Marit strikker til nyfødte i Madagaskar

Her ser vi "Madagaskar-lua" som mange deltakere på prosjektet nå har strikket og levert til Madagaskar-prosjektet.

 

For noen uker startet Marit Nordvoll Kirkholt på Storås det hun kalte "Madagaskar-prosjektet" på facebook.


10.06.2013 -

Nå strikker mer enn 100 kvinner rundt om i landet luer og sokker til nyfødte på Madagaskar.

- For mange år siden ble jeg kjent med Ellen fra Buvika, som jobbet med søstra mi. Ellen flyttet til Sveits og giftet seg med en som hadde et bistandsprosjekt i Madagaskar, og hun hadde hatt en drøm om Madagaskar helt siden hun gikk på søndagsskolen. Ellen ble veldig fascinert av øya - hun reiser mye dit og deltar i flere prosjekter, blant annet et barnehjem, forteller Marit Nordvoll Kirkholt.

Marit er fullstendig hekta på strikking, og veldig mange kjenner til hennes bittesmå plagg som hun strikker i newborn-dokkestørrelser, utrolig vakre ting. Også venninnen Ellen Spinnler Helmersen kjente til denne aktiviteten og spurte for ei tid siden om Marit kunne tenke seg å strikke til nyfødte i Madagasker.

- Jeg sa jeg kunne tenke meg å gjøre det, men at jeg måtte tenke på hvordan jeg skulle organisere dette, og etter noen dager startet jeg et prosjekt på facebook, nemlig "Madagaskar-prosjektet". Jeg lanserte prosjektet til strikkevennene mine over hele, og i nå (mandag) er det 114 medlemmer som strikker for prosjektet. Noen strikker mye, andre strikker litt - alle monner drar, sier en oppglødd Marit.

På prosjektets facebook-side legger strikkerne ut bilder av produktene sine til felles inspirasjon, og det er spesielt en luetype som det strikkes mengder av; Marit har nemlig lagt ut oppskriften på ei lue som hun kaller... "Madagaskar-lua", naturligvis! - Ei enkel oppskrift som alle kan strikke, og som det er mulig å bruke restegarn til, bemerker Marit Nordvoll Kirkholt.

Madagaskar-luaFlere utgaver av "Madagaskar-lua" som er blitt prosjektet varemerke, så å si.

- Hvordan kommer luer og sokker til nyfødte i Madagaskar, Marit?

- Alt som strikkes til prosjektet, videresendes til Ellen i Sveits. Så kommer klærne omsider fram til de tre helsestasjonene som vi samarbeider med. Klærne er ikke bare en gave til de nyfødte, men også et lokkemiddel overfor barselskvinnene slik at de velger å komme til helsestasjonen for å føde barna sine. Dette er et svært fattig folk. Ellen Spinnler Helmsersen, som har reist rundt sammen med fylkeslegen for området, har knyttet gode kontakter med helsestasjonene som deler ut gavene fra oss. De kommer godt med; noen steder her kan det være kaldt om vinteren.
Det er også viktig at gavene er like - at ikke en baby får en større gave enn en annen. Derfor holder vi oss til luer og labber/sokker til nyfødte i Madagaskar, sier Marit Nordvoll Kirkholt, strikkesjefen på Storås.

Madagaskar Ellen Spinnler HelmersenEllen Spinnler Helmersen ved en av helsestasjonene som Marit sitt prosjekt strikker for.

Marit Nordvoll KirkholtStrikke-elsker Marit Nordvoll Kirkholt som nå strikker sokker og luer til nyfødte i Madagaskar.

Marit Nordvoll Kirkholt sokkerSøtere blir det ikke!

Tekst: Anne Mari Svinsaas

Bilder lånt fra Madagaskar-prosjektet.