Kultiveringsfiske i Resvatnet

Eindride Einum, Jøran Rindal, Ole Jon Gjøås, Oddbjørn Resellhagen og Stig Aa

Grunneier Jøran Rindal og en gruppe på rundt 15 mann begynte fredag med kultiveringsfiske i Resvatnet.


04.06.2016 - Jan Are Melgård

Fredag kveld begynte en gruppe på 14 mann på et langsiktig kultiveringsfiskeprosjekt ved Resvatnet.

I vinter tok grunneier Jøran Rindal initiativ til prosjektet og kontaktet resten av grunneierne, som alle skal være positive.

Prosjektets mål er å tynne ut røyebestanden i vannet. På sikt skal prosjektet forbedre kvaliteten og størrelsen på røya (rør på meldaling) i vannet.

Rindal minner om at røye ikke eksisterte i Resvatnet tidligere, og at alt tyder på at arten har blitt satt ut der. Nå er arten i ferd med å ta totalt overhånd i det populære vannet.

- Sånn som det er nå, så er fiskegleden ved Resvatnet borte. Det er ikke artig å stå og fiske småpinner. Det må tas ut store mengder småfisk. Vi ønsker også å få tilbake ørreten, da må røyebestanden holdes nede, sier han.

Gruppa har skaffet det som i oppstartsfasen trengs av utstyr til kultiveringsprosjektet og har nå satt i gang for fullt med fisket. Mere utstyr kommer til høsten.

Planen er i starten å bruke en kombinasjon av teiner og garn, og senere kanskje gå til anskaffelse av ruser. Ruser er dog veldig kostbart. Hver ruse koster fra 5000 kroner og oppover. Som åte i teinene brukes det myse/kasin.

- Vi har med oss en kar som har gjort dette før. Han har en del erfaring å dele med resten av oss, som er helt ferske når det gjelder kultiveringsfiske, sier Rindal.

- Det er viktig for oss å få litt blæst rundt dette og samtidig få opplyst om at alt annet garnfiske er stoppet i kultiveringsperioden. Resvatnet er et stort vann (over 2 kvadratkilometer), det er litt av en jobb vi har foran oss. Det hele blir en stor dugnad.

Fredag kveld var gruppa delt i to, hvor gruppene satte ut teiner på hver sin side av Resvatnet. Prosjektgruppa skal etter hvert deles opp i mindre grupper, som rullerer på hvem som har ansvar for fisket, men i starten jobber de sammen i større grupper for å høste erfaringer.

Det er mange hytteeiere rundt vatnet som er med i gruppa og stadig flere melder seg på.

Teinene, som blir liggende på bunnen av vannet på 10-15 meters dybde, blir stående i en uke om gangen. Blåsene er merket med bokstaven K, så folk ser hvor kultiveringsfisket foregår.

Rindal regner med at effekten av prosjektet vil begynne å vises etter to-tre år. Det må tas ut mer fisk, enn det som produseres i vannet over tid.

- Å gjøre Resvatnet til et brukbart fiskevann igjen, vil være en oppsving for attraktiviteten til hele resdalsområdet. Barn og ungdom skal kunne ha det gøy når de fisker her, da må fisken i vannet være attraktiv å fiske etter. Målet er at Resvatnet skal brukes mye, men det må fiskes på en kontrollert måte.

 

Disse karene deltar i kultiveringsfiskeprosjektet:

Odd Evert Halsetrønning

Arne Ree

Einride Einum

Tor Ola Svinsås

Stig Aa

Svein Dalsegg

Arvid Eriksen

Iver Storvik

Kjell Mittet

Oddbjørn Resellhagen

Jøran Rindal

Birger Akselsen

Per Inge Ree

Ole Jon Gjøås

 

Annonser


Medlemmer