Slekters gang i Rindal og på Løkken

 

Fredag 22. og lørdag 23. september kan alle med interesse for slektsforskning og lokal historie lære mye om de som tidlig på 1900-tallet flyttet fra Rindal til Løkken for å finne seg arbeid og et bedre liv. Disse har også mange etterfølgere på Løkken den dag i dag.


11.09.2017 - Jan Are Melgård
Kategori: Kultur

Hvorfor reiste så mange rindalinger til Løkken for å søke arbeid på begynnelsen av 1900-tallet? Et samarbeid mellom rindalinger og Løkken-bygg har resultert i et arrangement med dette som tema. Arrangementet går av stabelen ved Rindal skimuseum fredag 22. september og fortsetter på Løkken lørdag 23. september.

Det var stor befolkningsvekst og lite tilgang på arbeid først på 1900-tallet. Slik var det også i Rindal. Det førte til at mange tok det store skrittet og emigrerte til USA med håp om å skaffe seg arbeid og et bedre liv. Andre søkte arbeid på «verket» på Løkken, der det var stor etterspørsel etter arbeidskraft, spesielt i gruva.

Mange av disse ble værende på Løkken, stiftet familier og har i dag et stort antall etterkommere. Dette er grunnen til at det finnes så mange med typiske Rindals-etternavn i bygda. Men hvem var disse som reiste ut, hvor kom de fra og hvordan gikk det med dem?

«Slekters gang» setter fokus på nettopp dette under det nevnte arrangementet som går over to dager i Rindal og på Løkken.

Løkken-delen av arrangementet starter med «byvandring på Bjørnli» med guide, før deltakerne samles til temakveld på Orkla hotell. Der blir det generell orientering om arbeidsforholdene ved Verket og sosiale forhold.

Det blir også en detaljert presentasjon av tre personer som flyttet fra Rindal til Løkken for over 100 år siden. Det blir også presentasjon av klasseinndelte klesantrekk. Forvent også kulturinnslag fra lokale artister både i Rindal og på Løkken.

På plakaten for arrangementet skrives det: «Arrangementet henvender seg først og fremst til de med lidenskap for slektsforskning, men deltakerne vil også få innblikk i arbeidsforhold og de generelle sosiale forhold. Dette blir historieundervisning av ypperste klasse basert på grundig research.»

 

Annonser


Medlemmer