Nå bugner bærbuskene i hundrevis av hager i Meldal

Grenene er tunge av store flotte ripsbær

Mange har gode rutiner på høsting av naturens gaver, men visste du at det er svært så enkelt å få noe ut av bærene som er proppfulle av vitaminer kroppen trenger uten sylting og koking?


11.08.2016 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Friluftsliv, Kultur

De vanligste buskene er rips og solbær som fint kan blandes i foredlingen. Kirsebær er heller ikke uvanlig da den trives godt i vårt klima.

Har du plukket masse bær, men ikke har anledning til å sylte og koke, kan du allikevel raskt og enkelt få noe du kan ha glede av utover vinteren og til høytidene.

Bærene tåler godt å bli fryst ned. De kan faktisk holde seg fine i i fryseren i flere år.

Velger du å fryse dem, får du best resultat om du singelfryser dem.

 

Fryse hele bær

Du kan gjerne legge de fineste bærene utover en langpanne og fryse dem hver for seg, før du legger dem i en lufttett beholder som du oppbevarer i fryseren, men det er ikke nødvendig. 

-En annen løsning hvis du ønsker å høste bær, men syns safting og sylting blir for krevende, er å lage likør.

Det krever selvsagt at du på forhånd har skaffet det du trenger;

glass med lufttett lokk, sukker og alkohol.

 

Likør av bær

Fyll et glass med bær.

Fyll på sukker og rist glasset

Etterfyll med alkohol (40%, 60 %, eller tøm barskapet)

 

-Velger du å lage kirsebærlikør får du best resultat om du fjerner stenen i halvparten av bærene, da disse kan avgi uønsket smak.

-La stå i cirka åtte uker på en mørk og litt kjølig plass. Snu glasset et par ganger i uken.

-Sil innholdet i et kaffefilter og fyll på flasker.

Bærrestene smaker nydelig på is (for voksne).

 

Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug

Annonser


Medlemmer