Ønsker å forhindre branner som starter på kjøkkenet

 


Stefan Engstrøm fra Meldal brannvesen, var torsdag på besøk hos Asbjørg Opøien i Sanitetsheimen for å montere komfyrvakt.


15.02.2018 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Siste fra kommunen

Asbjørg er positiv til å få montert denne ekstra sikkerheten i tillegg til vanlige brannvarslere, og vil med glede sette seg inn i hvordan dette fungerer.

-Hun er den første i Sanitetsheimen som får montert komfyrvakt, men noen er montert på Heimtun, så nå får vi se hvordan dette fungerer, sier Stefan Engstrøm.

-Målet vårt er å få folk til å forstå hvor viktig dette er, siden de fleste branner starter i kjøkkenet, sier han videre. Så håper vi at så mange som mulig vil gå til innkjøp av komfyrvakt som er svært enkel å montere, og billig i innkjøp.

 

IMG 8546

Vi snakker om en liten boks som monteres på veggen over komfyren. Denne reagerer med en høy pipelyd ved for høy varme. Hvis alarmen utløses vil komfyren bli slått av automatisk ved at strømmen kobles fra. 
Dette skjer ved trådløs kommunikasjon mellom boksen over komfyren og en ekstra kabel som er montert mellom komfyr og stikkontakt. Brytere på komfyren må da skrues i “av-posisjon” og så trykker man på knappen på boksen for å stoppe alarmen.

 

IMG 8542

Her har Stefan dratt frem komfyren og dratt ut stikkontakten. Denne stikkes i "komfyrvakt-boksen" som plugges i kontakten i veggen.

Stefan Engstrøm sier at dette er en del av en nasjonal kampanje som er rettet mot eldre, men ser ingen grunn til at ikke også yngre skal øke brannsikkerheten hjemme.

Så langt i 2018 er 6 personer omkommet i brann (sist oppdatert 13.02.2018). I 2017 omkom 25 personer i brann. I 2016 var tallet 39 omkomne.

Eldre og pleietrengende, personer med nedsatt funksjonsevne og rusmisbrukere er spesielt utsatt. Tall fra DSB viser at cirka 75 prosent av dem som omkommer i brann er i disse gruppene. Personer over 70 år har fire til fem ganger høyere risiko for å omkomme i brann sammenlignet med resten av befolkningen.

Tidlig varsling øker sjansen for å redde seg ut i tide. Alle boliger skal ha minst én røykvarsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.

Unødige og falske alarmer

Brann- og redningsvesenet i Norge utførte totalt 85 580 oppdrag i 2016. Hele 57 prosent av utrykningene var til unødige og falske alarmer. De fleste av de unødige utrykningene er til feil bruk av utstyr, tekniske feil på anlegg og meldinger som viste seg å ikke å være branntilløp.

I hvilke rom starter brannene?

Det er ingen tvil om i hvilket rom branner oftest starter. I 2016 startet hele 57 prosent av alle boligbranner på kjøkkenet. Stua er det nest mest brannfarlige rommet med 10 prosent.

 

Statistikk:  https://www.dsb.no/menyartikler/statistikk/branner/

Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

 

 

Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug

Annonser


Medlemmer