Meldal Historielag 50 år (fra årbok 2008)

 

Behovet for å ta vare på saker av historisk interesse var lenge dekket av organet “Orkdølafylket” der bl.a. doktor Støren og lærer Ola Grefstad var flittige bidragsytere. 


16.06.2018 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: historie

Men etter at disse gikk bort, ble dette organet lagt ned i 1930-åra.

Dette var noe av bakgrunnen for at “en del historisk interesserte kvinner og menn kom sammen i Meldal, bestemt på at det nå skulle et nytt historielag stiftes” ifølge årsmeldinga for Meldal Historielag for 1958.

Et arbeidsutvalg som besto av Magnhild Resell, Olaug Dombu, Arnt Hoel, Johan Edv. Grefstad og Erik E. Steigen d.y. og Olav Myrmæl, ble nedsatt. de la grunnlag for starten av et nytt lag.

I konstituerende møte 8. februar 1958 ble som styre valgt: Olav Myrmæl formann, H.P. Fyhn, Nils Lykkja, Ingeborg Gimse og Størker Jordet.

Etter vedtekter som ble vedtatt i møtet, er lagets formål bl.a. “Å vekke interesse for vår bygds gamle kultur og historie gjennom tidene, samle og ta vare på alt av interesse som gir innblikk i våre seder, skikker og levesett, deres redskaper, bruksting og innbo m.v.”

Videre: Det forutsettes utgitt et årsskrift vesentlig med historisk innhold, men også for dagsaktuelle hendinger m.v.

Alt fra starten var det tegnet 200 medlemmer.

Laget fikk en enestående start ved arrangementet av sagnspillet om Sigridfallet på Meldal Bygdemuseum søndag, 13. juli 1958 med ifølge “Sør-Trøndelag” ca. 4000 mennesker til stede. Historielaget var godt i gang!

Olav Myrmæl ble alt i 1961 avløst av Erik Steigen og fra 1963 var Ingv. Svinsås-Lo valgt til formann, og dette var en aktiv periode i laget med stort engasjement bl.a. med arbeid for tilslutning av nye medlemmer. Og dette ga resultat. Allerede i 1965 var det nesten 600 medlemmer.

 

IMG 8117

 

Fredning av setergrenda i Vålåskaret

Arbeidet med fredning og restaurering av setergrenda i Vålåskaret var alt starta i 1950-åra av Nybrot Ungdomslag. Fredningsvedtaket ble formelt i stand i 1969 etter viktig innsats av bl.a. Ingv. Svinsås-Lo.

 

Stadnamn

I 1965 tok laget opp tanken om innsamling av gamle lokale navn. Oversikten ble utgitt i 1974 og i forord til Stadsnamn i MELDAL oppteke i 1965/66 av Meldal Historielag står:

Etter at tanken kom fram, tok det ikkje lang tid å setja han ut i verk. Styret valde lokalkjende, gjerne gamalvaksne folk i heile bygda til å samla alle namna som fanst i heimemark, utmark og fjell. 54-55 namnesamlarar var i felten, og dei samla inn om lag 7500 namn.

 

Innsamling av gamle bilder

Gjennom 1970-åra ble arbeidet med innsamling av gamle bilder satt i gang. Ved Borghild Fossvoll og flere gode medarbeidere sin innsats, ble bildealbum 1 og 2 presentert for publikum sist i 1970-åra.

 

IMG 8118 

Småbruket Ulberget

Etter avtale med kommunen ble plassen overtatt fra 1979, og betalt ved at det ble overtatt en panteobligasjon som Meldal kommune hadde i eiendommen tidligere.

 

Grutseter kapell

Mye arbeid med å ta vare på stedet og sette det i tilfredsstillende stand med bl.a. ei støtte som markerer noe av stedets historie, er utført av bl.a. Løkken arbeiderungdomslag.

 

Nytt bind av Meldal Bygdebok

Johan Syrstad fikk i oppdrag å redigere et nytt bind av ei bygdebok. 

 

Æres den som æres bør

Etter lang og spesiell tjeneste for laget ble Martin Foss utnevnt til lagets første æresmedlem i 1980. Senere har følgende blitt utnevnt til æresmedlemmer: Reidar Blokkeskar, Borghild Fossvoll, Berit Grut, Per G. O. Hilstad, Ole Hoel, Ingrid og John M. Resell, Magna og Gunnar Sølberg, Johanna og Arnt Rikstad, Ola Uvøyen og Johan Syrstadeng.

 

 

Hele historien kan leses i årbok 49, utgitt av Meldal Historielag i 2008.

 

Red: HSE  

Annonser


Medlemmer