Museumstorsdag på Orkla Industrimuseum

Ulf Ingemar Gustafsson med et interessant foredrag om kulturarv og industrihistorie på Orkla Industrimuseum. Foto Orkla Industrimuseum

Torsdag 22. februar var det foredrag om Teknisk industrielle kulturminner som sto på programmet når Orkla Industrimuseum arrangerte museumstorsdag.


23.02.2018 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Kultur, Kulturhistorie

Museumstorsdagene på Orkla Industrimuseum er ny satsing dette året med utvidete åpningstider på Informasjonssenteret med variert program. 

Museumstorsdag

Museet har i vinter innført lengre åpningstid hver torsdag for at flere skal få mulighet til å besøke utstillingene og museumsbutikken. I tillegg er det forskjellig program hver torsdag. Det har vært både filmvisninger og foredrag og Orkla Industrimuseum lover at det også blir Bergmannsquiz og forskjellig foredrag utover våren. 

Utstillingene

Med å ha kveldsåpent på torsdager håper museet at flere skal ha mulighet til å besøke utstillingene og få med seg foredrag og filmer som omhandler historien rundt industrihistorien på Løkken Verk og regionen. På Informasjonssenteret finner du de faste utstillingene om gruvedriften og Thamshavnbanen, men også ei utstilling om den grenseløse forretningsmannen Christian Thams. 

I museumsbutikken er det gaveartikler og mye fine produkter i stein. Nytt i år er en produktserie i samarbeid med Rosenvik som egner seg fint til gaver. 

Foredrag om teknisk industrielle kulturminner

Sist torsdag var det nytilsatt regionhistoriker Ulf Ingemar Gustafsson som sto for programmet med et interessant foredrag om industrihistorie og industriarv. Gustafsson innledet med de industrielle revolusjonene vi har hatt fra 1800-tallet og framover til vår tid på internasjonalt nivå og dro inn nasjonale og lokale eksempler. Videre gikk han gjennom omfanget av teknisk industrielle kulturminner, som ikke bare dreier seg om selve industribyggene. Det er en helhet i de teknisk industrielle kulturminnene som er mye større enn det som har vært vanlig å definere kulturminner som. En stavkirke er et kulturminne som klart defineres av seg selv. Gruvedriften på Løkken Verk som teknisk industrielt kulturminne har mange andre elementer i seg. Selve bygg og anlegg er deler av kulturminnet, men også infrastruktur rundt så som boliger, veier, kraftstasjoner og lignende samt for Løkken Verks del – Thamshavnbanen. I tillegg til dette kommer også bedriftshistorien, arbeiderhistorien og sosiale og politiske forhold rundt bedriften og samfunnet. Hele samfunnet i cirkumferensen rundt gruva på Løkken Verk var berørt av gruvedriften i tidligere faser i gruvedriften. I mer moderne tid var det aksen mellom gruven og utskipningshavna på Thamshavn som var gjeldende. Til slutt kom Gustafsson med flere eksempler på hvordan man har håndtert og brukt industriarven som en ressurs i regionutvikling og verdiskapning rundt om i Europa. Det er mye arbeid og store muligheter for å ta vare på historien og bruke historien rundt kulturarven i regionen.

Program fremover

Museet lover at det skal bli et variert program framover og torsdag 1. mars er det Bergmannsquiz. Videre utover våren blir det også foredrag av NGU om jaspis og spor etter gamle bakterier, om Thamspaviljongen og om nytt museumsbygg samt filmvisninger av forskjellige historiske filmer fra Løkken Verk. 

Museet legger ut program på sine nettsider utover våren. 

 

Temaboks

Cirkumferensen er en sirkel som tok utgangspunkt i funnstedet på Løkken Verk og med en radius på 34 kilometer. Dette var en del av det Kongelige privilegiet som ble gitt i 1657. 

 

 

image2

På Informasjonssenteret er det utstillinger om bergverksdriften og Thamshavnbanen som er åpne hverdager og med kveldsåpent på torsdager. I tillegg til de faste utstillingene er det og en utstilling om Christian Thams som kommer til å henge fram til sommeren. (Foto: Stine M. Aasløkk/Orkla Industrimuseum)

 

Innsendt av John Arnt Holmen

Annonser


Medlemmer