Poståpnerier

 

Ved midten av 1700-tallet var Gardberg postgard, og der lå det første poståpneriet.


07.01.2017 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: historie

Fra 1805 var Kalstad postgard, og fra 1810 ble poståpneriet i bygda flyttet fra Garberg til Kalstad. Det var mer praktisk for dem som hadde mest bruk for posttjeneste, sorenskriveren på Syrstad, og soknepresten som også da bodde på Grøtte.

Mange transportruter var lange og strevsomme under vanskelige vær- og føreforhold. For å gi lettere ruter ble det fra 1817 opprettet postskifte på Løkken.

I 1832 fikk poståpneren på Kalstad mulkt på grunn av rot i regnskapene, ikke på grunn av ond vilje, men - blir det sagt i fogdens påtegning - “på grunn av uvidenhet, da han verken kunne lese , eller skrive”.

Sorenskriver Rambech, som var på Syrstad, tok på seg å være poståpner.. Som godtgjørelse skulle han få sende brevene sine gratis. Denne ordningen fungerte til rambech døde i 1838.

Postkontoret, det eneste i kommunen, ble da flyttet til Oppigard Grefstad, og kirkesanger O. Stavne ble poståpner.

Men heller ikke kirkesangeren klarte å holde orden på regnskapene og fikk mulkt for det. Lars Moe i Nermoen, eller Jordmormoen som det senere har vært kalt, tok så over og poståpneren i bygda til 1871. Posten flyttet da over elva, og Simen Olsen Tøfte var poståpner til sønnen O. Tøfte tok over og fungerte mer enn en mannsalder.

Storås kom første poståpneri i gang fra 1892 “med forbindelse til Orkanger tre dager i uken via Svorkmo-Hovin og én gang i uken om Meldal”

Poståpneriet i Oppbygda kom i gang i Helgaenget i 1900 noen år etter at Meldal meieri startet sin virksomhet der.

Løkken Verk poståpneri kom i drift i 1903 med Marie Jordan som poståpner uten lønn. Jernbanen kom til Løkken i 1910, og det var naturlig å legge også posttjenestene til stasjonsbygningen.

Kvam brevhus kom i virksomhet fra 1934, ledet av personalet ved butikken der fra 1979 ble det landpoststasjon.

Øya brevhus i Laksøybygda kom i gang fra 1934, og var i drift til det ble lagt ned i 1962. postbestyrere var Martin Blakstadli og senere Arne Blakstad som hadde postlokaler heime hos seg.

 

Gammelt postbrev

 

 

Radmann Snuruas onsker postskyssen ved Anne Mari Lein velkommen til Lokken Verk ved markeringa av jubileet 

 

Hele artikkelen kan leses i årbok 38, utgitt av Meldal historielag i 1997.

Kilder: Posten 350 år - Skaun, Orkdal, Meldal. Utgitt av Posten.

Meldal bygdebok og postbestyrer Kari Glærum.

 

Red: Hilde Stina Elshaug

Annonser


Medlemmer