Gulasj

 
11.01.2017 - Stein Elshaug
Kategori: Mat

Denne retten smaker mye bedre enn man skulle tro ut fra navnet. Men navnet skjemmer ingen sies det, og det er lett å forstå at denne retten er en av nasjonalrettene i Ungarn.

Gulasj er lett å lage, og du trenger ikke å følge oppskriften så veldig slavisk, men paprikapulver, storfekjøtt, paprika, tomatpure og løk kommer man ikke utenom. Sett av en liten time, og du har en super middag.

Poteter kan f.eks byttes ut med kikerter for et lavkarbo alternativ. Hvis man bruker spiseklare kikerter skal de tilsettes helt til slutt i koketiden.

For å lage 4 porsjoner av dette trenger du:

 

  • 400g storfekjøtt oppkuttet i passe terninger. Jeg brukte ytrefilet. Flatbiff og mørbradbiff går også bra.

  • smør,margarin eller olje til steking

  • 2 løk

  • 4 båter hvitløk

  • 1 glass tomatpure

  • 1-2 ss paprikapulver (mer eller mindre av dette går også bra. Smak og behag osv…)

  • 4-5 poteter delt opp i båter

  • ½ purre grovt kuttet

  • 2 røde paprika grovt oppkuttet i terninger

  • 0,8 liter vann (kan evt bytte ut noe av dette med mørkt øl)

  • 2 terninger grønnsaks- eller kjøttbuljong. (finhakkes på en fjøl)

  • 1 ts karve eller fenikkelfrø. Friske urter etter eget ønske fungerer meget bra i tillegg. Jeg brukte en god kvast rosmarin

  • litt pepper og/eller chilipulver

 

  1. Fres kjøttet i en dyp panne. (Jeg har byttet ut noe av kjøttet med hel salami. Du kan også bruke chorizopølse. Da trenger du ikke bruke salt)20170111 164028

  2. Ta ut kjøttet og stek løk og hvitløk i det samme stekefettet som kjøttet. Løken må være myk og blank - ikke brun.20170111 163843

  3. Bland inn kjøttet, tomatpure og paprikapulver.20170111 164302

  4. Tilsett potet, paprika og purre mens det putrer litt på svak varme20170111 164807

  5. 20170111 165352Ha oppi vann (evt øl), buljongen, karve og/eller fennikkelfrø og urter. Krydre med pepper og/eller chilipulver.20170111 170023

  6. La alt stå å putre så vidt over kokepunktet uten lokk i minst 30 minutter. Hvis du har god tid er det ikke farlig om det går 1 time eller 2. Ved lang koketid må man ha lokk på panna, slik at ikke væsken fordamper.20170111 171322

  7. Server med ferskt brød, salat eller flatbrød alt etter ønske. Et glass godt øl er også godt ved siden av.20170111 180300

 

Velbekomme!

Tekst og foto: SE 

Annonser


Medlemmer