Larm med dans og pels

Mannekengene samlet etter sin opptreden i pels.

Mange gamle pelsantrekk fikk luftet seg under mannekengoppvisning ved Galleri Sagatun tirsdags kveld.


09.03.2018 - Helga Romundstad
Kategori: Vinterlarm, Lag og foreninger, Kulturhistorie, Kultur

I forbindelse med åpningen av Galleri Sagatun, ble det arrangert mannkekengoppvisning og danseshow på låven hos Jorunn og Per Inge Ree. Først ute var Seniordansen. De danset flere danser, blant annet "Charlottes dans", "Mexikans vals" og "Agadu". Jorun ledet an og oppfordret publikum til å danse litt selv for å holde varmen.

Galleri Sagatun Seniordans 2

Seniordansen i aksjon.

Etter dansen ble det rigget om til mannekengoppvisning med pelsantrekk som tema. Jorunn innledet med at klesplagg laget av dyrepels er et omstridt tema, noe som er enkelt å forstå. Kveldens oppvisning hadde ikke til hensikt å ta noe standpunkt i debatten om pelsdyrnæringen og pelsjakt, men heller vise at pels er så mye mer. Historisk sett var det pelsjegere som fanget dyr til å lage varme og den gang nødvendige plagg. Dette er jo ikke tilfelle i dag. En periode mellom 1960-1980 tallet var det status å ikle seg pelskåper. Det er også viktig å huske på at i denne tiden fantes det heller ikke samme kvalitet av dun- og boblejakker som finnes å få kjøpt nå. Skulle man ha skikkelig varme plagg, måtte man ty til pels fra dyr. Men med mer opplysning om hvordan storskala pelsdyrnæring drives og pelsjakt foregikk - faktabasert eller ikke, ble denne trenden etterhvert snudd. Med dette som bakteppe er det derfor mange pelsantrekk som kun henger i skap og på loft. Mange ønsker ikke å benytte dem på grunn av debatten om pels som råder og som nå har blitt høyaktuell igjen med eventuell nedleggelse av hele pelsdyrnæringen i Norge.

Under arrangementet "Vi LARMER i pels" ble debatten lagt til side og fokus flyttet til humor, gjenbruk, tradisjoner og lokal historie. Med dette ønsket Seniordansen å vise frem de praktfulle bortgjemte antrekkene.

Jorun Ree var konferansier under showet. Hvert antrekk har sin historie, som for eksempel hvilket dyr pelsen kommer fra, hvor og når den er kjøpt og hvem som har eiet det. Mange av pelsene som ble vist har Jorunn arvet fra sin tante, men også antrekk fra forskjellige steder i bygda ble luftet på catwalken denne kvelden. Flere av pelsene viste seg å være kjøpt hos forretningen Brun i Trondheim.

Publikum fikk se pelsantrekk laget av forskjellige dyr som rev, mink, ulv, sel, storfe, lam, rotter, katter med mer, men også noe fuskepelser hadde fått plass i oppvisningen. Alle som var tilstede ble utfordret til å gjette om det var ekte eller fuskepels, samt hvilket dyr pelsen var laget av. Publikum gjettet og mange gode forslag kom frem. Det ble en livlig kveld på låven og gamle humoristiske minner rundt pelsantrekkene kom frem.

Galleri Sagatun Mannekengoppvisning Pels 2

Jorun Ree forteller om den flotte leopardselskinnspelsen som Aslaug har på seg.

Et av de lokale antrekkene som det ble mest historisk interesse rundt, var en kjørepels "Tora Pastora" (Thor Aas) hadde på seg. Denne har tidligere tilhørt selveste Christian Thams. Antrekket er i dag eiet av familien Kjelstad. Pelsantrekket vil være utstilt på galleriet under Vinterlarm.

Galleri Sagatun Mannekengoppvisning Pels 18

Thor Aas ikledd Christian Thams sitt tidligere pelsantrekk.

Enkelte av publikum hadde benyttet anledningen til å ta frem egne gamle pelsantrekk, selvkjøpt eller arvet. Det er sjelden antrekkene benyttes, så dette var fin anledning til å bruke de bortgjemte skattene. - Vi synes dette var et flott initiativ og har hatt en fin kveld, sier Astrid Sølberg, Eva Dragset og Tordis Lium.

Galleri Sagatun Mannekengoppvisning Pels 20

Sprudlende damer i sine pels- og lammeskinnskåper.

 

Arrangør: Seniordansen og Galleri Sagatun.

 

Red.: HR

Annonser


Medlemmer