Leila til topps

Leila og føllet sitt etter utmerkelsen på Oppdal i helga. Tone og datteren Else viser de stolt frem. Foto: Holan foto.

Etter 11 år med avl av shetlandsponnier, kunne Tone Groeggen endelig motta den gjeveste utmerkelsen i Norge.


19.06.2018 - Helga Romundstad
Kategori: Næringsnytt, Sport, Hesteutstilling

Premien ble gitt på Oppdal den 16. juni. Dette skjedde under en offisiell hoppe- og unghest utstilling med føllskue for alle ponniraser registrert i avlsregisteret til Norsk Ponniavlsforening (NPA).

I Norge er det Norsk Hestesenter i samarbeid med avlsorganisasjonene for de forskjellige hesterasene som bestemmer hvilken rase og klasser en offisiell utstilling skal ha. På de offisielle utstillingene blir ponniens avlsverdi vurdert. Det betyr at i tillegg til eksteriørbedømmelse blir også helse, avstamning, bruksegenskaper og prestasjoner bedømt. Under en offisiell utstilling er dommerne utdannet og oppnevnt av Norsk Hestesenter. På Oppdal var Stein Langørgen og Kari Anne Indrebø dommere.  

I en utstilling blir hestene inndelt i klasser ut i fra kjønn og alder. Føll og unghester kan kun få ”sløyfe” samt stilt i kvalitet, der førstemann får første kvalitet, andre beste får andre kvalitet og så videre. Det å få en sløyfe og bli stilt i kvalitet som føll og unghest betyr at hesten er rasetypisk og vil ha gode forutsetninger til å bli en fin representant for rasen.

Hingster og hopper kan oppnå en premiegrad. Dette er en rangering hvor første premie gis til hester med særdeles god kvalitet og denne utnevnelsen henger svært høyt i heste-Norge. Bedre kan det faktisk ikke bli. Det var bare tre stykker som fikk denne premiegraden på Oppdal. En andre premie gis til hester med svært god kvalitet og en tredje premie til hester med god kvalitet. Premiegraden vil følge hesten resten av livet og har naturlig nok stor betydning i forhold til avl.

Når dommerne vurderer hesten gir de poengsum for type, musklatur, beinstilling, bevegelser og helhet. Høyeste poeng på hvert element er 10, altså 50 poeng totalt. Tone sin Leila fikk 43 poeng, og slik ble kommentaren fra dommerne: ”Langlagd hoppe av meget god type. Pent hode, middellang hals med god nakke. God skulder. God djupne. Meget god overlinje og bakpart. Uttåa venstre fot, ellers gode bein og høver. Gode rørssler. I god kondisjon.”

Helgas førstepremie gikk altså til Dalsgårds Leila Lou, til daglig Leila. Tone kjøpte ponnien da hun var tre år i 2009 fra Dalsgård stuteri i Laholm i Sverige. Den gang var hun ikke innridd og innkjørt. Leila ble raskt datterens Elses favoritt på grunn av hennes fantastiske gemytt. I følge Tone er Leila like god innvendig som hun er pen utvendig. Hun er en super ridehest takket være Else og en enestående kjørehest.

Leila har hatt i alt tre føll med tre forskjellige hingster hvor avkommene har fått gode resultater på utstilling med blant annet Unghestchampion. - Siste følling kunne imidlertid gått riktig så ille og vi kunne ha mistet både Leila og føllet. Det viste seg at føllet lå med hode og ene foten bakover. Det går ikke hos hest og en hestefødsel går raskt, så det hastet med å få ut føllet. Akkurat da takket jeg datateknologien med apper og overvåkningskamera, samt ordningen med veterinærvakt. Alt gikk bra med begge og da blir det ekstra verdifullt og emosjonelt med denne førstepremien, forteller en beveget ponnieeier.

Tone Else Leila Dommer

Dommer Stein Langørgen sammen med de stolte eierne og Leila med føllet sitt. Foto: Holan foto.

Tone kjøpte sin første shetlandsponni for 11 år siden. Dette med tanke på ponni til barna Else og Einar og kjøreponni til seg selv. - Jeg falt pladask for shetlandsponniens væremåte og gemytt, så èn ponni ble til flere, forteller Tone. - Shetlandsponniens klokskap, godhet og selvstendighet blir dessverre ofte oppfattet som egenrådighet og stahet. Det er så feil! En shetlandsponni har et hjerte av gull hvis de blir behandlet på rette måten. Det er en hest i lite format, fortsetter hun.

Datteren Else ble plassert på hesteryggen fire år gammel med oppmuntring at dette er gøy! Hun ble fort en hestejente med skitt under neglene, noe Einar ikke syntes var like stor stas. Hos han ble det dinosaurer i stedet. - Else og jeg har hatt og har mange fine stunder sammen med ponniene og hun har vært uunværlig både i temming, innriding, hjelper og handler. Mitt ansvar ligger i det daglige, temming og innkjøring, forteller Tone.

- I min avl vektlegger jeg selvsagt eksteriør høyt, men også gode bruksegenskaper. Hingstenes stamtavler med dertil utstillingsresultater og bruksresultater blir nøye studert. Og en avlers privilegium er å vurdere dette opp i mot hoppens egenskaper. Det er både spennende og gøy når det vesle føllet kommer og vokser seg til. Det å forme en unghest er utrolig givende og ikke så vanskelig, sier Tone. - Ja visst ligger det mye arbeid bak, og hittil har jeg fått fram ei hoppe med tredjepremie, tre stykker med andrepremie og førstekvalitet, en kåret hingst av eget oppdrett og nå altså ei hoppe med førstepremie med førstekvalitet, sier den stolte premiemottakeren.

Tone Groeggen driver sin avl av ponnier delvis på Byneset og delvis på hjemgården i Laksøybygda. - Vi er ikke så mange oppdrettere av shetlandsponni i Trøndelag, men vi er skjønt enige om at ”Hvorfor være stor når man er lykkelig som liten!”, avslutter Tone.

Tone Else Leila 6

Her benyttes Leila som kjørehest med Tone som kusk. Foto: Jessica Kennedy-Barlaup.

 

Red.: HR 

Annonser


Medlemmer