte.

 

Intervju med veileder Ingrid

 

· Hva er det beste med det å være veileder?

-Det beste med å være veileder er å få det beste ut av lærlingene i veien fram mot et fagbrev. Som veileder i mange år er alle lærlinger forskjellige, men å skape grunnlaget er likt - veilede de i gode holdninger, og det å se hele menneske. Som veileder må man til enhver tid holde seg oppdatert i faget og legge bort sine egne "dårlige uvaner", og man blir mer skjerpet i sitt eget fag. Som veileder må man bidra til at lærlingen blir respektert og godt ivaretatt. Alle skal inkluderes som kolleger og bidrar til et godt fag og arbeidsmiljø.

· Da du også er sensor i helsearbeiderfaget i regi Trøndelag fylkeskommune, hva liker du best med den rollen?

-Som sensor er det en tillitserklæring gjennom å bli valgt inn i vervet for 4 år pr valgperiode gjennom fylkeskommunen, som her er oppdragsgiver. Som sensor er du siste instans for lærlingen etter 2 år som lærling i dette tilfellet Orkland kommune, men vi er ikke sensorer i egen kommune. Fagprøven foregår over 3 dager hvor lærlingen skal prestere både skriftlig, praktisk og muntlig. Disse dagene skal faget knyttes opp mot praktisk arbeid, de må reflektere over det de gjør og gi gode begrunnelse for sine valg. Det jeg liker aller best er å treffe alle de flinke ungdommene som har valgt den veien jeg selv valgte for 35 år siden.

· Hvilke utfordringer møter du som veileder?

-Utfordringer som veileder kan være i møte med lærlinger som ikke har interesse for faget, jeg har også veiledet noen inne på andre yrkesvalg. I en travel arbeidshverdag kan det i perioder være knapt med tid til veiledning, men jeg forsøker å være tydelig på at vi har en fast dag pr uke som er "lærlingens dag".

· Hvilke utfordringer ser du i rollen som sensor i helsearbeiderfaget?

-Utfordringer som sensor kan være til språkferdigheter, både skriftlig og muntlig i prøver som gjennomføres. Vi ser at språket skriftlig kan være noe dårlig, men i læreplanens mål skal du kunne uttrykke seg både skriftlig og muntlig i faget, prøver blir dømt etter læreplanmålene i faget. Ser og at enkelte arbeidsplasser ikke oppfyller dette med å ta veileder rollen på alvor, noe som går utover lærlingene i veien mot et fagbrev. De fleste som utdannes får ikke en fast hel stilling de kan leve av, ofte må de starte med en fast helgestilling eller et vikariat.

· Ønsker du at flere gutter hadde søkt helsearbeiderfaget og i tilfelle hvorfor?

-Det blir jo flere menn i helse, og vi ønsker ikke at det lenger skal være et typisk "kvinnearbeid". De siste årene har jeg hatt mange menn som tar fagbrevet, det er ofte menn som omskolerer seg i voksen alder. Vi trenger begge kjønn inn i vår sektor, noe som vil være en styrke for oss, vi ønsker gutta velkommen med på laget.

 

HTV Bente Fagerli i Fagforbundet Orkland (selv hjelpepleier) har også fulgt Ole Johan fra sidelinja i lærlingeløpet, og er stolt av den jobben Ole Johan, lærebedrift og veiledre har lagt ned. Vibeke var for 10 år siden selv lærling under «streng» oppfølging av Ingrid, og Vibeke Åsløkk Myklegard er i dag sammen med Ingrid Otnes Voldøien to av mange dyktige veiledere i Orkland kommune. Godkjente veiledere er nødvendig om man skal være en godkjent lærebedrift, med inntak av lærlinger. Det hadde vært fint om flere gutter hadde valgt som Ole Johan, da vi trenger begge kjønn inn i denne yrkesgruppa. Vi trenger mange kalde hoder og varme hender, da vi ifølge prognoser fra Statistisk sentralbyrå trenger 57.000 nye helsefagarbeidere før 2035!

Fagforbundet Orkland ønsker Ole Johan det beste for videre skolegang på Fredly folkehøgskole

 

ole johan 1

Ole Johan Dragseth, Vibeke Åsløkk Myklegard og Ingrid Otnes Voldøien

 

Red: HSE

Annonser


Medlemmer