Søkkblaut, men trivelig kveld på Holum Gård

Fra venstre Kai Roger Magnetun, Eirik Rottem Eide, Sturla Eide og gjestespelmann Kjetil Bolme Stenberg.

Tunkonserten på Holum Gård søndag kveld ble en skikkelig happening med god musikk og åpne himmelsluser.


16.08.2021 - Anne Mari Svinsaas
Kategori: Kultur, Kulturhistorie

Sturla Eide (fele og fiolin), Kai Roger Magnetun (trekkspill) og Eirik Rottem Eide (trommer) leverte en god konsert under høyst varierende værforhold. Rundt 40 tilhørere hadde møtt opp på tunkonserten, og de ga uttrykk for både begeistring over musikken og glede over å oppleve levende musikk og kultur igjen.

I Ragnvald Bolmes ånd

Det kom godt med folk, og de opplevde en fin konsert. Himmelens sluser åpnet seg tidvis, og det ble ganske kjølig etter hvert. Likevel: Det som preget tunkonserten aller mest denne kvelden var – tross regnet! - Ragnvald Bolmes nærvær gjennom musikken, gjennom eleven Sturla Eide, gjennom barnebarnet Kjetil Bolme Stenberg og resten av Bolme-familien på Holan.

IMG 6832

Otto Dragseth snakker trekkspill og tradisjonsmusikk
med Kai Roger Magnetun.

For konserten foregikk på tunet på Holum Gård, som nå er blitt et flott bruk med sauer og ikke minst tradisjonell bruk av saueulla. Kjellrun, enka etter felespilleren og komponisten Ragnvald Bolme, bor nesten vegg i vegg, og hos dem var det at Sturla Eide lærte å spille fele sammen med Anne Ingeborg Berg.

- En gang i uka møttes vi for å spille hos Ragnvald. De fleste gangene ble det seint på kveld før vi drog heim att, for felespilling på Holan inkluderte også kveldsmat. Vi ble godt kjent med både Ragnvald og Kjellrun og lærte fort å sette pris på gjestfriheten hos dem. Jeg ser jo nå at Anne Ingeborg Berg og jeg fikk ei helt unik opplæring og trening i gamle og nyere slåtter. Det ble også fort kjent på bygda at Ragnvald Bolme hadde to små elever som han spilte sammen med, og det ble vel knapt nok arrangert et møte eller en basar i Meldal uten at vi var der og spilte. Gjennom nesten hele 80-tallet høstet vi enormt nyttige erfaringer gjennom samarbeidet med Ragnvald! I 1988-89, da jeg hadde spilt med Ragnvald i seks-sju år, erklærte han at han ikke hadde flere slåtter å lære meg, så nå måtte jeg finne andre lærere, smiler Sturla Eide.

IMG 6837

Kjellrun og Sturla.

-        Det er ganske spesielt å holde konsert her, og det er en glede at Kjellrun Bolme og familien hennes kan være til stede, legger han til.

Kjellrun Bolme (89) koste seg i seinsommerkvelden sammen med datteren Ella Kari, barnebarn og oldebarn. Ett av Kjellrun og Ragnvalds barnebarn, Kjetil Bolme Stenberg, er en meget habil felespiller. Han hadde med seg bestefars hardingfele og spilte flere Ragnvald Bolme-slåtter sammen med trioen

- Spesielt å spille for publikum her

I til dels øsende regn trivdes ikke hardingfelene spesielt godt. Stemminga satt dårlig, og strengene røk. Likevel ble det ei høytidsstund da Kjetil Bolme Stenberg og Sturla Eide spilte fele sammen; her fikk vi høre flere Bolme-komposisjoner; «Råkjinn», «Tore Tjønnendam», «Hilsen fra Holum» (en av de siste slåttene Ragnvald Bolme konponerte) og ikke minst «Resdalsvalsen», som kanskje er den beste og den best kjente av alle Bolmes komposisjoner.

IMG 6846

Duelling fiddles!

Kjetil Bolme Stenberg er aldri i tvil: - «Resdalsvalsen» er min favoritt, uten tvil. Bestefar sine valser har noe helt eget ved seg, og valsen om Resdalen er den alle fineste, synes jeg, sier en glad Kjetil Bolme Stenberg, som var ganske «lettbedd» da Sturla Eide ringte og spurte om han ville bidra på konserten. – Det er spesielt å spille bestefar sine slåtter for publikum her på Holan. Veldig spesielt, smiler han.

Variert og fin konsert

Trioen på scenen (plattingen) ga til beste to flotte sett med mange av Sturla Eides egne komposisjoner, for eksempel «Soloppgang i Austlia», «Murru», «564012», «Turen til Paris» og «Divisjonspols».

Personlig ble «Resdalsvalsen», «Soloppgang over Austlia», «Agnus Dei» fra Henning Sommerros verk «Vindens hjul» og avslutningen med «Mitt hjerte alltid vanker» høydepunkter jeg vil huske.

Både Sturla Eide og Kai Roger Magnetun er gode på å binde sammen konserten, både med anekdoter og annet småprat. Pausefyllet er ofte interessant informasjon som gir musikken et bakteppe.

IMG 6839

Bra husband!

Tredjemann i trioen er 18 år gamle Eirik Rottem Eide, trommis. Da han var fem år, hørte han Metallica for første gang, og da var det bestemt; det var trommer han skulle spille! Hardrock preget de første musikalske årene, men etter hvert har rock og folkemusikk blitt jevnbyrdige deler av Eiriks musikkverden. Nå spiller han i folkrock-bandet «Hodebry», og gruppa har nettopp gitt ut EP’en «I takt med sola». – Og det er veldig artig og lærerikt å spille sammen med pappa og Kai Roger. De har jo spilt i utrolig mange år, sier Eirik Rottem Eide.

IMG 6848

Husband og publikum rørte vertinne Gunn Elin Folland (helt til høyre).

Rørt vertinne

På trappa sto vertinnen, Gunn Elin Folland, og smilte fra øre til øre mens regnet strømmet ned over Holum Gård. – Jeg er enormt rørt over konserten og over at så mange kom hit – og ikke minst fortsetter å være her! - i dette fryktelige været, sa Gunn Elin Folland, som sammen med samboer Stig Bjørgvik har langt ned en utrolig innsats med opprustning, restaurering og utvikling av gården som nå er i ferd med å bli et sentrum for tradisjonskultur i Meldal og Orkland.

Ragnvald Bolmes ånd fins fremdeles over Holan, over Holtjønna, over tjønn-endam og Råket. I denne ånden bevares gamle tradisjoner, og nye vokser fram.

Holum 1

Gunn Elin Folland i det nye verkstedet sitt.

Annonser


Medlemmer