-Jeg er meget bekymret for at det kan være mange syke som ikke tar kontakt tidlig nok

Viktig informasjon møter alle som oppsøker Meldal legekontor

Smittevernoverlege Peter Melien Trojanowski ved Meldal legekontor, informerer om hvordan vi skal te oss hvis vi trenger å kontakte legekontoret, -alle er hjertelig velkommen til å ta kontakt, sier han!


07.04.2020 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Helse, Corona

"-Jeg er meget bekymret for at det kan være mange syke som ikke tar kontakt tidlig nok. Smitteverntiltakene som er innarbeidet er for å hindre smitte av ansatte og besøkende.

-Det er i utgangspunkt ønskelig at alle skal ta kontakt som vanlig, men via telefon først, så vi kan vurdere alvorligheten av sykdom og legge en plan som best mulig vil ivareta pasienten når de ankommer legekontoret."

(Smittevernoverlege Peter Melien Trojanowski til meldal.no, tirsdag ettermiddag).

 

Meldal.no spør Trojanowski:

 

-Hvem kan egentlig kontakte legekontoret nå?

-Alle kan/bør ta kontakt som før, men via telefon først. Det er absolutt ingen restriksjoner for å ta kontakt med Meldal legekontor på telefon, men vi prøver å begrense uanmeldt oppmøte her.

-Hvor mange pasienter har vært i smitte-brakka ved legekontoret i Meldal?

-Gjennomsnittlig fem for dagen.

-Hvor mange konsultasjoner har dere i forhold til normalt pr. dag (e-konsultasjon, telefon og på kontoret)? 

-Vi har betydelig redusert fysiske oppmøte for rutinekontroller, men de har blitt erstattet med økt e-konsultasjoner/telefon samtaler.

Vi har fortsatt økt kapasitet til å ta hjelp de med akutt sykdommer, eller forverring av kroniske sykdommer.

-Kommer dere til å ta imot flere på kontoret, nå som alle smitteverntiltakene er på plass og innarbeidet?

-Alle smitteverntiltakene er på plass og innarbeidet for å redusere fysisk oppmøte på legekontoret, hindre smitterisiko under pandemien. 

-Er legekontoret fullt bemannet som vanlig?

- 100%

-Hva betyr egentlig Screening?

-Screening er undersøkes av en gruppe mennesker med en test, eller annen standardisert undersøkelsesmetode for å påvise en nærmere bestemt, ennå ikke oppdaget sykdom, eller risikofaktor for sykdom. Screening har ikke som mål å gi et endelig diagnostisk resultat, men skal påvise de personene som er aktuelle for nærmere undersøkelse. Et eksempel er livmorhals undersøkelse/screening. Screening er kun utsatt i en begrenset periode.

 

 

På kommunen sin hjemmeside står følgende om legekontorer:

Dørene inn til legekontorene er stengt, men alle legekontor er tilgjengelige på telefon og pasienter med avtale vil bli sluset inn en og en. Det er adgangskontroll slik at alle pasienter må ha vært i kontakt med kontoret via telefon før du slipper inn. Det henges opp skilt på dørene til legekontorene med informasjon om hva du skal gjøre.

Husk, det viktigste er at du ringer først for å gjøre en avtale. Det som ikke er farlig å gjøre senere, vil legen utsette til den verste epidemien er over slik at de aller sykeste i første omgang blir prioritert.

Kontakt med leger kan også skje ved videooverføring. Det testes nå muligheter for at fastlegene kan konferere med pasienter via lyd og bilder.

Tiltakene er gjort for å unngå smittespredning på venterommene og for å unngå at fastlegene blir smittet. 

 

 

Informasjon fra Meldal legekontor under COVID-19 pandemi

Hvilke tiltak har vi gjennomført for å ivareta sikkerheten til pasienter og personell?

Vi begynte forberedelsene våre i allerede i januar 2020 da vi så at det nye koronaviruset raskt kunne utvikle seg til en pandemi. Vi sikret oss tilstrekkelig med smittevernutstyr for å kunne holde den daglige driften i gang i en tid der man må være forberedt på at pasienter kan være smittet.

Her er en liste over gjennomførte tiltak så langt:

 -Screening av alle pasienter som bestiller time hos oss i forkant. For å unngå at pasienter med symptomer og som har vært i kontakt med andre bekreftede smittede, ikke møter opp på klinikken.

-Ekstra skjerpede rutiner for håndvask og hygiene, inkludert utplassering av ekstra apparater for hånddesinfeksjon. Vi har plassert hånddesinfeksjonsapparater i nærheten av alle kontaktflater som dørhåndtak og skjermer man berører for å sjekke inn og betale på.

-Venterommet er flyttet ut i gangen utenfor kafeen hvor stoler er plassert med god avstand fra hverandre.

-Desinfisering av kontaktflatene på klinikken skjer flere ganger om dagen av både eget personell og renholdere

-Bruk av og opplæring i bruk av smittevernutstyr i viser situasjoner med fysisk kontakt med pasienter

-Ved absolutt behov for fysisk kontakt med personer som har feber og/eller luftveissymptomer og/eller har vært i kontakt med en som er påvist smittet, benytter personellet smittefrakk, munnbind, hansker og visir. Derfor har vi anskaffet en «smitte-brakke» for å isolere alle vi undersøker med symptomer på luftveisinfeksjoner eller feber fra direkte kontakt med andre på legekontoret. Denne «smitte-brakke» er plassert mellom legekontor og parkeringsplass mot nord.

-Informasjonsmateriell på skjermer og plakater med smitteforebyggende budskap er synlig for alle ved Meldal legekontor.

-Vi følger til enhver tid retningslinjene fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

Tiltak som berører deg som pasient:

For å begrense ytterligere spredning når vi ikke vet 100% hvem som er smittet er det nødvendig å begrense fysiske kontakt på fastlegekontoret. Det vil være uheldig om smittespredning foregår med utgangspunkt i fastlegekontorene uten at vi har gjort det vi kan for å begrense smittespredning.

Det er derfor viktig at INGEN må møte opp på fastlegekontoret med symptomer på luftveisinfeksjon uten å ta kontakt på telefon, eller elektronisk på forhånd. Dette gjelder også tidligere avtalt timer eller andre ærend for eksempel blodprøvetaking.

I den grad det er mulig vil vi forsøke å gjennomføre din konsultasjon via e-konsultasjon og telefon. Opprettelse av videokonsultasjoner er under utvikling, for å kunne hjelpe pasienter uten at de må møte på legekontoret.

I en så spesiell situasjon som landet er i nå, med sirkulerende smitte i samfunnet, utgjør det i seg selv en smitterisiko å oppsøke et sted hvor det er mange andre personer, slik som et legekontor.

Vi ber om at det kun er med én foresatt/voksen ved konsultasjoner av de pasienter som har behov for følge til legen.

I forhold til tidsbruk må vi prioritere kritiske oppgaver. Derfor vil en del vanlige fastlegeoppgaver nå bli nedprioritert inntil videre:

:Attester for forsikringsselskap.

:Legeerklæringer for en del ytelser fra NAV. Vi vil anmode om midlertidig utsatt frist for søknad om AAP og varige ytelser.

:Erklæring for TT-kort, handikap-oblat og lignende.

:Screeningundersøkelser, helsekontroller og kartlegging av risiko

:Årskontroller og rutinemessige kontroller av velbehandlet blodtrykk, diabetes og lignende kan utsettes eller opprettholdes med lengre intervaller enn normalt.

:Spirometri, tonometri, audiometri.

:Småkirurgi som ikke er strengt nødvendig.

Nødvendig behandling av akutte tilstander og forverring av alvorlig kronisk sykdom skal fortsatt være en prioritert fastlegeoppgave.

Mvh

Meldal legekontor.

 

E02C1D97 04F6 4C23 BE86 74C77A80B6F4

Gjennomsnittlig fem pasienter har daglig vært innom smittevernbua ved Meldal legekontor

Meldal legekontor

Sentrumsbygget, Løkkenveien 2, 7336 Meldal

Telefon: 72 49 51 70

Åpningstider:

  • Mandag, tirsdag, onsdag og fredag: kl. 08:00 - 15:30

  • Torsdag: kl. 09:00 - 15:30

  • Lunsj kl 11:30 - 12:00

Telefontid

  • Mandag, tirsdag, onsdag og fredag: kl. 08:00 - 11:00 og 12:30 - 15:00

  • Torsdag: kl. 09:00 - 11:00 og 12:30 - 15:00

 05DD226F 7B39 4A50 9232 191A742AA6DE 1 201 a

Red./foto: Hilde Stina Elshaug

Annonser


Medlemmer