På vann og brød - meldalinger på tukthus 1860-1900

Tukthuset, Kongens gate 85, Trondheim. Gården sett fra sør. Bygd omkring midten av 1700-tallet. Ombygd til fengsel 1770; arkitekt Heinrich Kühnemann.

Min interesse for volds- og vinningsforbrytelser baseres på mer enn 30 års praksis som meddommer i Byretten, senere i Tingretten.


29.07.2017 - Hilde Stina Elshaug

Protokollene fra tukthusene i Trondheim er nå tilgjengelige på arkivene i Dora (den tidligere tyske ubåtbunkeren).

Ikke alle innsatte ble satt til å sone på vann og brød. Unntaket var mødre med diebarn og ungdommer ned i 16-17 årsalderen som fikk “alminnelig fangekost”.

De første sakene er omfattende og gjelder flere omtalte personer, først og fremst i Oppbygda på østsiden av Orkla, ned til og med Resgrenda. Ut fra protokollene synes å være en opphopning av saker rundt disse områdene. Sentrum av bygda, rungt Grefstad, er lite representert i utvalget, mens det er flere saker rundt Storås og Løkken.

Hvis en går inn i stedsnavnene for de involverte tyder det på at de fleste kommer fra små plasser der de hadde problemer med å brødfø en familie, og muligens måtte ty til noen ulovligheter for å overleve. De som anklages for “simpelt tyveri” dukker ikke opp i senere protokoller. Dette tolker jeg som at de har fått seg en “lærepenge” og ikke gir seg ut på galeien igjen. Eneste unntak er en innflytter fra Orkdal som har flere forhold å svare for.

En liten kuriøs oppdagelse er de som er tatt for ulovlig omsetning av brennevin. Her er om lag fire av fem kvinner. Disse dukker ikke opp i protokollene senere.

Det er noen tilfeller av “blind vold”, som er blitt et uttrykk i moderne terminologi. I disse tilfellene er det omtalt som angrep på “sakesløs person”, og vi får tro det skyldes inntak av for mye dårlig heimbrent.

Det finnes ingen gjengangere i systemet som tyder på at bygda har fostret noen “yrkesutøvere” i det kriminelle miljøet, og takk for det!

 

Kilder:

Meldal bygdebok, Bygdesoga bind 2

Straffeprotokoller ved Statsarkivet i Trondheim

 

 

Ved Knut Snoen Resell

Hele historien kan leses i årbok 53, utgitt av Meldal historielag i 2012.

 

Red: Hilde Stina Elshaug

Foto: Wikipedia

 

Annonser


Medlemmer