Rupro har aldri vært større enn nå

Daglig leder Roger Monsø med råvare i venstre hånd. I høyre slik den leveres kunde. Produktet er laserskjært, robotknekt, robotsveisa og manuelt finpussa

Antall ansatte har økt i takt med investeringene i robotteknologi, og optimismen lyser lang vei fra hele bedriften på Jordhusmoen.


06.09.2018 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Næringsnytt, Næringsliv

-Her har det blåst siden mars sier daglig leder Roger Monsø når vi besøker bedriften i Næringsparken på Løkken, onsdag formiddag.

-Det er travle tider, og bedriften har aldri vært større enn den er nå sier han. Vi har føttene i mange leire og har seks hovedmarked, så vi har ikke kontroll på de naturlige svingningene i markedet. 

-Men vi har som mål å omsette for 50 millioner i år, sier Monsø som har jobbet ved bedriften i 25 år. Det er også et mål å ha videre økning de neste årene.  

Leverer for over fem millioner kroner til Britannia

Rupro er en typisk industribedrift med produksjon og salg av egenutviklede og egenproduserte produkter. Bedriften ble etablert i 1956 og er inne i sitt 62. år. Navnet kommer fra det opprinnelige navnet “Rustfrie produkter” (1980). 

-Storkjøkken utgjør halvparten av omsetningen i Rupro, og den største ordren vi har hatt i år er fra Britannia hotell i Trondhjem, sier Monsø. -Der leverer vi for over fem millioner kroner.

-Vi har nå blitt en totalleverandør av innredning, hvor vi leverer kombinasjonsprodukter. Det vil si at vi ikke har noen begrensninger på materialbruk, og jobber tett med arkitekten og produsent - det er kunden som bestemmer. Derfor er det også fint at vi har gode leverandører og samarbeidspartnere som Lium Møbelverksted, Øya Tre, A. Kvam A/S, Eidstein og Skjetne Design i nærheten. Et eksempel hvor vi har levert kombinasjonsprodukter er Jordbærpikene i Trondhjem hvor vi har produsert og levert hele disken.

 

Produksjonen

IMG 1495

Gunnar Dalen er operatør på laser og programmerer maskinen som kan mates med opp til fire meter lange stålplater. Platene er fra én til seks millimeter tykke.

 

Vi kommer inn i “det aller helligste” (produksjonshallen) og Roger Monsø forklarer at de har en rettlinjet produksjon hvor råvaren kommer inn i en ende, og det ferdige produktet fraktes ut til kunden i andre enden.

 

IMG 1500

Bjørn Halvorsen demonstrerer hvordan man "knekker" stålplata manuelt. På forhånd har han lagret alle data på pc'en for å få det riktig.

 

Rupro leverer rustfri innredning til sykehus og sykehjem. Blant annet postkjøkken.

-Vi har levert over 300 kjøkken til Trondhjem kommune og har nå inne en bestilling på 21 kjøkken til Oslo kommune. Monsø forteller at de har utvidet produksjonen og leverer nå multikjøkken. Det vil si at hele er i rustfritt stål, mens frontene er i laminat. Frontene leveres av Lium Møbelverksted.

  

fullsizeoutput 49ca

 Robotknekker 

 

Knekkemaskin til fem millioner

Bak Roger Monsø ser vi en robotisert knekkemaskin som er montert i et eget rom. Roboten ble innkjøpt for 4-5 millioner kroner i 2013 og jobber gjerne på natta.

-Man legger paller med råvare på skinna, så jobber roboten ubemannet, forklarer Monsø. -Når man har startet roboten, låses rommet og det går ikke an å gå inn her. 

-Investeringer i robotisert utstyr åpner nye dører innen produksjonen. Det gjør oss konkurransedyktige i det internasjonale markedet. 

Selv om Rupro har utstrakt bruk av roboter i produksjonen, har de likevel økt bemanningen. De har i dag 36 ansatte. 

-Den røde tråden er skreddersydde løsninger etter kundens ønsker, sier Monsø. -Vi har utviklet flere produkter her i fabrikken, blant annet en kjøttbollekoker. Så og si alle kjøttbollene som selges i Midt-Norge er laget med en slik, og alle boller fra Gilde og Inderøy produseres med vår kjøttbollekoker.

 

IMG 1507

Arbeidsområdet for denne sveiseroboten roboten er 3500x1000mm og den kan sveise plater fra 1mm og oppover

-Eksempelvis gjør denne roboten oss konkurransedyktige i et hvilket som helst marked. Det er en sveiserobot som brukes på standard- og serieprodukter. Den må mates manuelt.

På runden inne i fabrikken passerer vi noen produkter som ikke skal vises for offentligheten. Monsø forteller at de også jobber med noen hemmelige utviklingsprosjekt.

 IMG 1517

Dette er skreddersøm laget av Knut Johnny Sørum (nærmest kamera): Kvernpumpetank til fisk. Her skal død fisk kvernes.

 

Knut Johnny Sørum er sveiser, montør, tusenkunstner og lager alt som spesialbestilles. Når det unike produktet er ferdig reiser Sørum ut til kunden og monterer det på stedet. Sørum forteller at han har vært i både Spania, Frankrike, Tyskland, Danmark og Tasmania på andre siden av kloden. I Tyskland monterte han blant annet oppvaskanlegget på Hurtigruta da den lå til kai for service.

Den jordnære sjefen vil ikke spekulere i hvilke produkter som vil bli produsert i tanken, men "Petter Smart", ved hans venstre side lar fantasien løpe, og tror fantastiske produkter vil bli produsert av fiskerestene.

Kvalitet

Rupro AS - Rupro er ISO 9001:2015-sertifisertI enkelte anbudsrunder er dette et krav. -Vi har også stor fokus på Lean-metoden, sier Monsø. Dette innebærer at vi alltid har orden langs hele produksjonsrekka, og vet hva vi har hvor til enhver tid. Dette bidrar til å sikre kvalitet og effektiv logistikk.

 IMG 1523

Mads Fandrem Berg 

Mads Fandrem Berg finpusser på en beholder som er produsert for Simpro. I denne skal det monteres elektronikk som havner i Nordsjøen. Boksen er laserskjært, robotknekt og robotsveisa. 

 IMG 1535

Lene Gabrielsen 

 

Lene Gabrielsen er personalsjef og driver med salg og markedsføring. Her viser hun frem den flotte skranken i resepsjonen.

 

Rupro er medlem av meldal.no.

Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug

Annonser


Medlemmer