Mye rådyr nede i bygda.

 

Folk som ferdes langs Ressveien i området fra Moflata til Uleberget har nok lagt merke til at det er svært mye rådyr i området for tida.


07.03.2018 - Stein Elshaug
Kategori: Friluftsliv

Det kan være forskjellige årsaker til at de trekker ned og oppholder seg såpass tett på folk på lyse dagen. En teori kan være at det er såpass mye snø i høyden, at det er mer bekvemmelig å bevege seg og finne mat i lavlandet. Et annet poeng er at det fins rovdyr (les gaupe) oppi skogen som har rådyr som “livrett”, og at de dermed føler seg tryggere blant mennesker. Tilslutt kan det være at det er en mangel på naturlige fiender som gjør at vi får en veldig stor bestand i området og dermed får flere nede i bygda.

Undertegnede synes uansett at det er trivelig å ha naturen så tett innpå, og oppfordrer trafikanter langs Ressveien å være årvåken, fordi disse trafikantene krysser veien flere ganger i døgnet, og bryr seg ikke nevneverdig om trafikkreglene.

Hundeeiere bør også være påpasselige, slik at løse hunder ikke angriper rådyr på tur i nærområdet.

Fakta:

Rådyr

Det minste av hjortedyrene i Norge.

Utbredt i Europa og Lilleasia.

De veier ca 18-36 kg og kan bli 70-85 cm i skulderhøyde.

Rådyr trives i skog og gressland, med nær tilknytning til jordbruksområder. De er mest aktive i grålysningen og i skumringen.

I Norge spiser rådyr mest gress, urter, løv og bær, men også korn og hagevekster.

Hvis det kan velge, søker rådyret energirike vekster med høyt vanninnhold.

 

Tekst og foto: Stein Elshaug

Kilde: Wikipedia

 

Annonser


Medlemmer