Orkland må etablere et forurensingsforum .

 

Forurensing fra Løkkene-gruvene er en stor miljøutfordring for nye Orkland kommune


27.08.2019 - Rita Smedplass
Kategori: politkk, miljøvern, Kommunen

Dette var det stor enighet om under et temamøte om gruveforurensing mandag kveld i Løkken Kulturhus i regi Orkland SV. Det var heller ingen uenighet om at nykommunen må etablere et gruveforum i en eller annen form. Om det blir et tverrfaglig råd, et fagråd under Vannområde Orkla eller et politisk utvalg er for tidlig å konkludere med.

GRUVEFORUM - Til tross for litt uenighet om formen, tolker jeg situasjonen her i møtet at det er stor interesse for å ha en fast organisering av gruveforum i Orkland, sa møteleder Mads Løkeland. Han kunne også konkludere med at lokale politikere ville ta ansvar for kommunalt påtrykk for å starte pilotprosjekt på gruveforurensing i samarbeid med forskningsmiljøene i Trondheim, bl.a.

Sintef. Det kunne han si ettersom det var representanter fra seks partier som sannsynligvis blir representert i Orkland kommunestyret fra 2020: Høyre, Venstre, Senterpartiet, Småbylista, Arbeiderpartiet og SV.   

EKSPERTPANEL                                                                                                                                                            

Publikum ble presentert gruveforurensingsproblematikk av et kompetent ekspertpanel: Bendik Eithun Halgunset, rådgiver i Vannregion, Trøndelag fylkeskommune, Odd Lykkja, koordinator Vannområde Orkla, ordfører i Meldal Are Hilstad (Ap) og Kjell Rønningsbakk (SV) fra Vannområde Orkla og SVs stortingsrepresentant Lars Haltbrekken. Det var lite oppløftende informasjon fra ekspertene.

gruve 1

Utgangspunktet er at ni gruver i Norge har spesielt stor avrenning.

Løkken gruver er utpekt til å være den av disse gruvene som har størst forurensingspotensiale med alvorlige konsekvenser for miljøet.

Problemene vil øke dersom det ikke settes i verk tiltak. Sett i sammenheng med utfordringene for vassdragene i regionen, haster det å komme i gang med tiltak. Bendik Eithun Halgunset i Vannregion Trøndelag sa at Norge har tilsluttet seg EUs vanndirektiv som sier at vannforekomstene skal nå visse miljøkrav innen 2021.

SPØRSMÅL FRA SALEN - Den alvorlige situasjonen blant annet på grunn av gammel gruveforurensing betyr at det er stor fare for at vi ikke når miljømålene innen 2021., sa Halgunset. Odd Lykkja orienterte om at ikke bare hovedgruva på Løkken er problemet. Vi har Høydalsgruva, Dragset Verk, Aamot gruve, Holum-gruva og Kong Karl og Victoria gruver ved foten av Grefstadfjellet. I tillegg kommer avrenning fra Undal Verk i Rennebu og Kvikne Kobberverk.

Ordfører Are Hilstad orienterte om forurensingsarbeidet som Meldal kommune har vært involvert i helt siden gruvenedleggelsen i 1987. Det har delvis vært i samarbeid med Orkla Grube-Aktiebolag og etter at Staten tok over ansvaret i tråd med hjemfallsretten i 1988, har det vært samarbeid med ulike departement med ulik intensitet. - Vi har 40 års erfaring på området, og kommunesammenslåinga er kanskje det momentum som gjør at vi får satt denne saken skikkelig på dagsorden igjen, sa Hilstad.

gruve 2Tekst og bilder: Marit Mjøen

 

Red:RS

Annonser


Medlemmer