Medvirker i pionerprosjekt

Hans Peter Brøndbo har hatt litt av en jobb med å passe på de 19 080 eggene som har har ligget til klekking i slaktekyllingfjøset hans de siste dagene. Foto: Hans Peter Brøndbo

Hans Peter Brøndbo er vert for pilotprosjekt fra Norsk kylling.


06.10.2016 - Jan Are Melgård
Kategori: Næringsliv, Næringsnytt

Hans Peter Brøndbo, slaktekyllingprodusent og Løkken-bygg, er vert for Norsk kyllings pilotprosjekt, hvis formål er å senke dødeligheten blant nyklekte kyllinger.

Vanligvis henter Hugaas rugeri eggene fra produsentene og legger dem i rugemaskina i 17-18 dager, før de kjøres fra rugemaskina til klekkemaskina, hvor de blir liggende i 3-4 dager.

Det har derimot ikke de 19 080 eggene som Hans Peter Brøndbo har fått ansvar for å overvære klekkingen av gjort.

I stedet for å kjøre eggene fra rugemaskina til klekkemaskina, ble eggene transportert direkte til slaktekyllingfjøset til Brøndbo. Dermed spares kyllingene for både rullebånd og transport fra rugeri til kyllingfjøs etter klekking.

- Grunnen til at nettopp jeg ble spurt om å hjelpe til med dette prosjektet, har rett og slett med beliggenhet å gjøre. Fjøset vårt ligger geografisk nært de som har ansvar for prosjektet. De bor på Opøien, ikke langt fra Svorkmo, sier Brøndbo til meldal.no.

Prosjektet har allerede vært prøvd ut i et fjøs på Hølonda og det skal prøves ut enda en gang på Gåsbakken.

- Vanligvis skulle vi ha fått 16100 daggamle kyllinger levert «på døra» i dag (torsdag). I stedet fikk vi 19 000 egg på mandag. Siden det har vi vært gjennom en prosess med klekking av eggene. Statistisk sett vil 90 prosent av eggene klekke, mens mellom fem og ti prosent ikke har kylling i seg. Så det blir en del opprydding i ettertid.

- Poenget med prosjektet er at det blir en mye enklere vei for kyllingen fra egget og inn i miljøet den skal leve i. Den slipper prosessen med klekkemaskin, rullebånd og transport til fjøset. Det er en mer miljøvennlig måte å gjøre det på, som forhåpentligvis gir bedre tilvekst og lavere dødelighet blant kyllingene som overlever klekkinga.

Som vertskap har Brøndbo ansvar for å ha et hus med riktig temperatur og luftfuktighet for kyllingene.

De fleste eggene er nå klekket og Brøndbo synes det ser veldig lovende ut foreløpig.

- Nå er vi omtrent ferdige og skal bare avslutte prosjektet. Gunnar Larsen (prosjektansvarlig) kommer tilbake senere i dag, da skal vi ha opptelling og avslutte. Temperaturen kan noen steder i fjøset være 0,5 til 1 grad lavere, dermed går klekkinga litt seinere der. De siste kyllingene klekkes nå. De første kyllingene ble klekket allerede tirsdag morgen.

Statistisk sett skal 17 500 kyllinger overleve klekkingen av de 19 080 eggene Brøndbo har i fjøset sitt.

Oversikt over hvor mange som har overlevd får de altså først senere i dag.
- Vanligvis får vi inn 16100 kyllinger, så vi kommer helt sikkert til å sitte igjen med flere enn det.

- Ser dere for dere å drive fast på denne måten i fremtiden?

- Med mindre vi blir økonomisk kompensert for det, er ikke dette noe vi ønsker å fortsette med, da det fører med seg tre-fire dagers merarbeid, samt ganske store ekstrakostnader for å holde temperaturen i fjøset oppe i 34-35 grader i disse dagene.

Brøndbo tilføyer raskt at han ikke frykter noe økonomisk tap, etter å ha deltatt i prosjektet.

- Norsk kylling har alltid vært veldig rause, når folk har stilt opp og gjort en ekstrainnsats. Det er fortsatt vanskelig å si hvorvidt dette blir noe for fremtiden.

Annonser


Medlemmer