Bryggerikveld hos Trønderøl

Det legges ned mye arbeid og kjærlighet for å få et godt øl. Her ved Bent Inge Kvernvik

Årets Vinterlarm hadde et variert program med noe for en hver smak.  Med alt fra opera til bryggerikveld. Sistnevnte var det Trønderøl som stod for.


21.03.2017 - Marius Vikaune
Kategori: Kultur, Næringsliv

De fire hjemmebryggerne i Trønderøl inviterte til et dypdykk ned i ølbryggerverdenen i sitt produksjonlokale i Meieristuggu, ved det nedlagte meieret i Grenda.

Hjemmebryggingens kunst ble forklart trinn for trinn. Tips til utstyr, bryggeprosessen og ingredienser som ble brukt, ble villig beskrevet og vist fram for de fremmøtte.

At ølbrygging er i vinden er det ingen tvil om. Påmeldingene til bryggerikvelden rant inn, og brggerimester Terje Sørløkk mente de kunne arrangert to kvelder til om de skulle dekket etterspørselen fra folk som ville delta.

For de som hadde vært kjapt ute med å melde seg på, ble det en kveld som gav inspirasjon, kunnskap og hyggelig selskap.    

Av de frammøtte fant man hele spekteret av ølinteresserte. Fra de som brygget øl selv, til de som gikk med en drøm om å starte opp med brygging. Inspirert ble vi i alle fall, alle mann (og to kvinner).

«Noe av det som fascinerer med ølbrygging er hvor omfangsrikt det kan være. Man kan gjøre mye ut av det og gå til innkjøp av dyrt utsyr, eller man kan gjøre det enkelt ved å brygge øl i en kasserolle på kjøkkenet»  kunne Bent Håkon Kvernvik fortelle.

Det hele startet i september 2014. De fire, som foruten Terje Sørløkk og Bent Håkon Kvernvik  teller Edvin Inge Syrstad og Brage Syrstad, begynnte å spørre seg til råds. Etter et besøk hos Ole Anders Opphaug ved Kolbanussen Mikrobryggeri på Orkanger var de i gang.

Det er det sosiale rundt ølbrygginga som er grunnen til at de startet opp. Ølet er dessverre ikke i salg i butikk, da de tror mye av gleden ved å brygge vil forsvinne om det blir en plikt.  

«Det viktigste er å tørre å prøve» forteller Kvernvik. Det meste lærte de selv, og at de nå kan håndverket er det liten tvil om. Det ble tydelig da det var tid for smaksprøver. Vi fikk servert pale ale, Stout og Kölsch.  - Superlativene florerte, og det var tydelig at dette ølet falt i smak.

Også her fikk vi en grundig beskrivelse av bryggeriprosessen, og begreper som overgjæring, skylling av malt og mesking ble diskutert over kjelen.

Valebrokk skal ha sagt at alle journalister bør lukte øl etter lunsj. For denne journalisten ble det først etter spekematen som ble servert de fremmøtte. Rundt bordet ble alt fra planter i sørøst Afrika til ølbrygging diskutert. En meget intressant og sosial kveld, hvor det ble plantet mang en ølbryggerspire. 

Kurset ble holdt fredag, 10. mars.

En stor takk til Trønderøl for denne kvelden.

 

Tekst og foto: Marius Vikaune

 

Annonser


Medlemmer