“Sigridfallet” - ikke bare en gammel film

Joar Lyngen (arkivbilde)

Joar Lyngen fant ved en tilfeldighet, i vår, film og lydspor fra innspillingen av Sigridfallet i regi av Ul. Nybrott (Ungdomlaget på Å) fra 1956 og -58.


09.11.2017 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Kulturhistorie, Lag og foreninger

Han så verdien i dette, og etter samtale med Historielaget og Ul. Nybrott, fikk han frie tøyler for å få film/lydspor digitalisert for å bevare materialet for ettertiden.

Restaurering av film/lyd

-Videre har jeg engasjert Karl Inge Jensen for å hjelpe oss å redigere og legge inn bilder og dronefilm for å få en helhetlig  film. Grunnen til dette, er at film og lydspor ikke stemmer helt overens, etter at den og lydspor ble digitalisert ved videoverkstedet i Oslo. Jeg valgte videoverkstedet i Oslo for de er av de beste i landet når det gjelder restaurering av gamle filmer og lydspor. Men de hadde problemer med dialekten så de så seg ikke råd for å klippe film og lyd sammen.  Karl Inge har allerede jobbet rundt 10 timer og jeg fem (ca. halvveis) med film og lydspor. Etter det jeg kan se så blir sluttresultatet helt topp!

Joar forteller videre at han har etterspurt bilder fra innspillingen på facebook, og har fått noe, men ønsker mye mer.

 

               IMG 0008 NEW 1

Sigrid til hest på tur til kirka. Sigrid spilles av Jenny Snoen som lever I beste velgående, og som har gitt tillatelse til at vi kan bruke bildet, som for øvrig er offentlig

 

Jubileum

-I og med at filmen har 60 års-jubileum neste år, fikk jeg idéen om å arrangere en helaften i Å samfunnshus som i sin helhet omhandler sagnet "Sigridfallet". Der vi skal vise filmen med lyd og diverse utstillinger av effekter fra den aktuelle tidsperioden, forteller Lyngen.

Det er i år 330 år siden Sigrid døde (1687).

Stedet

-Etterhvert som jeg har  jobbet med saken  dukker det opp nye ting. Blant annet ble det diskutert hvor “Sigridfallet” er. Og etter som min far husket hvor det er, ble det til at vi dro dit for å finne den aktuelle plassen, og vi fant plassen greit. Far fortalte at da han var ung var han mye i området om høsten for å sanke sau sammen med eldre folk. De fortalte og viste far hvor Sigridfallet var den gangen.

-Første turene far var med var vel omtrent for 70 år siden. Han er nå 85, og still going strong, sier Joar.

Dugnad

- Meningen er at vi skal rydde stien, merke og sette opp infotavler til sommeren, om vi får lov. -Il Nor er kontaktet om dette, og de er interessert i prosjektet.   Etterhvert har mange vært med på turen dit, og vi har funnet ut at det blir en fin rundtur rundt Mjuken  fra Vålåskaret via Sigridfallet, toppen på Mjuken og ned til Vålåskaret igjen.

Karl Inge og jeg har vært utover tre turer for å filme både sti og Sigridfallet fra bakkenivå og med drone. Det bli kjempebra.

-Etter hvert fikk jeg med Ola Rikstad, Ola Løset, Erik Steigen (formann i historielaget), Arne Gjervan, og Magnar Jerpstad utover for å få stien på gps(kart), samt å rydde litt her å der.

De tre førstnevnte er aktive i historielaget. Vi har vært på plassen flere ganger i høst for å gjøre oss kjent, samtidig som vi har ryddet og merket (bare enkel merking).  

Joar Lyngen vil også nevne John Anders Moe (aktiv i Historielaget) som har vært veldig flink til å samle gamle bilder for bruk i filmen.

-Det var for øvrig jeg og Jon Anders som startet bildegruppa i Meldal, der vi digitaliserer og får på navn på personer, steder osv. sier han. -Det materialet vi ordner blir deretter lagt inn på digitalt museum.

Bildegruppa har tidligere vært omtalt i Meldal.no: Interessert i gamle bilder?

-Jeg vil påpeke at jeg ikke hadde fått i gang prosjektet uten de ovennevnte sin interesse og ståpåvilje. Vet med stor sikkerhet at sluttproduktet blir bra sier Joar som selv har vært medlem av Meldal historielag i rundt 25-30 år.

-Får dere støtte, eller tilskudd til prosjektet?

-Det har vi ikke tenkt noe på enda, men det blir vel en oppgave for styret i historielaget? De blir sannsynligvis også arrangør av 60 år-jubiléet for filmen neste år. Ungdomslaget er ikke så veldig aktiv for tiden.

 

23231324 10210645073628310 2287084820305890056 n

"Sigridfallet". Foto Karl Inge Jensen 


 

Hilde Stina Elshaug

 

Annonser


Medlemmer