Ja til norske grønnsaker!

 

Innholdet på din middagstallerken har ringvirkninger som strekker seg langt utover det enkelte måltidet.


11.10.2017 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Leserinnlegg

Derfor vil vi i Øvre Meldal Bygdekvinnelag slå et slag for norske grønnsaker.

-For det første bør vi spise mer grønnsaker av hensyn til helsa vår. En ny helseundersøkelse slår fast at 1 av 4 har fedme, og at et mindretall av den voksne befolkningen er normalvektige. Å øke inntaket av grønnsaker gir en enorm helsegevinst. 5 om dagen kan forebygge overvekt, diabetes type 2, hjertesykdom og visse former for kreft,

-For det andre er det positivt for klimaet å velge norske grønnsaker. Norsk grønnsaksproduksjon har et lavt klimaavtrykk. I tillegg har vi gode forutsetninger for å dyrke grove grønnsaker som kål, løk og rotgrønnsaker i Norge. Ved riktig lagring kan disse oppbevares i mange måneder, og de kan dermed spises året rundt. Ved å velge disse, og andre typer norske grønnsaker, kan du bidra til å redusere unødvendig lange transportetapper fra jord til bord med tilhørende klimabelastning. 

-For det tredje bør du velge norske grønnsaker med tanke på Norges bidrag til det globale matfatet. Vi blir stadig flere folk i verden, og alle må ha mat. FNs bærekraftmål sier, blant annet, at vi skal jobbe for bedre ernæring og fremme bærekraftig landbruk. Norge kan bidra ved å produsere mest mulig næringsrik, trygg og god mat til egen befolkning med utgangspunkt i våre naturgitte forutsetninger. 

16. oktober markeres Verdens matvaredag, og vi i Øvre Meldal Bygdekvinnelag vil bruke dagen til å feire de norske grønnsakene. Om du, som oss, er opptatt av å spise sunt, norsk og kortreist, inviterer vi deg til å være med, og si: Ja til norske grønnsaker! 

Annonser


Medlemmer