Meldalsungdommen gav klar beskjed

"Hvis ikke meldal.no nevner det i avisa, så kan jeg si at ungdommene stilte bedre spørsmål enn de voksne på torsdagens folkemøte" Sitat A. H.

Diskusjonen gikk livlig rundt bordene da ungdommene fikk i oppgave å svare på seks spørsmål om egen kommune og dens fremtid. Hva som er viktigst for dem var det ingen tvil om.


19.05.2016 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Barn og ungdom

Rådmann Petter Lindseth og ordfører Are Hilstad hadde en grundig gjennomgang av kommunereformens innhold. Representant for MOT, Knut Kåre Brøndbo, ungdomsleder Marit Bjerkås og Ellen Bergsrønning fra fylkestinget var møtt opp for å svare på spørsmål.

Vi fikk også en liten runde med Kahoot hvor vinneren Alva Gunnes Rokkones gikk av med seieren og ble belønnet med heder og ære.

Nils Mork Stene trakk fram basishall som en svært viktig sak for sin gruppe. En basishall er laget slik at den kan brukes av alle grupper i befolkningen. For eksempel kan den brukes i treningssammenheng for flere idrettsgrener, men er også suveren for de som trenger grunnleggende opptrening på grunn av skader, og funksjonshemmede.

Elin Granmo hadde laget en illustrasjon på sin hjertesak som er busstilbudet som hun mener er altfor dårlig i dag. Hun nevnte også co2-utslipp som en av mange årsaker til at buss er å foretrekke.

Trine Lium Aas er enig i at  busstilbudet er for dårlig. Hun syns det er paradoksalt at de sier at det er få bussavganger fordi få tar buss, men hvordan kan man ta buss når det ikke er noen buss å ta? Hun trakk også frem veikvaliteten i distriktet som hun håper blir prioritert.

-Og hva skjer når makta flyttes unna, vil også andre tjenester som vi har i dag flytte etter? Trine frykter at dette på sikt fører til avfolking av bygda.

Svaret fra ordføreren på det siste er at han ikke deler akkurat den bekymringen. Det er jo ikke mange som kommer på kommunestyremøter, eller besøker rådmann på kontoret. -Vi kan ikke annet enn tro på at politikerne alltid vil jobbe for alle innbyggerne i kommunen, sier Hilstad.

 Marthe Jerpstad uttrykte spesielt bekymring for flyktningene i Meldal som sliter med å komme seg både på praksisplass og fritidsaktiviteter. Synd at de som bor litt avsides ikke kan sende barna sine på fritidsaktiviteter, eller til venner da mange ikke kjører bil.

Ellen Bergsrønning fra fylkestinget svarte på de mange spørsmålene om buss, med at det jobbes med nye rutenett. Hun oppfordrer ungdommene til å fortsette å engasjere seg i denne saken, fordi alle innspill blir tatt med i vurderingen av behov.

Mildrund Halgunset sier at ungdomsrådet jobber for å få til møteplasser for ungdom. -Hva skjer med det arbeidet vi har gjort hvis vi ikke blir ferdig?

-Dette har vi ikke noe fasitsvar på, og igjen er oppfordringen å engasjere seg politisk for å få gjennomslag for det de er opptatt av.

Trine Lium Aas: Hva som skjer med pengene i kommunen hvis vi blir sammenslått?  

Dette fikk hun et grundig svar på, blant annet at det vil ta omtrent 20 år å stabilisere økonomien etter en sammenslåing.

Nils Mork Stene: Jeg har forstått det sånn at vi får en form for bot hvis vi ikke slår oss sammen med andre kommuner. Stemmer det, og hvordan fungerer det i såfall?

Are Hilstad: -Ja, det vil bli nye regler for pengeoverføringer til kommunene. Vi vil få litt dårligere økonomi. Det er mange meninger om dette, og noen syns det er til å leve med. -Blir vi stående alene, vil vi sannsynligvis bli nødt til å skjære ned på alt som ikke er lovpålagt.

Marthe Jerpstad: -I papiret står det “Orkanger og de andre kommunene”. Betyr det at Orkanger får forsyne seg av godene, og vi andre må ta til takke med restene?

Are Hilstad: -Nei, det betyr at Orkanger som by, blir sentrum og får rådhuset. Vi andre blir tettsteder i en ny storkommune.

Ungdomsleder Marit Bjerkås: -Hva skjer med MOT?

Are Hilstad: -Intensjonsavtalen sier at ungdomsarbeid skal prioriteres.

Marit Bjerkås: -Hva skjer med Meldal turn, Meldal fotball og de andre idrettslagene ved en sammenslåing?

Are Hilstad: -Det må bli opp til idrettslagene selv. Jeg ser ingen grunn til at de ikke kan drive som de gjør i dag.

 

Petter Lindseth og Are Hilstad syns det var interessant å høre på ungdommen, som deler mange av de bekymringene som voksne har.

Det fins ingen fasitsvar på hva som skjer uansett utfall, -det handler om tro og tvil. Man må bestemme seg for hva man vil tro på. Selv har ikke ordføreren bestemt seg, og sier at det gjelder mange av de andre i kommunestyret også.

Petter Lindseth oppfordrer alle til å  sende inn et høringssvar slik at kommunestyret har et godt grunnlag når de skal avgjøre dette 30. juni.

Høringsfrist er 3. juni og spørreundersøkelse blant et representativt antall meldalinger fra og med fylte 16 år, skjer i tidsrommet 18.mai til 3. juni. Det er Opinion AS som gjennomfører undersøkelsen.

 


Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug

Annonser


Medlemmer