Fylkespolitikere på Meldalsbesøk.

 
30.09.2016 - Stein Elshaug

Som politiker skal man ta noen avgjørelser. For at disse valgene skal bli så gode som mulig, er det veldig viktig å ut å snakke med folk, og besøke bedrifter. At man samtidig får kjenne på kroppen hvordan infrastrukturen fungerer er heller ingen ulempe.

Meldal Høyre har invitert fylkespolitikere fra Høyre til Meldal. Gruppeleder på fylkestinget Henrik Kierulf og nestleder i komite for infrastruktur Guro Angell Gimse tilbrakte en dag i Meldal sammen med representanter for lokallaget. Vi besøkte Simpro, Chr. Thams Fagskole, Nammo NAD og Meldalsbanken Arena på Storås. Fra Meldal Høyre deltok leder Geir Olav Ånesbug og kommunestyremedlem Stein Elshaug.

Dagen startet på Simpro på Løkken Verk. Bedriften har som målsetting å være den foretrukne elektronikkprodusenten i sitt marked. Bedriften leverer elektronikk- og elektromekanisk produksjon med fokus på kompleks elektronikk for tøffe miljøer innenfor forsvar, offshore, med-tek og industri. Bedriften har i den senere tid vært igjennom en omstillingsprosess på grunn av nedgangstider i oljesektoren. Vi fikk omvisning i produksjonslokalene, og en kort brifing av adm. dir. Erik Dragset. Han pekte på følgende utfordringer for politikerne: Samferdsel, her under et nærmest fraværende kollektivtilbud ute i distriktet og veistandard under enhver kritikk samt usikkerhet knyttet til satser på arbeidsgiveravgift ved en kommunefusjon - Får vi beholde dagens sats? For øvrig er Dragset svært undrende til at man i det hele tatt må betale en avgift for å holde folk i arbeid. Man burde heller bli belønnet isteden for. Et utsagn til ettertanke for politikerne. Han mener også at bedrifter som sliter i nedgangstider burde hatt mer fleksible permitteringsregler enn hva tilfellet er i dag.

 

Chr. Thams Fagskole på Løkken har til enver tid 150-200 studenter årlig, og bedriver undervisning både på Løkken og via fjernundervisning på nettet og videokonferanser. Studentene kommer fra hele landet, og studerer på deltid, mens de har jobb og familieliv ved siden av. Rektor Øyvind Togstad og fagleder Stein Arne Aas sier de har et meget godt samarbeid med bedrifter og offentlige etater som ønsker faglig påfyll hos sine ansatte som f.eks. Simpro, Washington Mills og Trondheim bydrift. 14. oktober kommer stortingsmelding om fagskoler. Det blir en svært spennende dag for fagskolen. Da kommer det nok signaler om hvordan fagskolene skal finansieres i fremtiden. Statlig eller fylkeskommunal som i dag. Togstad og Aas er tydelig på at fagskolene er meget underfinansiert i dagens ordning med fylkeskommunalt eie, og håper på bedre tider etter at statsråden har lagt frem stortingsmeldingen.

 

Nammo NAD er en bedrift i Nammo Group. De eies av Nammo, som igjen eies 50/50 av Patrija Oyj og Den Norske Staten. Nammo Nad  har destruert ammunisjon og eksplosiver siden 90-tallet.

Bedriften gjennomfører i liten grad nasjonale, men i størst grad internasjonale destruksjonsoppdrag og er verdensledende i sitt slag, og vokser stadig. I tillegg er bedriften en av de mest miljøvennlige destruksjonsbedriftene i verden. I sin destruksjon bidrar de ikke til noen forurensing. Eneste utslipp er CO, som ikke må forveksles med klimagassen CO2. Fylkespolitikerne, Meldal Høyre og meldal.no fikk bli med 810 meter under bakken i Astrupgruva på en omvisning, samt at vi fikk lunsj og brifing av daglig leder Tor Bjørklund. Bjørklund kunne fortelle at hans utfordringer er rekruttering og veistandard samt at han stiller seg helt uforstående til at det norske forsvaret fortsetter å destruere i friluft når man har dette miljøvennlige anlegget på Løkken. Han kunne også fortelle at han brenner for ungdom som faller utenfor systemet når det gjelder skole og utdanning. Hvis man fra myndighetenes side hadde tatt et større ansvar og plassert ut disse i bedrifter rundt i landet, kunne ungdommene fått snudd en vond sirkel for seg selv, bedriftene hadde blitt tilført en ressurs, og staten hadde spart seg for ytelser på lengre sikt. Det blir for enkelt bare og la de gå passive.

Meldalsbanken Arena på Storås er en imponerende bygning når man kommer innpå Heggøyaområdet. Her har man via lokal samhandlig fått til en hall som kan vise seg å bli like viktig for fotballen i Meldal som Meldalshallen har vært for håndball. Hallen som åpnet i juni hadde en kostnadsramme på 18 mill, og fikk en overskridelse på knapt Kr. 80.000,- som er ganske imponerende. Politikerne fikk høre om stor dugnadsinnsats fra en gjeng ildsjeler som ikke ga opp, selv om det så ganske mørkt ut i forhold til å få finansieringen på plass. Her har man vært avhengig av økonomisk støtte fra Sparebank, kommune, Norsk Tipping, næringsliv og privatpersoner. Selvfølgelig har man også måttet ta opp lån for å komme helt i mål. Utfordringen fremover blir nå å få driften til å gå rundt.

Fylkespolitikerne var på slutten av dagen veldig imponerte over hva man har fått til i lille Meldal, og ville ta med seg innspill fra bedriftsledere, skoleledere og fotballhall-ildsjeler videre inn i sitt arbeide på fylkestinget.

Tekst og foto: SE

Annonser


Medlemmer