Riksantikvaren på sommerbesøk i Orkladalføret.

 

Denne dagen var det først og fremst industrihistorie som stod på programmet.


14.07.2018 - Aud Inger Kalseth
Kategori: Kulturhistorie, Næringsliv

Jørn Holme har hatt stillingen som riksantikvar siden 2009. Han kom da fra stillingen som sjef for politiets sikkerhetstjeneste (PST). På mitt spørsmål om hvorfor han ønsket å bli riksantikvar, svarte han litt spøkefullt at det var triveligere å komme inn i et rom hvor alle smilte enn et rom hvor alle var svært alvorlig når han kom inn.

Jørn Holme er utdannet jurist, men har også hatt stor interesse for kulturminnevern. Han var assisterende riksantikvar under Sissel Rønbeck og har skrevet/medvirket til flere bokverk om kulturminner.

Identitet og stolthet er viktig for alle og Holme er svært opptatt av mennesker og hvordan kultur og kulturminner påvirker oss alle. Holme ble rørt av å treffe noen fra dugnadsgjengen ved Thamspaviljongen og å se barna ved Evjen barnehage komme springende mot gjerdet for å vinke til Kongevogna, uten å vite om det var noen om bord. Det synes han er et fint møtepunkt mellom kultur og mennesker. Dugnadsfolket kan i tillegg til å gjøre en stor og viktig jobb også fortelle en historie. De kan videreføre og fortelle om gammelt håndverk og teknikker som ellers kan gå i glemmeboken. De unge i dag tror at alt kan kjøpes i butikken. Et annet aspekt han trakk fram er at for de som er engasjert i frivilligheten, er det et viktig folkehelseperspektiv.

For riksantikvaren er det viktig å ta vare på alle typer bygninger, og det er ikke noe kriterium at de er pene. Både administrasjonsboliger og arbeiderboliger er like viktige, riksantikvaren har ansvar for alt. Han synes industrihistorie er spesielt viktig og det er for tiden stor satsing på det. Regjeringen arbeider med en Stortingsmelding om kulturminnevern som skal være ferdig i 2020, og Holme mener at Orkla Industrimuseum bør inn der og være på listen over de som får årlige bevilgninger over Statsbudsjettet.

Som riksantikvar ønsker Jørn Holme å kunne møte mennesker med et smil og at mennesker og kulturminner møtes på en god måte. I dag merker vi at noen områder har for mange turister, og med tilrettelagte og flotte kulturminner, kan de finne andre veier og nye steder.

 

Tekst og foto: Aud Inger Kalseth

Annonser


Medlemmer