Kjellaug Tverdal til minne

 

Kjellaug Tverdal er en av de som har satt merke etter seg i bygda.


05.11.2016 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Kulturhistorie, historie

Hun har gjort et pionérarbeid innenfor tekstilforskning i Meldal og delvis i Rennebu. Mest kjent er hun for å ha skapt Meldalsbunaden.

Det er ofte slik at de som kommer utenfra “ser” den lokale kulturen med andre øyne og kanskje tydeligere enn den innfødte.

Kjellaug Tverdal fra Hokksund, var levende opptatt av gamle tekstiler og håndverks-tradisjoner. Hun ble inspirert av det hun så av gamle klær og tekstiler på muséet og på gårdene i Meldal. Det førte til at hun like etter krigen begynte med en systematisk tekstil-registrering som skulle danne grunnlaget for Meldalsbunaden.

På sin forskerferd var hun innom  de fleste gårdene i bygda. Tekstiler og kvinnehåndverk har tidligere vært lite påaktet. Noen kom med kritiske bemerkninger og mente at dette ikke hadde noen verdi; -hva skulle en med gamle, falmede og fillete klær? Denne kritikken brydde hun seg ikke om, og det stoppet ikke hennes engasjement, tvert imot, hun fikk de gamle tekstilene fram i lyset.

Meldalsbunaden ble ferdig først på 50-tallet og godkjent av landsnemnda for bunadsspørsmål i 1952.

Bunaden ble godt mottatt av bygdefolket og den fikk svært god omtale, både lokalt og på landsbasis. Det ble holdt bunadskurser og produksjonen kom fort i gang.

Foruten festbunaden, utarbeidet Kjellaug Tverdal noen år senere en hverdagsdrakt i verkenstoff som er bygd på klær fra slutten av 1800-tallet. Videre bør nevnes rau’skjorta som opprinnelig var en manns skjorte i ullflanell som hun laget modeller av i vadmel. Både hverdagsbunaden og rau’skjorta har blitt populære plagg som er i bruk i dag.

Storparten av Kjellaug Tverdals arbeidspermer er arkivert på Meldal bygdemuseum.

-For sin innsats innenfor tekstilforming mottok hun Norges husflidslags hederstegn i 1974.

-For arbeidet med Meldalsbunaden fikk hun Meldal kommunes kulturpris i 1981.

Kjellaug Tverdal var lærer i tekstilforming ved Meldal framhaldskule fra begynnelsen av 1950-årene og framover. Hun hadde et lyst og vennlig vesen og godt humør. Hun var også en god pedagog. Undervisningen hennes var preget av hennes egen interesse og engasjement i faget, og det smittet over på elevene.

Ved Solfrid Steigen Aune

Hele minneordet kan leses i årbok nummer 37. Utgitt 1996 av Meldal historielag.

Red. Hilde Stina Elshaug

Annonser


Medlemmer