På to hjul, Laksøybygda

 

Som syklist er det mye forskjellig å se langs vei og sti. Det som fanget oppmerksomheten denne gangen var en sjarmerende og fin utstilling av gamle traktorer.


05.07.2016 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Kultur, Landbruk

En sykkeltur til Laksøybygda st. Hans-aften ledet til et meget hyggelig besøk hos Jorun og Erling Romundstad. Jorun Romundstad er som kvinner flest ikke spesielt interessert i traktorer og slikt, det er mannen hennes Erling Romundstad som har linet opp deler av samlingen sin godt synlig for nysgjerrige forbipasserende. Han har samlet på traktorer i rundt 40 år og har handlet og byttet utallige gamle traktor-modeller i løpet av årene.

For øyeblikket har han ni traktorer av variert alder og tilstand. Den eldste, som er like gammel som han selv har vært med på utstilling.

Det er disse traktorene som i sin tid avløste hestene i landbruket, og man kan tydelig se den enorme utviklingen traktoren har hatt frem til i dag. Man kan nesten si at traktoren kun bestod av fire hjul, motor, sete, ratt, girstang og brems.

De har ingen løfteordning og noen er uten bremsepedal, men utstyrt med håndbrems (styrebrems).  Hvis man skulle kjøre på vei kunne man sette på transport-ring, da hjulene ikke har gummidekk, men er utstyrt med store pigger.

De eldste modellene går på bensin og petroleum,  er utstyrt med startsveiv og må dras i gang med håndkraft, så det var ikke alltid like enkelt å starte opp traktoren for å få jobben gjort.

På begge de eldste modellene er det er mulig å koble på slepeplog men det er ikke noe Erling samler på, han holder seg til selve traktoren.

Erling kjører ikke rundt med traktorene sine, men mange av dem er helt intakt og kan ved litt god behandling startes opp og få i gang. Han har ikke transport-ring, så de eldste kommer nok aldri på veien igjen uansett.

-Har du fått lakkert alle traktorene?

-Nei, de e likast at det e den gamle patinaen på dem, så dem skal ikke lakkeres.

Men unntak fins. 38-modellen Fordson har hatt flere runder med lakk siden den kom fra produksjon. Under 2. verdenskrig måtte man lakkere traktorene i en kamuflasjefarge så de ikke skulle være synlig fra luften. Selv gav han den en oppshining i verkstedet til Syrstadeng.

-Hva er planen videre med traktorsamlingen din?

-Jeg har kjøper på to av traktorene, så får vi se hva del blir til med resten, sier Erling.

Med medlemsskap i Gammeltraktorens venner har han fått mange bekjentskaper rundt i landet. En del reising på messer rundt i Europa blir det også.

 

Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug

 

IMG 1991

Annonser


Medlemmer