Storbuan, et godt sted å være

 

Foreningen Storbuan økosamfunn starta opp i juli i år. Og Heidi Island, som var med fra starten tenker langsiktig, men sier at de ikke ønsker å bygge noe luftslott.


04.10.2016 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Landbruk, Kultur, Næringsliv

Da jeg kom til hovedhuset hvor jeg visste at det pågikk et malerkurs søndag formiddag, var planen å gå etter lyden av stemmer siden jeg ikke hadde vært der før. Men ikke et knyst var å høre. Ikke en lyd i hele det store huset. Hva gjør man? Jeg gikk ut og lyttet etter stemmer fra forsamlingen, men heldigvis har noen observert meg og en smilende dame viser seg i døråpningen og hvisker: “hei, velkommen,  jeg så deg fra vinduet i kjøkkenet hvor vi sitter og mediterer.” Det er Heidi Island, og vi lister oss inn i stua for ikke å forstyrre de mediterende.

Hun forteller at de er tre som flytta inn i juli 2015 og har jobba med stiftelsen ett år for å få til en avtale. Det er stiftelsen Storbuan som eier, og foreningen Storbuan økosamfunn leier gårdsanlegget.

Har dere forpliktet dere til noen spesielle avtaler ved å kalle dere økosamfunn? -Vi må jo stå for formålet, men det viktigste for oss i første omgang er å prøve å få økonomien til å gå rundt. Vi har kommet så kort og vi ønsker ikke å lage noe luftslott, derfor tenker vi ikke så stort. Det tar mange år så man må være tålmodig.

Island forteller at de er Inspirert av global eco village sitt arbeid og at det fins mange små økosamfunn i Norge.

De er fem husstander her nå, men noen flytter inn i høst og da blir de sju. Alle i alderen 40 til 70 år. Det som er viktig nå, er å oppgradere boligene slik at de blir mer bærekraftig. Hun sier også at de ønsker å gjøre boligene attraktiv for barnefamilier på sikt.

-Vi har planer om å lage vedfyrt anlegg med vedkomfyr i felleshuset, hvor overskuddsvarmen går ut i en akkumulator som leder vann til radiatorene. Vi slipper da å bruke strøm på oppvarming og matlaging. Trønder energi har et solstrømprosjekt, og Storbuan økosamfunn er en av de som har blitt plukket ut til å bli med på utprøvingen av dette.

De som er på kurs her denne helgen er svært begeistret for stedet og skryter veldig av vertsskapet og maten de serverer her. Den vakre naturen og stillheten gjør at man kan trekke seg tilbake og finne roen sier flere av kursdeltakerne. Til nå har de både hatt kurs i grønnsaksdyrking, maling og meditasjon og yoga, og før jul blir det kurs i melkesyregjæring, og et vegetarisk kokkekurs.

-Alt vi gjør her, gjør vi på fritida, så det er ikke alt vi rekker over. Planen er å få i gang gårdsbruket.

Vi prøver å bli “inn på tunet gård”, da kan vi tilby arrangementer for større grupper.

En gang for måneden har vi kafe her, og siste helga i oktober blir det et minimarked i forbindelse med kafeen.

-Vi ønsker at Storbuan skal være åpent for alle og at det blir et godt sted å være,  sier Island.

 

Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug

Annonser


Medlemmer